INUNDAŢII în mai multe zone din Galaţi. Apa a intrat în curţile şi casele oamenilor (FOTO)

INUNDAŢII în mai multe zone din Galaţi. Apa a intrat în curţile şi casele oamenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ploaia neîntreruptă din ultimele trei zile a învins din nou sistemul de canalizare din două cartiere periferice ale oraşului. Primele case inundate au fost în Valea oraşului, pe strada Cărămidăriei (în spatele pieţei de pe Calea Prutului). Apa adunată din ploi a crescut constant aici începând de sâmbătă după-amiază. În noaptea de sâmbătă spre duminică, nivelul apei a depăşit pragurile şi bordurile, intrând în mai multe gospodării. Oamenii au sunat la 112, iar o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a fost trimisă la faţa locului.

"Cinci case şi curţile aferente au fost afectate de inundaţii. Situaţia este cauzată de sistemul de canalizare nefuncţional din această zonă a oraşului. Angajaţii ISU lucrează acum la evacuarea apei, undeva la peste 200 de metri distanţă de casele afectate", a precizat mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Pregătiţi pentru o eventuală evacuare

Situaţia este îngreunată şi de faptul că proprietarii caselor afectate sunt persoane vârstnice şi singure. Tocmai pentru a-şi feri gospodăria de inundaţii, Angelică Banea, un gălăţean de 75 de ani, a improvizat o barieră din saci cu nisip. Apa a trecut însă peste "dig" şi i-a inundat toate camerele locuinţei. "Nici nu ştiu ce să fac acum. Cred că o să mă sui în pod, să dorm cu porumbeii, dacă nu reuşesc (pompierii - n.r.) să scoată apa din casă", a spus bătrânul.

Ion Nenciu, un alt gălăţean căruia apa i-a intrat în casă, dă vina pe starea precară a sistemului de canalizare. Bărbatul susţine că, nici atunci când nu sunt înfundate, canalizările nu fac faţă volumului mare de apă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, pompierii sunt pregătiţi şi pentru evacuarea oamenilor, dacă situaţia se va înrăutăţi. În acest scop a fost anunţată şi Primăria Galaţi, serviciul Spaţiu locativ.

Probleme sunt şi la Barboşi, acolo unde apa de ploaie s-a adunat într-un canal tehnologic dezafectat, care în trecut era folosit de Combinatul Siderurgic. Apa a refulat la un moment dat în apropierea bisericii din Barboşi, inundând mai multe curţi şi grădini. "O echipă de pompieri a lucrat timp de cinci ore, sâmbătă seară, pentru scoaterea apei din locuinţe şi curţi. În prezent (duminică, la prânz - n.r.) se lucrează cu două electropompe mari, pentru a se scoate apa din canal", a mai spus mr. Chiriţă.


CITEŞTE ŞI: APĂRARE CONTRA INUNDAŢIILOR doar pe hârtie. N-au învăţat nimic din CATASTROFA soldată cu TREI MORŢI

Citit 4133 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2015 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.