VIN FLORIILE: Află cu cât se VINDE PEŞTELE în pieţe şi cum poţi recunoaşte SCRUMBIA "de Dunăre"
Foto: Foto Bogdan Codrescu

VIN FLORIILE: Află cu cât se VINDE PEŞTELE în pieţe şi cum poţi recunoaşte SCRUMBIA "de Dunăre"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

E tradiţie deja pentru gălăţeni să aibă scrumbie pe masa de Florii. Din păcate, tot tradiţie a devenit, în ultimii ani, ca mult râvnitul peşte de sezon să se găsească pe sponci în galantarele pescăriilor şi să fie scump. Ieri dimineaţă, preţul kilogramului ajungea şi la 28 de lei, la pescăriile din Piaţa Centrală. Totuşi, cine are răbdare să caute prin mai multe magazine specializate, ia scrumbia şi cu 25 de lei, ba şi cu 24 de lei kilogramul.

"Sigur e de Dunăre!"

În anii trecuţi, mai mulţi gălăţeni ne-au povestit cum acasă descoperiseră că scrumbia cumpărată din pescărie, înainte de Florii, fie nu era de Dunăre, fie nu era nici măcar… scrumbie. Dacă avem în galantare astăzi scrumbie de Dunăre şi care sunt fenomenele ce produc criza de pe piaţa de profil, ne-a spus şeful filialei Moldova a Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), ing. Vasile Bocănială.

"Cu siguranţă avem în galantare, la acest moment, şi scrumbie de Dunăre. Sigur, comerciantul mai poate încerca să vândă şi sardină sau hering pe post de scrumbie, mai ales gălăţenilor care nu se pricep. Dar există şi scrumbia de Dunăre, dat fiind faptul că migraţia este în curs. Scrumbia îşi schimbă gustul după ce părăseşte apele sărate şi ajunge în cele dulci ale Dunării, unde se reproduce. Mai demult, era regulă la scrumbie: după patru sau cinci ani buni, urma unul slab. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. E prea devreme să ne pronunţăm, dar totuşi mie mi se pare că, după un 2014 cu scrumbie puţină, vine anul acesta care e, de asemenea, cam slab din acest punct de vedere. Cauze pot fi mai multe, legate de un eventual pescuit excesiv sau de acţiunea unor factori de mediu”, a precizat ing. Vasile Bocănială.

Are piaţa peşte!

Chiar dacă scrumbia e puţină, galantarele pescăriilor sunt pline. Preţul kilogramului de crap de Dunăre ajunge la 20 de lei, dar se găseşte şi la 15 lei. Am găsit şi novac mare la 7,5 lei kilogramul, dar şi somn la 22 de lei. Macroul refrigerat era ieri 19,9 lei kilogramul, iar ştiuca se dădea cu 17 lei. Peste toate, regină la preţ, caracatiţa de 60 de lei kilogramul stătea lângă calamarul de 30 de lei.


 

Citit 23117 ori Ultima modificare Luni, 30 Martie 2015 21:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.