Oraş intrat în era glaciară. FACTURILE plătite la zi nu le ţin de CALD gălăţenilor (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Oraş intrat în era glaciară. FACTURILE plătite la zi nu le ţin de CALD gălăţenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Sute de asociaţii de proprietari, deşi bun-platnice, nu au căldură şi apă caldă * Copiii îşi fac temele înfofoliţi lângă caloriferul electric, iar cei mari visează la o centrală termică


Gălăţenii trăiesc de câteva zile o dramă pe care nu au bănuit vreodată că o vor trăi. Îşi plătesc facturile la utilităţi, dar cu toate acestea stau în frig şi nu pot face un duş sau o baie, pentru că nu au apă caldă. Unii nu au deloc căldură, alţii stau lângă caloriferele abia dezmorţite, după nopţi în care s-au culcat îmbrăcaţi cu două rânduri de haine. Oamenii îşi trimit copiii la bunici, dacă aceştia au norocul de a avea centrală. Asociaţii întregi din diferite zone ale oraşului, care nu au avut niciodată întârzieri în plata furnizorilor de căldură, suferă acum de frig, laolaltă cu rău-platnicii.

Buni platnici şi rău platnici – la grămadă

Asociaţia 101, de pe Domnească, de la P-uri, nu a avut niciodată o întârziere în plată, dar cu toate acestea a ajuns să tragă ponoasele pentru celelalte asociaţii cu restanţe. Potrivit administratorului, Florin Chertic (foto 3), s-a oprit căldura pe data de 16 februarie, la ora 12,00, şi s-a reluat căldura pe data de 18, la ora 11,00. Două zile, asociaţia nu a avut deloc căldură. Acum caloriferele sunt dezmorţite, dar cu fiecare etaj pe care îl urci, sunt din ce în ce mai reci.

„Avem un noroc chior. Cele 12 blocuri sunt legate în punctul termic care deserveşte şi o şcoală. S-a luat decizie, să rămână în picioare cei care deservesc şcoli şi grădiniţe. Noi am avut una din condiţiile acestea. În rest, rămâneam şi noi fără căldură. Noi suntem cu factura pe luna decembrie achitată integral. Taie la grămadă”, argumentează administratorul.

Totodată, contabila asociaţiei, Viorica Andrei, spune că decizia de a diminua parametrii la care este furnizată căldura pentru oraş forţează într-un fel asociaţiile bun platnice să nu mai dea banii. „La ce să mai plătim, dacă noi suntem cu facturile la zi şi nu curge apă caldă deloc, iar caloriferele sunt doar dezmorţite?! Vom face păduchii cât orzul!”, a spus aceasta.

Copiii îşi fac lecţiile în frig

Maricica Podaşcă stă în Micro 39. S-a dat peste cap şi a plătit într-o singură zi toate datoriile pe care le avea. Asociaţia din care face parte nu este una dintre cele blindate săptămâna trecută, dar cu toate acestea caloriferele apartamentului sunt reci. Apa caldă nu curge, în schimb pereţii au început să şiroiască din cauza frigului. În numai câteva zile s-a format igrasie. Are fetiţa în clasa I. Teodora îşi face zilnic lecţiile lângă caloriferul electric cu două – trei pulovere pe ea.

„Aseară chiar mi-a fost frig. Şi acum îmi este”, spune copilul. Mama este prinsă între disperare, revoltă şi deznădejde. „Chiar dacă aş încălzi apă să o spăl seara, mi-e teamă să nu cumva să răcească, la cât de rece este în casă. O şterg cu şerveţele umede. O învelesc cât pot de bine, o îmbrac, dar nu se poate aşa ceva! Mă împrumut, plătesc, dar copilul tot în frig îmi stă”, ne-a spus Maricica Podaşcă.

Singura soluţie – centrala termică!

La Parfumul Teilor, toate asociaţiile sunt bun platnice, dar la ce le serveşte?! Maria Maftei este profesoară de religie, trăieşte de 25 de ani la Blocul B, de la Parfumul Teilor. În toţi aceşti ani, nu s-a confruntat niciodată cu aşa ceva.

„Nu este normal să stai în asemenea condiţii. Suntem oameni în vârstă, sunt atâtea persoane care au copii. Este un paradox, când te pui în pat, în loc să te dezbraci, trebuie să te îmbraci! Avem căldura şi apa caldă oprite de săptămâna trecută. Este o dramă! Nu ştiu cine este de vină, dar au depăşit orice limită. Este un cerc vicios care trebuie spart. Cei care nu plătesc, să fie daţi în judecată sau să le fie sudate ţevile, dar nu să lase oamenii buni platnici în frig şi fără apă caldă. Mai bine am dormi în cancelarie, acolo este cald. Oricum, din discuţiile purtate cu ceilalţi profesori, toată lumea vrea să facă un împrumut pentru a pune centrală. Este singura soluţie, aşa nu mai depindem de nimeni”, a comentat profesoara.

Unii dintre vecinii acesteia stau cu radiatoarele în priză, alţii, care stau la parter se bucură de căldura care mai vine de la subsol. „Ne încălzim de la ţevile de la subsol, dar caloriferul este rece”, ne apus Cristian Toader.

IATĂ cum rezolvă autorităţile gălăţene CRIZA CĂLDURII. Oraşul riscă să rămână complet în FRIG de duminică! -->> http://www.viata-libera.ro/eveniment/64112-cum-rezolva-autoritatile-galatene-criza-caldurii-orasul-risca-sa-ramana-complet-in-frig-de-duminica


CITEŞTE ŞI: Medicii gălăţeni AVERTIZEAZĂ: Frigul din case poate duce la DECESUL bolnavilor cronici!

Citit 4881 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 Februarie 2015 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.