METODA "ACCIDENTUL" face o victimă la trei zile. Care este ARMA SECRETĂ a infractorilor şi CUM VĂ PUTEŢI PĂZI

METODA "ACCIDENTUL" face o victimă la trei zile. Care este ARMA SECRETĂ a infractorilor şi CUM VĂ PUTEŢI PĂZI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 29 de gălăţeni au fost ţepuiţi de la începutul acestui an de infractorii care îi păcălesc că persoanele apropiate au probleme cu legea


Asemenea unei caracatiţe care a acaparat deopotrivă un număr tot mai mare de adepţi, dar care a făcut şi face în continuare victime din toate păturile sociale şi categoriile de vârstă, metoda "Accidentul" a surclasat orice altă practică de escrocare în masă. Dacă oamenii au învăţat că e imposibil să câştige premii atâta vreme cât nu joacă sau că vânzătorul de detergent de la uşă s-ar putea să fie mai interesat de bijuteriile din casă, nu la fel stă treabă când un telefon neaşteptat îi anunţă că o persoană dragă, de regulă fiul sau fiica, au suferit un accident grav sau sunt cei care le-au făcut rău altora şi trebuie „neapărat salvaţi” cu sume mari de bani. Aşa se explică faptul că, în ciuda nenumăratelor cazuri în care oamenii s-au trezit jefuiţi de filiere dirijate de multe ori din spatele gratiilor, mai sunt creduli care capitulează instantaneu.

Nu mai puţin de 29 de gălăţeni au ajuns în primele trei luni din 2015 la poliţie cu reclamaţii, după ce au realizat că şi-au pus economiile în mâinile infractorilor care s-au dat, după caz, drept avocaţi, poliţişti, funcţionari sau chiar propriii copii, aflaţi la ananghie. Potrivit anchetatorilor, în 27 de cazuri, autorii sunt identificaţi, dar numai 11 au ajuns după gratii, în majoritatea cazurilor ei fiind lăsaţi de judecători în libertate, sub control judiciar.

"Totalul prejudiciilor înregistrate prin cele 29 de fapte se ridică la 400.000 de lei, din care cel mai mare este de 76.500 lei, iar cel mai mic, de 250 de lei. La acest moment, procentul recuperat este foarte mic, în jur de 10 la sută, şi asta deoarece autorii nu au bunuri sau venituri pe numele lor", explică Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Stimulaţi de "blândeţea" sistemului, care îi poate lăsa în libertate cel puţin până la o eventuală condamnare definitivă, şi chiar de posibilitatea de a-şi continua „opera” în penitenciar, adepţii metodei „Accidentul” fac victime nu doar printre bătrâni, ci printre oameni în toată firea, cu studii, şi chiar printre copii. Secretul? Atacul emoţional, căruia prea puţini îi fac faţă.

Nu luaţi decizii la nervi!

Dincolo de sfaturile preventive, greu poate de memorat în momentele critice ale primirii unei veşti proaste, ultimul bastion care poate sta în calea finalizării demersului infractorului de la capătul firului rămâne autocontrolul. Cel puţin aşa susţin psihologii, care reiterează regula de aur a luării oricărei decizii „la rece” şi pentru astfel de situaţii.

"Noi judecăm raţional, analizăm, atât timp cât suntem calmi. În momentul primirii unui astfel de telefon, se induce o stare emoţională puternică, în care omul nu mai gândeşte logic, ci doar acţionează. Practic, se anulează raţiunea. Aşa se explică faptul că şi oameni inteligenţi, cu o anumită pregătire, cad în astfel de capcane, fiind scoşi din starea de gândire logică. Singura metodă este să se oprească din a intra în starea emoţională. Trebuie să se liniştească, să întrerupă imediat convorbirea şi să verifice, nu să acţioneze sub impulsul emoţiei. Respiraţi adânc şi analizaţi!", recomandă psihologul Lucian Lungu.

În practică, s-a dovedit că de cele mai multe ori infractorii sunt extrem de insistenţi şi nu îşi lasă victimele să închidă telefonul cu una, cu două, bombardându-le cu informaţii sau întrebări. Poliţiştii vă recomandă să nu cădeţi în această capcană şi să urmaţi doi paşi simpli: sunaţi-vă ruda despre care vi se spune că are nevoie de ajutor, iar mai apoi apelaţi 112, mai ales dacă aţi apucat să „bateţi palma” cu escrocii şi îi aşteptaţi la uşă să le daţi banii.


CITEŞTE ŞI: Adepţii metodei "ACCIDENTUL" sunt tot mai AGRESIVI!

Citit 3933 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2015 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.