FESTIVALUL SCRUMBIEI 2015/ Gălăţenii au luat cu asalt FALEZA de Florii (FOTO&VIDEO)
Foto: Foto Florin Răvdan

FESTIVALUL SCRUMBIEI 2015/ Gălăţenii au luat cu asalt FALEZA de Florii (FOTO&VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scrumbie la grătar, mititei, cârnăciori, ciorbă de peşte pe malul Dunării, muzică, dans şi bere din belşug. De asta au avut parte gălăţenii care au ales să îşi petreacă dimineaţa de Florii pe faleza inferioară a Dunării, în apropierea Foişorului. Vremea a ţinut cu organizatorii, fiindcă, deşi frig, nu a plouat, aşa că ediţia din acest an a Festivalului Scrumbiei a avut parte cel puţin de soare, dacă nu şi de temperaturi prietenoase.

Pescarii au fost cei mai matinali

Încă de la prima oră, pe malul Dunării s-au adunat zeci de pescari, care mai de care înarmaţi cu undiţe, lansete, mulinete, momeli şi scăunel, pregătiţi să prindă peştele cel mare. Chiar dacă au existat şi câţiva care au venit acolo doar de dragul pescuitului, majoritatea s-au înscris şi la concurs, în speranţa că vor impresiona juriul cu cea mai mare captură. Zeii mulinetelor nu au ţinut, însă, cu amatorii de pescuit, iar peştele cel mare s-a lăsat aşteptat pentru ediţia viitoare. „Nu prea trage, că e apa rece. Păi, anul trecut pe vremea asta eram sătul de câţi peşti prinsesem, dar era şi mai cald, stătea peştele mai la suprafaţă. Am dat şi la mămăligă, şi la vermuşti, şi cu pufuleţi. Nimic! Spre exemplu, la undiţă am mai prins unul, doi guvizi, dar la lansetă nimic. De dimineaţă aştept şi degeaba”, spunea Mihai Andrieş, un pensionar în vârstă de 75 de ani, cu puţin timp înainte să se încheie concursul.  

De altfel, majoritatea celor prezenţi cu undiţa la datorie au fost de acord că principalul motiv pentru care peştele cel mare nu a apărut a fost apa prea rece. Deşi, în aer, termometrele arătau valori în jurul a 15 grade, apa nu depăşea 3 grade, iar pescarii veterani au conchis că ar fi nevoie de cel puţin 3 grade în plus la temperatura apei ca să le meargă bine. „Pescuitul necesită multă răbdare, şi, dacă nu ai aşa ceva, mai bine nu vii. Măcar anul ăsta putem sta liniştiţi, cu siguranţă nu a mai venit nimeni cu peşte de la piaţă, în sacoşă, ca în anii trecuţi. Apa e la fel pentru toţi, aşa că prindem toţi la fel”, a mai spus pensionarul.

Şi au avut dreptate. Zecile de pescari înscrişi în concurs au fost la fel de ghinionişti, iar premiul I a fost adjudecat de un exemplar ce cântărea puţin peste 300 de grame. Cei mai mulţi, însă, s-au bătut pentru ultimul loc, nicidecum pentru primul. „Acum, să vedem cine are cel mai mic peşte. Că eu am prins unul care nu cred că are mai mult de 20 de grame şi 4 centimetri. Ăsta da peştişor de aur!”, ne-a spus un pescar. Ilie Munteanu, câştigătorul concursului, a fost cel mai norocos, reuşind să prindă doi peşti care i-au asigurat locul întâi. Pentru performanţa sa, omul a primit două baxuri de bere, o lansetă pentru crap, diploma şi o carte de specialitate, din partea CrapMania, principalul sponsor al competiţiei.

După concursul de pescuit, s-a trecut la concursul gastronomic

La capitolul ciorbă de peşte, s-au aşezat la linia de start reprezentaţii presei, prin cameramanul Gicu Caraman, dar şi ai poliţiei locale. Mirosurile, care mai de care mai ademenitoare, au atras atenţia celor prezenţi la manifestare, iar dorinţa unei degustări creştea cu fiecare minut. „Ce se compară cu ciorba de peşte gătită aşa, la foc de lemne, pe malul apei, la aer curat şi cu oameni dragi alături? Absolut nimic. Abia aştept să gust, că de mirosit, miroase foarte bine. Ca să nu mai zic că, la cum arată, aş lua toată oala acasă!”, ne-a spus un gălăţean pofticios.

În timp ce focul era înteţit, iar legumele şi peştele fierbeau în tihnă, fundalul sonor era asigurat de Corul Allegria, de Fanfara „Valurile Dunării”, de ansamblul folcloric „Doina Cuvurluiului”, dar şi de elevele Andreei Ignat, staruri în miniatură.

Dacă majoritatea au venit doar să admire artiştii, să vadă capturile pescarilor şi să mai afle o nouă reţetă de ciorbă de peşte, unii gălăţeni au şi poposit la mesele amplasate în apropierea grătarelor. Este şi cazul lui Mitică Gheorghe, venit cu soţia să se bucure de aerul curat şi de o scrumbie la grătar. „Am zis că, dacă tot e aşa cald afară, să profităm. Am luat soţia de mână, ne-am plimbat, iar acum ne relaxăm, cu o scrumbioară bună şi un pahar de bere, în timp ce ascultăm fanfara. Aşa îmi mai aduc aminte şi eu de tinereţile mele. Mi se pare o idee foarte bună ce se întâmplă aici, mai ales că nu încurcă pe nimeni. Locul e foarte bine ales!”, spune omul.  O porţie de scrumbie a costat 10 lei.  Şi copiii s-au bucurat, mai ales dacă li s-a cumpărat vată pe băţ şi au fost lăsaţi de părinţi să îi asculte pe cei din corul Allegria. Unii prichindei chiar dansau în timp ce colegii lor de generaţie cântau de zor pe scenă. 

Cozi mari la peşte

Au fost, însă, şi oameni care au vrut să pregătească peştele acasă, aşa că organizatorii au adus şi un stand de vânzare, iar coada s-a format foarte repede. „Cel mai bun peşte e cel pe care îl face soţul meu acasă, la cuptor, cu multe legume, mai ales roşii şi ceapă. Plus că nici nu ne afumă nimeni. Nu mi se par exagerate preţurile, mai ales că peştele e proaspăt!”, a spus o femeie. În galantare, doritorii puteau găsi aproape toate sortimentele de peşte de Dunăre, la preţuri variate. „Şi la piaţă e proaspăt, nu zic nu, dar aici pare a fi mai bun. Cumpăr câteva scrumbii, să le fac acasă. Eu sunt crescut într-o perioadă în care lozinca <<nici o masă fără peşte>> era cuvânt de lege. Şi aşa fac şi acum. Peştele e bun, că are minerale, vitamine, nu ridică nici colesterolul. Şi e un prilej numai bun să bem şi un pahar de vin!”, a spus, râzând, un cetăţean.

La festival au fost prezenţi şi câţiva voluntari APCA (Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu autism) Galaţi, care au expus spre vânzare produse handmade realizate de cei mici şi au împărţit pliante cu informaţii despre autism şi primul afterschool pentru copii speciali. 

A XIV-a ediţie a Festivalului Scrumbiei a fost un real succes printre gălăţenii prezenţi, iar următoarea ediţie este aşteptată cu la fel de mult drag. Pentru acest festival, au fost alocaţi aproximativ 130.000 de lei din bugetul local.

Video Mihai Angheluţă

(P)

Citit 5276 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 18:39