CRIZA CĂLDURII/ Preîncălzire electorală: Sistemul centralizat este ieftin, dar Galaţiul îl scumpeşte
Foto: Foto Mihai Angheluţă

CRIZA CĂLDURII/ Preîncălzire electorală: Sistemul centralizat este ieftin, dar Galaţiul îl scumpeşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalii gălăţeni, în frunte cu fostul viceprimar Nicuşor Ciumacenco, deputatul Mircea Toader şi fostul inspector general şcolar Doruleţ Resmeriţă, au organizat o masă rotundă pe problema termoficării, la care au invitat mai mulţi specialişti din domeniu. Printre aceştia, Vasile Munteniţă, fostul director al CET Brăila şi promotorul contorizării individuale, ulterior numit şef la Unitatea Naţională de Implementare a Termoficării, Valter Popescu, şeful termoficării din Focşani, Cristian Athanasovici, director ATH Energy SRL, firma care a făcut studiul strategiei de termoficare pentru municipalitatea gălăţeană, dar şi Mihai Popa, inginer şi lider de sindicat la Electrocentrale Galaţi.

Întâlnirea, departe de a oferi vreo soluţie pentru impasul în care se află căldura gălăţeană, a reconfirmat deficienţele grave lăsate să se perpetueze cu anii în managementul termoficării locale. Mai mult, a readus în discuţie chestiuni care, deşi au fost mai mult sau mai puţin ridicate în atenţia publică de cetăţeni sau presă, nici astăzi nu au fost clarificate.

Din experienţele de retehnologizare prezentate, cum ar fi cele din Bacău, Focşani, Botoşani, Buzău sau Giurgiu, a reieşit că, de fapt, preţul de producere a gigacaloriei gălăţene este printre cele mai mici din ţară, sub 200 de lei. Asta chiar şi cu Electrocentralele parţial modernizate, pe grupuri de cogenerare vechi, de producţie rusească.

Problemele cărora însă trebuie să li se găsească o soluţie sunt slaba putere de cumpărare a familiei gălăţene în care, aproape unanim, există cel puţin un membru adult fără loc de muncă. Pe lângă aceasta, adaosul de aproape 75 la sută cu care distribuţia creşte preţul gigacaloriei, modul de facturare şi, mai ales, (de)branşare individuală la agent termic, pentru a se evita influenţa rău-platnicilor, datoria uriaşă a Apaterm către Electrocentrale, neacoperită de creanţele către consumatori, dar şi imposibilitatea comasării furnizorului de agent termic cu distribuitorul pentru a se putea accede la finanţare europeană.

Deşi liberalii şi-au chemat şi consilierii locali la dezbatere, Mihai Bucatanschi, Săvel Rotaru şi Raul Mihailov aflându-se între cei prezenţi, problemele termoficării nu-şi vor putea găsi o perspectivă de rezolvare fezabilă, şi cu atât mai puţin o soluţionare concretă, până când o asemenea dezbatere nu va avea loc chiar în forul de conducere al oraşului.


CITEŞTE ŞI: CET nu va mai putea produce agent termic. ADIO APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ pentru gălăţeni!

Citit 3088 ori Ultima modificare Vineri, 06 Martie 2015 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.