De ce servicii medicale GRATUITE poţi beneficia la stomatolog

De ce servicii medicale GRATUITE poţi beneficia la stomatolog
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, de la 1 aprilie, atât pacienţii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi pot beneficia de anumite servicii medicale dentare. Aceste proceduri sunt acordate în baza pachetului minimal de servicii medicale şi doar la medicii dentişti gălăţeni care au încheiat contract cu Casa Judeţeană de Asigurări (CJAS) Galaţi. Problema este că banii primiţi lunar de la autorităţi sunt terminaţi în primele zile ale lunii.

Servicii gratuite pentru neasiguraţi

Gălăţenii care nu au calitatea de asigurat în sistemul medical pot să beneficieze doar de servicii de medicină dentară în caz de urgenţă. Potrivit legii, pachetul minimal include următoarele servicii de medicină dentară: pansament calmant sau drenaj endodontic (în scopul conservării danturii sănătoase - n.r.), tratamentul parodontitelor apicale cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de Casa de Sănătate, potrivit avocatnet.ro), reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie sau rebazare a protezei (se acordă o dată pe an, potrivit aceleiaşi surse), reparaţia aparatului ortodontic (se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială - n.r.) şi decapuşonarea (extirparea mucoasei care acoperă coroana dintelui - n.r.) la copii. Legea mai prevede ca, în cazul urgenţelor medicale, medicaţia să fie asigurată din trusa medicală de urgenţă.

Deşi aceste proceduri sunt gratuite, gălăţenii trebuie să plătească integral pentru investigaţiile paraclinice recomandate de stomatolog (radiografii dentare şi tratament prescris - n.r.).

Tratamente suplimentare pentru asiguraţi

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 400/2014, act normativ actualizat recent prin Hotărârea Guvernului nr. 205/2015, pachetul de servicii medicale de bază, destinat doar asiguraţilor, include consultaţii, tratamente şi extracţii suplimentare faţă de pachetul minimal.

Aceste servicii sunt: o consultaţie pe an, care include controlul oncologic şi igienizarea; tratamentul cariei simple şi a afecţiunilor pulpare pe bază de anestezie; pansament calmant/drenaj endodontic; tratamentul gangrenei pulpare; tratamentul parodontitelor apicale, prin incizie, cu anestezie; tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie; extracţia dinţilor temporari sau permanenţi cu anestezie; chiuretajul alveolar şi tratamentul hemoragiei (în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de CJAS Galaţi - n.r.); reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare; proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă (se acordă o dată la cinci ani); reparaţie/rebazare proteză (se acordă o dată pe an); reconstituire coroană radiculară; aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale (se acordă  doar de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială); şlefuirea dintelui pentru aplicarea tratamentului; reparaţia aparatului ortodontic (se acordă numai de medicii de specialitate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială); sigilare/dinte (o procedură decontată o dată la doi ani); decapuşonarea la copii.

Unele servicii sunt decontate doar parţial

Potrivit avocatnet.ro, pentru asiguraţii care au nevoie de radiografii dentare (retroalveolară şi panoramică) pentru stabilirea diagnosticului, medicii dentişti pot să facă aceste investigaţii sau pot să le dea pacienţilor bilet de trimitere la un alt medic de medicină dentară. Trebuie reţinut faptul că anumite servicii din lista de mai sus sunt decontate în proporţie de 100 la sută, pentru copii şi beneficiarii legilor speciale şi doar în proporţie de 60 la sută, pentru persoanele de peste 18 ani.

Chiar dacă teoretic lucrurile par să fie bine puse la punct, în practică apar multe blocaje cauzate în special de sumele de bani insuficiente pe care le primesc stomatologii prin contractul cu CJAS Galaţi. În prezent, 94 de medici dentişti gălăţeni se află în contract cu CJAS Galaţi. Aceştia primesc lunar de la CJAS o sumă cuprinsă între 1.280 şi 2.400 de lei. Potrivit reprezentanţilor medicilor, aceşti bani ajung abia pentru câţiva pacienţi şi doar pentru primele zile din fiecare lună.

Citit 10238 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.