Șase gălăţeni şi un tulcean sunt ținuți în Libia împotriva voinței lor. Soțiile lor cer ajutor disperat autorităților

Șase gălăţeni şi un tulcean sunt ținuți în Libia împotriva voinței lor. Soțiile lor cer ajutor disperat autorităților
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Șapte români, șase sunt gălățeni și un tulcean, cer ajutorul autorităților din România pentru a se întoarce în țară. Cei șapte au plecat să muncească în construcții în Libia la începutul lunii iunie după ce au purtat mai multe discuții cu un libian stabilit în Craiova. Legătura dintre ei a fost stabilită, în luna aprilie, de tulcean, care mai fusese plecat la muncă în aceeași țară. Oamenilor li s-a spus că nu mai există niciun pericol pentru a munci în Libia. Pentru a fi cât mai credibil, libianul stabilit în Craiova, Abdelalih Karim, le-a trimis oamenilor bani să își plătească taxa de viză. Fiecare dintre cei șapte muncitori a primit câte 120 de euro și promisiunea că vor semna contractele de muncă când vor ajunge la destinație. Plecarea a fost pe 6 iunie, iar o zi mai târziu au fost cazați într-o casă din Libia. Deși în țară li s-a promis un venit de 1.500 de dolari lunar, diurnă și cartele telefonice, românii au fost puși să semneze contracte de muncă în care salariul era de doar 300 de dolari. Aceasta este povestea celor șapte români prezentată de soțiile a doi dintre ei. ”Când au ajuns în Libia au fost așteptați de vărul lui Karim, angajatorul libian. Li s-a spus că în primele trei luni vor prima câte 500 de euro, diurnă și cartele telefonice. Încă din prima zi le-a cerut pașapoartele pentru a-i declara la poliție. Apoi au refuzat să le mai facă contractele pomise în țară și să le mai cumpere cartele telefonice. Au fost la muncă o săptămână și tot timpul le-a căutat motive, ba că peretele este strâmb, ba că nu fac treabă bună. Apoi le-a spus că a găsit un alt libian care este interesat de echipa de muncitori români. Ei au refuzat să plece la un alt angajator. Au fost amenințați cu arma pe șantier pentru a face cum spun libienii. Au lucrat pe șantier câte 13 ore pe zi și nu au fost plătiți”, ne-a povestit una dintre soțiile românilor din Libia.

Femeia, care a dorit să își păstreze anonimatul, susține că a luat legătura cu toate autoritățile române competente și li s-a spus că doi negociatori se ocupă de caz. ”Cele două persoane de la Consulat negociază să îi trimită la un alt angajator. Ei sunt foarte speriați și vor să vină acasă și nu să lucreze la un alt libian. Ne-au spus soții noștri că s-a tras asupra lor. Nu se negociază venirea lor în țară ci vânzarea lor la un alt angajator. Ei amenință că se vor omorî”, a mai explicat femeia.

Femeia primește mesaje disperate de la soțul ei, care îi spune că se așteaptă să fie vânduți la un alt angajator și sunt foarte speriați. Muncitorii vor să se întoarcă acasă, la familiile lor, dar nu au niciun sprijin. Tocmai de aceea speră ca soțiile lor, care au depus plângere și la poliție, să îi poată ajuta. ”Îmi este teamă pentru viața tuturor celor care sunt acolo. Nici românul care i-a pus în legătură cu libienii nu știa unde se duc. El mai lucrase în Libia și fusese bine. Autoritățile nu au făcut nimic până acum. Au făcut și atacuri de panică acolo. Ne spun tot timpul că vor fi morți dacă nu se va face ceva. Am înțeles că au o filmare în care socrul angajatorului spune că Karim a primit 11.000 de euro ca să îi ducă acolo. Le cer autorităților să îi aducă acasă și să nu le permită negociatorilor să îi vândă, ca pe animale, la un alt angajator”, ne-a spus soția unui alt muncitor.

 

Cele două femei spun că principalul vinovat este de fapt libianul din Craiova, care ar trebui tras la răspundere pentru situația în care se află acum bărbații lor. Femeile speră că, după ce cazul va fi făcut public, autoritățile de la București vor face demersurile necesare pentru ca cei șapte români să fie aduși acasă.

 

 

 

Citit 2635 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.