A șasea ediție a Târgului Apicol, un succes/ Sute de persoane, încă de la primele ore ale dimineții (FOTO)
Foto: Foto: Corina Dobre

A șasea ediție a Târgului Apicol, un succes/ Sute de persoane, încă de la primele ore ale dimineții (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Halele Agro-Dunărea s-au dovedit a fi, sâmbătă dimineață, neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au participat la cea de-a șasea ediție a Târgului Apicol din Galați. Deși a plouat torențial, la primele ore ale dimineții, apicultorii nu au dus lipsă de clienți. Din contră, la standurile din hală, dar și la cele de afară, numeroși apicultori începători, dar și experimentați, precum și iubitori de miere, faguri, tratamente naturiste și cosmetice pe bază de produse apicole, veniți din mai multe zone ale țării, stăteau la coadă pentru a-și cumpăra produsele de care aveau nevoie. Avalanșa de cumpărători i-a surprins pe comercianți, cărora ploaia torențială, ce părea să nu se mai oprească, le-a dat emoții, la deschiderea târgului. Nu mă așteptam să vină atât de multă lume, având în vedere condițiile meteo. Am fost plăcut surprins să constat că este atât de multă lume interesată. Eu am venit la ora 08,30, direct de la târgul de la Blaj. Vânzarea este foarte bună. Mai devreme am dat cinci kilograme de polen, am avut comenzi pentru miere de salcâm, de tei, de rapiță și nu numai”, ne-a spus apicultorul Samoilă Gavrilă, din Constanța, care participă pentru a treia oară la Târgul Apicol din Galați. Tânărul constănțean a firmat că apicultura este o meserie bănoasă, dar care necesită, însă, multă muncă și atenție. Tinerii, dacă vor să muncească, să nu stea prin cluburi, prin baruri, trebuie să știe că apicultura este o meserie foarte frumoasă, dar este nevoie de multă muncă și atenție. Trebuie să învețe, de preferat ar fi să lucreze cu un apicultor, măcar un an de zile. Practica contează cel mai mult. Este o meserie foarte bănoasă. De exemplu, de la 100 de familii de albine ar putea obține, în medie, 1.500 de euro lunar. Eu am 184 de familii”, ne-a spus apicoltorul din Constanța, care moștenește meseria de la părinții săi.

Un focșănean, fidel târgului gălățean

Printre standurile cu utilaje apicole de ultimă generație l-am întâlnit pe Jenică Barbu, un apicultor experimentat din Focșani. Bărbatul ne-a spus că a călcat pragul Târgului Apicol gălățean încă de la prima ediție și că a rămas fidel acestuia. Vin la acest târg încă de la prima ediție. Vin și îmi cumpăr ce îmi trebuie de aici. Am găsit tot ce aveam nevoie. Acum iau 65 de hrănitoare, am mai cumpărat și alte lucruri”, a precizat focșăneanul.

Apicultorul ne-a declarat că, în opinia sa, perseverența și munca susținută sunt cele două ingrediente esențiale pentru a pune pe picioare un proiect de succes în apicultură. Jenică Barbu ne-a spus că are 300 de familii de albine, în prezent, față de două, câte avea la început. Dacă tinerii au ambiție și sunt perseverenți, pot să se apuce de o astfel de afacere. Dacă nu, să o lase baltă. Când este de lucru, nu există nici duminică, nici Paște, nimic. Trebuie să muncești și să te dedici foarte mult acestui tip de activitate. Cu greu poți demara o astfel de afacere fără să ai un minimum sprijin financiar de la început. Sprijinul, din păcate, noi nu-l prea avem. Ungurii dau pe an 7.000 de euro la stupar, fără să pună condiții că să le dea atâta, să facă atâta etc. La noi, îți faci programul la Măsura 141, îți dă 5.000 – 7.000 în cinci ani, iar apoi începe: impozit, taxe ... Este foarte complicat. Statul trebuie să ia un model, dacă nu de la nemți, să ia de la unguri, spanioli. Eu am avut un program pe 141, am terminat acum doi ani, am închis și nu îmi mai trebuie. Este mai bine așa, fără să am obligații față de stat. Acum am 300 de familii. De asta spun că trebuie să fii perseverent și, bineînțeles, să îți placă ce faci. Mai sunt greșeli, mai înveți din ele, dar mai pui mâna pe carte, consulți persoane avizate. Trebuie tot timpul să înveți ca să fii în pas cu apicultura modernă. Echipamentele sunt foarte scumpe, pentru un începător. Cheltuiala este mare, la început, dar dacă îți dorești cu adevărat, reușești”.

Sâmbătă, în prima zi a Târgului Apicol, programul se încheie la ora 17, iar duminică puteți participa la eveniment între orele 07,00 și 14,00.

Citit 1763 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2015 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.