Cartierul Galaţiului FĂRĂ CĂLDURĂ, APĂ CALDĂ şi APĂ RECE - „Ce fac ei se cheamă GENOCID!”

Cartierul Galaţiului FĂRĂ CĂLDURĂ, APĂ CALDĂ şi APĂ RECE - „Ce fac ei se cheamă GENOCID!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii tremură în apartamente şi cer rezolvarea crizei

Nici nu am ajuns bine la întâlnirea cu cititorii în Micro 38 că deja se strânseseră 7-8 persoane în jurul meu. Fiecare îşi spunea nemulţumirile, parcă ignorându-i pe cei din jur, dar unul dintre ofuri era comun pentru toţi: lipsa căldurii din apartamente.  Una dintre cele mai vehemente persoane a fost doamna Maricica Podaşcă, care locuieşte la blocul N13, din preajma pieţei din Micro 38. Despre situaţia din casa dumneaei aţi putut citi pe larg în ediţia de sâmbătă-duminică a ziarului.

Rămasă şi fără loc de muncă, doamna Podaşcă se gândeşte cu groază la ziua în care va trebui să plătească întreţinerea, factura la curentul electric şi restul utilităţilor. „La noi nu se gândeşte nimeni. De ce să sufăr eu, care din puţinul pe care îl am plătesc mereu facturile, pentru că nişte vecini nesimţiţi nu vor să plătească căldura sau apa caldă? Suntem băgaţi toţi în aceeaşi oală, deşi nu suntem vinovaţi cu toţii. Sunt cartiere în Galaţi unde clocoteşte apa în calorifere, iar la noi nu ajunge nimic. Oare ei nu au rău-platnici în asociaţie? Vor să ne omoare, sau cum?”, ne mai spune Maricica Podaşcă.

Şi dânsa nu este singura care se plânge de acest aspect. De fapt, toţi cei care au venit la întâlnirea cu cititorii, dar şi cei care doar au vociferat câte o nemulţumire în trecere, s-au plâns de lipsa căldurii. Într-un oraş care moare încet, dar sigur, căldura era singurul factor de siguranţă în faţa unei ierni, până acum, extrem de necruţătoare. Frigul biciuitor s-a infiltrat în toate casele, iar cei care au neşansa de a face parte din una dintre asociaţiile cărora nu li se mai furnizează agent termic sunt primii care suferă. Oprea Vasilica, o doamnă de 71 de ani, aruncă toată vina pe cei de la asociaţie, pe care îi blamează pentru situaţia creată. „Nici ei nu fac nimic pentru noi. Pentru ce mai avem preşedinte de asociaţie? Ne râde în nas de fiecare dată când ne ducem să spunem ceva despre căldură. Are salariu de 2.500 de lei pe lună şi stă pe un scaun patru ore pe zi. Asta nu e normal”, ne spune, cu indignare, femeia.

Nici apă rece?!

O doamnă care a dorit să rămână anonimă ne-a spus, foarte indignată, că până şi apa rece a devenit un fel de „fata morgana” în cartier. „La mine la bloc nu curge niciun fel de apă la robinet. Sunt femeie bătrână, am pensie mică şi nu am nici cu ce să mă spăl. Dacă vor să mă trimită la groapă, să îmi spună, măcar să ştiu. Marius Stan a venit aici acum doi ani şi a zis că ne face condiţii, să fim şi noi în rând cu lumea. Dar nimic nu s-a schimbat. Sau s-a schimbat, dar în rău. Eu sunt bătrână, dar mi-e milă de copiii ăştia, că muncesc toată ziua şi la sfârşit sunt trataţi ca nişte animale.”, ne-a spus femeia.

La întrebarea „de unde aducem apă?”, nimeni nu a primit nici un răspuns până acum. Oamenii din zonă sunt disperaţi, iar un protest la scară largă pare iminent. „Singura noastră soluţie asta este: să ieşim în stradă. Să protestăm. Ne simţim luaţi peste picior de toată lumea: preşedinţii de asociaţie ridică din umeri, primăria nu face nimic pentru noi, apaterm ridică şi ei din umeri. Ce fac ei se cheamă genocid!”, ne mai spune aceeaşi bătrână.

"Ce se face cu rău-platnicii?"

Dumitraşcu Ion, preşedintele Asociaţiei de locatari numărul 607, ne-a spus, plin de supărare, că rău-platnicii poartă toată vina pentru lipsa căldurii din apartamente. „Împotriva lor nu se ia nici o măsură. De ce? Să vină, domnule, cineva de la primărie, să îi verifice, să vadă de ce nu plătesc. Dacă nu îşi permit, să îi debranşeze sau să îi ajute cumva. Dar, dacă îşi permit, cum am eu vreo trei în asociaţie, cu BMW la scară, să îi dea în judecată, să le ia şi pielea de pe ei. Nu se mai poate aşa ceva!”, ne spune omul. 

Din vizorul său nu au scăpat nici edilii, pe care îi acuză că stau la căldură în birouri şi că nu îi interesează de soarta gălăţenilor. „Marius Stan, Nicolae Bacalbaşa şi toţi ăştia ce fac? Stau pe scaune, beau cafele şi atât. Îi doare în cot de noi. Mai rar am văzut atâta nesimţire...", mai spune Ion Dumitraşcu.    

În opinia tuturor celor prezenţi la întâlnirea cu cititorii, „interesul poartă fesul" în Galaţi. „Spitalele vor fi pline de bolnavi în curând, vom fi toţi nişte păduchioşi, şi pentru ce? Pentru că primăria nu e în stare să îi separe pe cei care plătesc de cei care nu plătesc? Cum să permiţi unui locatar să ajungă la datorii de ordinul sutelor de milioane de lei vechi la căldură şi apă caldă? Asta e inconştienţă. Plus că nici nu se vrea. Apaterm e o vacă de muls, şi nu vrea nimeni din primărie falimentul ei", ne-a transmis Ionică Ivanciu, în vârstă de 75 de ani.

 

Citit 7508 ori Ultima modificare Duminică, 22 Februarie 2015 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.