AFLĂ când şi de către cine vor fi VACCINAŢI COPIII în 2015

AFLĂ când şi de către cine vor fi VACCINAŢI COPIII în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicii de familie spun că noile modificări nu vor face decât să lase şi mai mulţi copii vulnerabili în faţa unor boli grave


Noua schemă de vaccinare a copiilor, intrată în vigoare din luna aprilie, presupune o serie de modificări faţă de calendarul vaccinării obligatorii din anii precedenţi. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 386 din 31 martie 2015, toate vaccinările din schema naţională vor fi făcute de medicii de familie şi nu de către angajaţii din reţeaua de medicină şcolară, aşa cum se întâmpla până la sfârşitul lunii martie. Şcolarii vor fi imunizaţi la medicul de familie cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, a tusei convulsive, a poliomielitei, a hemofiliei şi a hepatitei B.

"DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de  două, patru şi 11 luni. Însă copiii care au primit trei doze de vaccin după schema veche, la vârsta de  două, patru şi şase luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis. Copiii care nu au primit vaccin la vârsta de şase luni vor fi vaccinaţi la 11 luni", se arată în ordinul de ministru amintit.

Actul normativ prevede, de asemenea, revaccinarea ROR (împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului - n.r.) la copiii de cinci ani, precum şi revaccinarea cu acelaşi ser a copiilor care împlinesc vârsta de şapte ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea imunizării cu vaccin tetravalent DTP+VPI, pentru copiii cu vârsta de şase şi opt ani. Vaccinarea se va face la medicul de familie. În cazul în care copiii cu vârsta de patru ani au fost deja imunizaţi cu vaccinul DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular - n.r.), acum li se va face doar vaccinul VPI (vaccin poliomielitic inactivat - n.r.).

Reprezentanţii medicilor de familie gălăţeni sunt însă pesimişti în privinţa beneficiilor aduse de noile modificări. "Cred că mulţi copii vor rămâne nevaccinaţi. Medicul de familie nu are cum să-i prindă pe toţi pentru imunizare şi nu cred că va fi cineva care să meargă din poartă în poartă cu dozele de vaccin la pachet. Oricum în mediul rural tot medicii de familie făceau vaccinarea şi până în prezent, din cauza inexistenţei reţelei de medicină şcolară", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

"Copiii nevaccinaţi sunt expuşi riscului unor epidemii"

Curentul antivaccinare a adunat destui adepţi şi în rândul gălăţenilor. În ultimii ani, rata de vaccinare a copiilor a urmat în judeţul nostru acelaşi trend descendent înregistrat în restul ţării. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că în lipsa vaccinării copii sunt lăsaţi fără apărare în faţa unor boli grave.

"Riscurile nevaccinării sunt foarte mari. Dacă umanitatea merge mai departe, acest lucru se datorează în mare măsură şi descoperirii vaccinurilor. Atunci când se ajunge la o masă critică de copii nevaccinaţi, riscul este ca toată populaţia să fie afectată de diverse epidemii. Toate bolile de care suntem acum protejaţi prin vaccinare pot avea efecte foarte grave, în cazul reapariţiei. Nu mă refer doar la deces, ci şi la sechelele pe care le pot lăsa. Un astfel de exemplu este poliomielita", este de părere medicul pediatru Ginel Baciu. Specialistul mai spune că părinţii care refuză vaccinarea copiilor îi supun pe cei mici unor riscuri foarte mari de îmbolnăvire.

Unele ţări au luat deja măsuri împotriva adulţilor care refuză vaccinarea copiilor. Pornind probabil de la aceste exemple, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce pregăteşte proiectul unei legi a vaccinării. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, afirma la rândul său, pe 21 martie, că în România există în prezent riscul de izbucnire a unor epidemii, tocmai pentru că acoperirea vaccinală a scăzut simţitor.


AFLĂ cum poţi SEMNALA eventualele REACŢII ADVERSE la medicamente şi vaccinuri

Citit 4122 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.