FOTO/ Exerciţiu militar NATO în Poligonul Smârdan. Pregătiri pentru APĂRAREA SPAŢIULUI AERIAN românesc
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Exerciţiu militar NATO în Poligonul Smârdan. Pregătiri pentru APĂRAREA SPAŢIULUI AERIAN românesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Structuri militare americane din Brigada 173 Aeropurtată şi Regimentul 2 Cavalerie şi militari români de la Brigada 282 Mecanizată au participat, ieri, în Poligonul Smârdan, la faza I, „Early Entry”, a exerciţiului multinaţional "Saber Junction 15".

La exerciţiu au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şeful Forţelor Terestre Americane din Europa, general locotenent Ben Hodges, şi şeful Statului Major General al Armatei Române, general locotenent Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării a ţinut să precizeze că exerciţiul face parte dintr-o serie de 340 de astfel de acţiuni, dintre care 40 sunt multinaţionale. „Este un exerciţiu care asigură atât pregătirea militarilor noştri, cât şi pe cea a celor din SUA. Astfel de acţiuni sunt binevenite şi fac parte din măsurile care au fost stabilite în Ţara Galilor, unde s-a decis să se asigure o prezenţă permanentă, prin rotaţie, a militarilor NATO pe flancul estic”, a declarat ministrul român al Apărării.

La rândul său, generalul Ben Hodges, a ţinut să-i mulţumească lui Mircea Duşa  pentru că a organizat un astfel de exerciţiu. "România şi SUA sunt doi aliaţi extraordinari şi fac parte din cea mai de succes alianţă din lume. Am încredere foarte mare în soldaţii români. Vreau să-l felicit pe ministrul Duşa că a crescut cheltuielile pentru apărare, aşa cum s-a decis al summitul din Ţara Galilor. Acest lucru înseamnă că România îşi îndeplineşte angajamentele din cadrul NATO. Zona de antrenament este una extraordinară şi abia aştept ca soldaţii americani să se antreneze alături de cei români. Condiţiile de securitate în zona Mării Negre se schimbă şi vedem ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia. În aceste condiţii, este foarte important să stăm împreună pentru a putea răspunde acestei agresiuni", a explicat generalul american.

În acest context, ministrul Duşa a ţinut să precizeze că militarii NATO sunt pregătiţi să asigure securitatea spaţiului aerian. "Avioanele ruseşti sunt prezente în Marea Neagră în această perioadă, mai ales atunci când noi avem organizate exerciţii în comun cu statele NATO şi de aceea militarii noştri sunt pregătiţi să asigure misiunile de supraveghere a spaţiului aerian", a completat demnitarul român. Mai mult, Mircea Duşa a amintit faptul că România va acorda ajutor umanitar pentru răniţii din Ucraina. "În cursul zilei de miercuri, o echipă de medici militari va pleca la Kiev, pentru a face trierea militarilor răniţi care vor fi trataţi la spitalele militare din România", a spus Duşa.

Antrenamentul din Poligonul Smârdan s-a soldat şi cu rănirea a trei militari americani, care au suferit leziuni după ce au fost paraşutaţi din aeronave. Unul dintre soldaţi a fost rănit la picior, iar un altul la coloana. Un al treilea soldat a suferit o leziune la mână. Cei trei au primit îngrijiri de la echipele medicale, iar doi dintre ei au fost transportaţi la spital.

Citeşte şi: Un avion german, cu 150 de persoane la bord, S-A PRĂBUŞIT în sudul Franţei

Citit 13895 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 15:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.