PROIECTIL de tun DESCOPERIT sub prispa unei case dintr-o comună gălăţeană

PROIECTIL de tun DESCOPERIT sub prispa unei case dintr-o comună gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un bărbat din comuna gălăţeană Lieşti s-a aflat la doar un centimetru de o tragedie, sâmbătă dimineaţă, 23 mai. Omul săpa în curtea casei când, chiar sub prispă, a lovit cu cazmaua un obiect de fier ruginit. Imediat şi-a dat seama că este vorba despre un proiectil neexplodat şi a sunat la 112.

„Echipajul de pirotehnişti al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi a constatat că e vorba de un proiectil de tun de 120 de milimetri, care conţine o cantitate mare de explozibil. Norocul bărbatului a fost că a atins proiectilul la 1 cm de focos. Dacă lovea focosul din vârf exista riscul unei explozii. Deşi pe dinafară sunt ruginite, astfel de dispozitive rămân intacte în interior, putând oricând exploda”, a precizat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt la ISU Galaţi.

La Rogojeni, în comuna Suceveni, un bărbat a descoperit pe marginea unui drum judeţean, tot în cursul zilei de sâmbătă, o grenadă defensivă. Şi în acest caz a fost anunţat ISU. Cele două dispozitive au fost preluate în siguranţă şi depozitate pentru a fi ulterior distruse.

Maiorul Eugen Chiriţă recomandă ca în astfel de cazuri dispozitivele găsite să nu fie nici măcar atinse, pentru a evita riscul unei explozii. În ceea ce priveşte proiectilele de tun neexplodate, acestea au fost deja armate în momentul în care au ieşit pe gura tunului, fapt ce le face extrem de instabile. Astfel, chiar şi cea mai mică presiune le poate detona.

Citit 2362 ori Ultima modificare Duminică, 24 Mai 2015 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.