Înghesuială mare la Universitate. Peste 2.000 de şomeri au venit să-şi găsească de muncă
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Înghesuială mare la Universitate. Peste 2.000 de şomeri au venit să-şi găsească de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înghesuială mare, ieri, la Universitatea „Dunărea de Jos”. Aproximativ 2.000 de şomeri din Galaţi au venit la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Tineri, persoane de vârsta a doua sau chiar în prag de pensionare s-au înghesuit pe scările clădirii, cu jumătate de oră înainte de a începe evenimentul. La 9,00 fix, gardienii au deschis uşile, iar oamenii s-au înghesuit să intre primii. Pe măsură ce minutele treceau, la Universitate se strângea un nou grup mare de şomeri, care erau lăsaţi să intre pe rând.

În îmbulzeală, o femeie de aproximativ 50 de ani, venită la standul AJOFM să-şi vizeze carnetul de şomer, a fost luată de ambulanţa SMURD, după ce a leşinat în mulţime. Pentru că îi era rău încă din autobuz, ea nu a mai rezistat şi a fost dusă la spital.

Numărul ridicat de candidaţi prezenţi i-a luat prin surprindere chiar şi pe organizatori, care au fost nevoiţi să mai deschidă o uşă pentru ieşire. Până la urmă, toţi şomerii au intrat în holul Universităţii şi s-au perindat pe la zecile de standuri.

Peste 1.300 de locuri de muncă în Galaţi

"Am contactat în jur de 800 de agenţi economici. Pozitiv au răspuns, în Galaţi, 83 de firme, ce oferă 1.351 de locuri de muncă. Dintre acestea, 150 sunt pentru candidaţii cu studii superioare. Nu ne aşteptam să fie atât de mulţi gălăţeni prezenţi, dar ne bucurăm. Aşteptăm să vedem rezultatele. Ne-am dori să fie 100, 200 de angajări. Ar fi extraordinar. În momentul acesta, avem peste 3.000 de şomeri în plată şi orice angajare contează. Mai ales că Apartermul bate la uşă, cu aproximativ 500 de oameni în şomaj", spune Cezar Năstase, director AJOFM Galaţi.

Cei cu studii medii au avut de ales între aproximativ 1.200 de posturi, precum: agent securitate, muncitor necalificat, bucătar, ospătar, vânzător, şofer, confecţioner textile, manichiuristă, mecanic auto, operator PC, brutar, sudor, croitor, lăcătuş, etc. Şomerii cu studii superioare au avut la dispoziţie doar 150 de joburi, precum: agent vânzări, consilier vânzări, inginer, agent de voiaj, agent asigurări, programator, etc.

Lipsa experienţei, veşnica problemă pentru tineri

În muşuroiul de sute de oameni l-am găsit pe Marian Stan, un tânăr de 28 de ani, care a venit la Bursa locurilor de muncă pentru a-şi găsi un job. Până să vorbim cu el, s-a plimbat pe la câteva standuri, inspectând ofertele angajatorilor. "Am terminat ASE-ul şi masterul tot în domeniu l-am făcut, dar până acum nu am reuşit să-mi găsesc un post pe placul meu. Am lucrat puţin timp ca operator introducere date, dar am renunţat. Sper să găsesc ceva aici. Am depus aproximativ zece CV-uri, dar faptul că nu am experienţă cred că este o problemă pentru mine", ne-a spus tânărul.

Se pare însă că nici cei cu experienţă nu-şi găsesc repede loc de muncă. Mirela este şomeră de un şi a venit să-şi încerce norocul la târgul de joburi. "Am făcut Litere, am lucrat în traducere şi aş dori un loc de muncă în acelaşi domeniu. Până acum, nu am găsit nimic potrivit, caut în continuare, speranţa moare ultima. Am la mine vreo 13 CV-uri, dar nu cred ca am vreo şansă să-mi găsesc un loc de muncă aici. Sunt supracalificată, se pare că nici cu multe studii nu e prea bine. Pentru toate joburile la care am aplicat, cam asta mi s-a spus", crede Mirela, în vârstă de 37 de ani.

Şi vârsta înaintată este un impediment

Chiar dacă, oficial, angajatorii nu recunosc că nu vor să angajeze persoane trecute de 50 de ani, preferând mai degrabă şomeri mai tineri, noi am întâlnit zeci de şomeri care, deşi au depăşit această vârstă, încă se simt capabili atât fizic cât şi psihic pentru a munci.

"Nu cred ca am şanse să-mi găsesc vreun loc de muncă. Sunt şi în vârstă, am 54 de ani, sunt şi bolnav, nu mă mai ia nimeni la lucru acum. De anul trecut, din septembrie, sunt în şomaj. Am lucrat în cocserie mult timp, după am fost muncitor necalificat pe unde am mai găsit", spune Constantin Iordache. Bărbatul a venit la Universitate însoţit de un fost coleg de muncă. "Aş vrea să caut un loc ca sudor, dar la anii mei nu mă mai ia nimeni. M-am uitat pe aici, dar nu cred că am vreo şansă", spune Ion Nistor, în vâstă de 60 de ani.

Şi doamna Vasilica ar dori să-şi găsească un loc de muncă, pentru că spune că indemnizaţia de şomaj este prea mică, iar până la pensie mai are de aşteptat aproape şapte ani.

"În vânzări aş dori să lucrez. Lucrător comercial. Am lucrat 28 de ani în construcţii, ca zugrav. Când am rămas fără loc de muncă, am făcut un curs de calificare la AJOFM, de lucrător comercial. Am fost vânzătoare la un chioşc timp de patru ani, dar primarul l-a dărâmat, am rămas fără muncă de la 1 ianuarie. Am depus mai multe CV-uri aici, dar faptul că am 53 de ani cred că e un impediment pentru mine. Degeaba am experienţă în domeniu", ne-a spus doamna Vasilica.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Tudoriţa Pană, care are 52 de ani. "Am lucrat ca vânzător, mai mult timp. Apoi am făcut un curs de cameristă, îmi caut un loc de muncă. De opt luni sunt în şomaj şi nu reuşesc să-mi găsesc un post. Peste tot mi se spune că sunt prea în vârstă şi că preferă să angajeze persoane mai tinere, toţi m-au refuzat", spune femeia.

La Tecuci, aproximativ 800 de şomeri au mers pentru a-şi găsi un loc de muncă. Cei 22 de agenţi economici tecuceni le-au oferit 81 de posturi.

30 de gălăţeni angajaţi pe loc

Conform reprezentanţilor AJOFM, la finalul Bursei generale a locurilor de muncă 2015, 690 de şomeri din Galaţi au fost selectaţi pentru interviu, iar alţi 30 au fost angajaţi pe loc. În Tecuci, 58 de persoane urmează să se prezinte la interviul de angajare.


CITEŞTE ŞI: Tinerii fără bacalaureat îşi caută loc de muncă

Citit 2052 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2015 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.