S-a AMÂNAT schimbarea. Luna mai a venit FĂRĂ PREŢURI MAI MICI la MEDICAMENTE

S-a AMÂNAT schimbarea. Luna mai a venit FĂRĂ PREŢURI MAI MICI la MEDICAMENTE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel mai probabil, schimbarea preţurilor la medicamente se va produce la începutul verii * Reprezentanţii farmaciştilor spun că măsura ar putea pune lacătul pe uşile multor farmacii, în vreme ce pacienţii nu vor simţi că au făcut o economie semnificativă


Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) anunţau, în prima parte a lunii aprilie, că preţurile a peste 1.000 de medicamente vor scădea, de la 1 mai, chiar şi cu 20 la sută, în unele cazuri. Măsura ar fi trebuit concretizată prin aplicarea unei ordonanţe vechi deja de şase ani, prin care producătorii de medicamente sunt obligaţi să scadă preţurile produselor farmaceutice. Deşi noile preţuri au fost deja consemnate într-o variantă preliminară a Catalogului Naţional al Medicamentelor (CANAMED), în farmacii medicamentele costă la fel şi după 1 mai.

Farmaciştii cer un răgaz

Potrivit unei informări primite de Colegiul Farmaciştilor din Galaţi, pentru intrarea în vigoare a noului CANAMED (şi automat a noii liste de preţuri a medicamentelor - n.r.) este necesară publicarea, în prealabil, a unui ordin de ministru în acest sens. După intrarea în vigoare a noilor preţuri, farmaciştii cer un răgaz de 30 de zile, în care să se poată folosi atât preţurile vechi (până la epuizarea stocurilor - n.r.), cât și pe cele noi. Acest sistem a mai fost posibil la scăderea de preţuri din anul 2010, mai spun farmaciştii.

Farmacii în pericol de faliment

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi, farm. Florina Bonifate, este de părere că scăderea preţurilor la medicamente va fi amânată, cel mai probabil, până la data de 1 iunie. Pierderea rezultată astfel va fi suportată doar de către farmacişti. "Consecinţele vor fi deosebit de grave pentru farmacii, dar şi pentru sistemul farmaceutic în ansamblu, şi-aşa grav încercat, ducând probabil la falimentarea multora şi la o polarizare şi mai accentuată a pieţei farmaceutice", este de părere Florina Bonifate.

Specialistul adaugă că la o scădere preconizată, după spusele ministrului Nicolae Bănicioiu, de circa 20 la sută, şi la o profitabilitate de doi până la patru la sută cel mult, reducerea preţurilor va însemna ca farmaciile să funcţioneze aproape un an doar ca să acopere pierderea. Un alt calcul simplu relevă că o scădere de 20 la sută înseamnă o cifră de afaceri mai mică şi implicit venituri mai mici pentru farmacii, ceea ce va aduce grave probleme financiare, prin decapitalizare, multora dintre farmacii.

Bolnavii nu vor simţi ieftinirea

În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, Florina Bonifate consideră că aceştia nu vor resimţi scăderea aşa cum se aşteaptă sau aşa cum a fost prezentată de către autorităţi. "Scăderea importantă este, în special, la medicamentele gratuite (motiv pentru care pacientul va primi medicaţia tot gratuit, indiferent cât costă - n.r.), în vreme ce la medicamentele compensate diferenţa va fi probabil resimţită doar de către pacienţii care optau pentru medicamentele originale (mai scumpe decât cele generice - n.r.). Aşadar, pentru marea majoritate a pacienţilor, reducerea preţurilor va fi probabil nesemnificativă. Cel ce câştigă din reducerea preţurilor la medicamente este statul. Indiferent cine suportă pierderea, autorităţile fac economie la buget pentru acoperirea cheltuielilor viitoare cu medicamentele noi", a mai precizat specialistul citat.

Lipsa medicamentelor, o realitate în farmacii

Florina Bonifate atrage atenţia asupra faptului că politica dusă în prezent de autorităţi nu este una realistă. "Problema autorităţilor este că vor simultan şi bani în buget, şi cele mai mici preţuri din 12 ţări europene, şi medicamente ieftine disponibile pacienţilor români. Bineînţeles că nu se vor putea realiza toate aceste deziderate simultan. Şi-aşa ne confruntăm cu o lipsă a multor medicamente din farmacii, din cauza exportului paralel, astfel încât o ieftinire a acestora va face şi mai profitabilă această afacere, lăsând pacientul român cu preţul mic, dar fără produs. Şi producătorii români de generice au atras atenţia că pacienţii vor rămâne fără medicamentele ieftine de care au nevoie, întrucât noile preţuri ar fi sub preţul de producţie al acestora", a concluzionat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Noile preţuri din catalog

Potrivit noului catalog de preţuri, Klacidul, un medicament indicat în tratamentul infecţiilor cauzate de microorganisme sensibile, are un preţ de 12,80 lei. Cutia de Claritine (indicat în cazul alergiilor - n.r.) va costa 10,61 lei, în timp ce Ercefuryl, un produs pentru problemele digestive, are un preţ stabilit de producător de 7,68 de lei. În ceea ce priveşte medicamentul NO-SPA, folosit pe scară largă de cei cu probleme digestive, preţul său va fi de 16,5 lei, au stabilit producătorii. Anticoncepţionalele "Yasmin" au un preţ stabilit de 22 de lei, în timp ce Viagra, tratament pentru disfuncţiile erectile, va costa 322 de lei.


CITEŞTE ŞI: Arta PREPARĂRII medicamentelor, pe cale de DISPARIŢIE

Citit 1818 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2015 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.