Se întâmplă în Galaţi: HOŢII de PET-uri lovesc în COSTUM DE ECOSAL
Foto: Foto Ana Beliu

Se întâmplă în Galaţi: HOŢII de PET-uri lovesc în COSTUM DE ECOSAL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă Legea 99/2014 interzice furtul deşeurilor reciclabile şi ar trebui să ducă la eradicarea scormonitorilor în containere, hoţii sunt hotărâţi să continue „afacerea”, chiar dacă i-ar putea costa închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Nici măcar securizarea containerelor pentru colectare selectivă nu îi împiedică pe aceştia să strângă plastic pentru a-l vinde ulterior, contra unor sume aproape derizorii, la centrele de colectare din oraş.

În timp ce conducerea Ecosal se chinuie să securizeze punctele de colectare, angajaţii sau foştii angajaţi par să nu se sinchisească prea mult. Nu mai departe de săptămâna trecută, Ana Elisabeta Beliu a fotografiat o scenă de zile mari: un om îmbrăcat într-o haină purtând inscripţia „Ecosal” stă în faţa punctului de colectare din Micro 21, din spatele fostei Poşte, cu un ditamai sacul plin cu PET-uri lângă el. Din unul dintre cele trei containere colorate apare un chip de om. În interiorul igluului pentru colectarea plasticului, se poate vedea un individ care nu făcea altceva decât să arunce PET-urile afară, pentru ca angajatul, fostul angajat sau ruda vreunui angajat să le ridice.

Măsurile care nu vin

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, a confirmat existenţa cazurilor de genul celor mai de sus. „Da, cunoaştem. Am mai surprins şi noi. Sunt ori foşti angajaţi, ori angajaţi care fac un ban în plus, ori rudele angajaţilor care îmbracă hainele angajaţilor. Îi dăm afară, dar pleacă de cele mai multe ori cu tot cu uniforme, iar ceilalţi nu se sperie. La un an, chiar merg la Primărie să ceară loc de muncă şi tot la noi se întorc, le mai dăm o şansă, apoi fură iar. Doar să cerem Poliţiei Locale să le facă dosar penal celor care sunt prinşi...”, a declarat şeful Ecosal.

Potrivit acestuia, situaţia ar putea fi remediată prin câteva măsuri arhicunoscute, dar care încă nu sunt puse în practică. „Până când nu va exista un HCL care să interzică prezenţa atelajelor cu tracţiune animală şi umană pe domeniul public, până nu scoatem punctele societăţilor de colectare în afara oraşului, până nu sunt înăsprite controalele celor de la Poliţia Locală, nu se va schimba nimic. Dacă aceste măsuri vor fi puse în practică, atunci se va putea schimba ceva”, ne-a mai spus directorul Ecosal.


CITEŞTE ŞI: Supravieţuire pentru unii, AFACERE pentru alţii. CUM se desfăşoară viaţa unui colector de PET-uri

Citit 4947 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.