UPDATE/ Doliu în sportul românesc: Cel mai bun arbitru român din toate timpurile, Nicolae Rainea, s-a stins din viaţă

UPDATE/ Doliu în sportul românesc: Cel mai bun arbitru român din toate timpurile, Nicolae Rainea, s-a stins din viaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ora 16,00/ Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea, a încetat din viaţă, miercuri, la vârsta de “80 de ani plus 1”, aşa cum îi plăcea să spună. S-a confruntat în ultimii ani cu grave probleme de sănătate provocate de diabet, organismul i-a slăbit şi nu a mai putut face faţă acum unei gripe, care a generat complicaţii severe, astfel că fostul arbitru a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă, fiind internat la Terapie Intensivă. “A prezentat severe complicaţii pulmonare şi cardiace survenite pe fondul unor afecţiuni cronice mai vechi şi, din păcate, a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri”, a precizat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale şi a participat la trei ediţii ale Cupei Mondiale.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea a început să practice fotbalul la 13 ani, dar a fost nevoit să renunţe după ce s-a îmbolnăvit de TBC. „Pe atunci, se murea din aşa ceva, dar am luptat cu boala şi m-am vindecat. După doi ani, am ajuns să arbitrez întâmplător. La un meci nu venise un tuşier şi centralul m-a luat pe mine din tribună să-i ţin locul. De aici a început totul”, ne povestea “nea Nicu” în noiembrie anul trecut, la ultima sa aniversare a zilei de naştere. A sărbătorit-o în mijlocul copiilor, veniţi la vernisajul expoziţiei „Nicolae Rainea la ceas aniversar” de la Muzeul de istorie “Paul Păltânea”, unde şi-a donat toată colecţia personală de trofee, fanioane, insigne, diplome şi multe altele, o colecţie cu peste 1.000 de piese. Una dintre ultimele sale dorinţe majore a fost ca donaţii similare să fie făcute de toţi foştii mari campioni gălăţeni, pentru un muzeu al sportului gălăţean: „Cred că ar conta mult pentru copii, îşi vor găsi modele, poate vor spune «Vreau şi eu să ajung campion»”.

Până în urmă cu trei ani, când a trebuit să renunţe din cauze medicale, Nicolae Rainea era o celebritate în oraş şi pentru că era văzut zilnic alergând prin Galaţi. „Mi-am făcut un calcul sumar, am alergat de patru ori distanţa Ecuatorului”, spunea cu mândrie fostul arbitru.

A devenit arbitru în 1959, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane a primit ecusonul FIFA. A arbitrat la trei turnee finale de Campionat Mondial, o finală de Campionat European (Italia 1980, Belgia - RFG 1-2), două semifinale ale Cupei Campionilor Europeni şi trei finale de competiţii continentale intercluburi (Cupa UEFA 1978: PSV Eindhoven - Bastia 3-0, Super Cupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1, Cupa Campionilor Europeni 1983: Hamburger SV - Juventus 1-0). În total, peste 1.000 de meciuri. Nicolae Rainea povestea cu mândrie că a fost primul arbitru din lume care a acordat cartonaş galben pentru simulare, jucătorul sancţionat fiind celebrul Michel Platini (foto), acum preşedinte UEFA.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. De asemenea, Nicolae Rainea a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Era decanul de vârstă al Consiliului Local, în al cincilea mandat de consilier local.  Ultima şedinţă la care a participat, deşi era vizibil slăbit, a fost cea din 26 martie.

Rainea a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” şi Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.

Gălăţenii îi pot aduce un ultim la Capela Sf. Sofia (Biserica “Înălţarea Domnului”), din Ţiglina II. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, ora 10.00.


UPDATE, ora 12,00/ Nicolae Rainea, învârstă de 81 de ani, s-a confruntat în ultimii ani cu grave probleme de sănătate provocate de diabet. Pare-se că afecţiunea cronică a dat complicaţii severe, astfel că fostul arbitru a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă, fiind internat la Terapie Intensivă. „Pacientul a prezentat severe complicaţii pulmonare şi cardiace survenite pe fondul unor afecţiuni cronice mai vechi şi, din păcate, a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri”, a precizat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.


Nicolae Rainea, cel mai bun arbitru român din toate timpurile şi decanul de vârstă al Consiliului Local, s-a stins astăzi din viaţă, la vârsta de 81 de ani. Ajuns la al cincilea mandat de consilier local PSD, Nicolae Rainea nu se despărţea nici la şedinţele legislativului de cartonaşele galben şi roşu. Ultima şedinţă la care a participat, deşi era vizibil slăbit, a fost cea din 26 martie.

„În lume nu sunt decât patru arbitri care au participat la trei campionate mondiale consecutive. Eu sunt unul dintre ei”, mărturisea Nicolae Rainea, care a arbitrat la trei campionate mondiale consecutive şi a condus finale în şase competiţii fotbalistice diferite: Campionatul European, Cupa Campionilor, Supercupa Europei, Cupa UEFA, Cupa Balcanică şi Cupa României.

Rainea a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Ordinul „Serviciul credincios în grad de cavaler” şi Ordinul „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citit 5012 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.