Şapte TONE de materiale de construcţii au fost găsite EXPIRATE

Şapte TONE de materiale de construcţii au fost găsite EXPIRATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amenzi de 39.400 de lei în magazinele de construcţii de pe rafturile magazinelor


Angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au organizat în perioada 16-28 februarie o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea materialelor de construcţii. La toţi cei 15 operatori economici verificaţi comisarii CJPC au constatat abateri, motiv pentru care au dat 13 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 39.400 de lei. Potrivit legii, CJPC nu poate face publice şi numele firmelor sancţionate.

Materiale expirate şi fără etichete în limba română

Toţi operatorii economici verificaţi aveau la vânzare produse expirate, în diferite cantităţi. Astfel, comisarii au găsit ciment, silicon, vopsea, diferite sortimente de chit etc., în cantitate totală de 6.940 de kilograme, expirate chiar şi de şase-opt luni. În jumătate dintre magazinele verificate, preţurile produselor nu erau afişate.

"Au fost găsite la comercializare materiale de construcţie neînsoţite de elemente de verificare şi caracterizare, sau cu informaţii netraduse în limba română. Consumatorii nu puteau din acest motiv să afle care era modul de utilizare al acestor materiale", se arată într-un comunicat al CJPC trimis către "Viaţa liberă".

Alte abateri de la legislaţia în vigoare au fost şi neafişarea denumirii operatorului economic, a programului de funcţionare, precum şi neacordarea garanţiei la aparatura electrică utilizată de consumatori la montarea diverselor materiale de construcţii (polizor etc.). Pe lângă amenzi, au fost oprite definitiv de la vânzare şi produse expirate în valoare de 6.300 de lei.

Cumpărătorii trebuie să verifice în primul rând încadrarea produselor în termenul de valabilitate înscris de producător. Apoi, trebuie să ceară informaţii cu privire la toate caracteristicile produsului (dimensiuni, calitate etc). Nu în ultimul rând, în cazul cumpărării de aparate electrice utilizate la montarea diverselor materiale de construcţii şi bricolaj, trebuie să ceară certificatul de garanţie.


CITEŞTE ŞI: BĂNCILE sunt obligate să afişeze COMISIOANELE de la bancomate. Ce ar trebui să găseşti la ATM

Citit 3024 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2015 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.