Cum au ajuns patru criminali periculoşi să fie lăsaţi în libertate - motivarea instanţei

Cum au ajuns patru criminali periculoşi să fie lăsaţi în libertate - motivarea instanţei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Cei patru suspecţi ai crimei de la Grădiştea (jud. Brăila), lăsaţi în libertate de judecătorii gălăţeni, sunt cercetaţi pentru omor calificat şi tâlhărie calificată

Ionuţ Mocanu, Marcel Mocanu, Valentin Mocanu şi Radu Baboi sunt pe cale să rescrie istoricul crimelor din care se poate scăpa profitând de mici artificii. Cel puţin pentru o perioadă de timp, cei patru localnici din Grădiştea acuzaţi de uciderea cu sadism a unei femei de 40 de ani cu intenţia de a o jefui, au fost scutiţi de obligaţia de a sta după gratii în aşteptarea unei sentinţe, deşi faptele pentru care sunt cercetaţi sunt extrem de grave. Ei sunt în libertate de o săptămână, după ce au contestat prelungirea măsurii arestului preventiv şi asta datorită unui „artificiu”, parţial învăţat „la răcoare”. Doar aşa poate fi explicată decizia judecătorilor de la Curte, care a ţinut cont de apelul formulat de trei dintre cei patru şi care a dat o greutate semnificativă noilor declaraţii ale inculpaţilor.

Astfel, cei patru tineri care, iniţial, la locul faptei şi mai apoi, în faţa procurorului de caz au declarat că au ucis-o pe Marcela Stoian pentru că băuseră şi mai aveau nevoie de bani să continue cheful, oferind detalii precise despre cum au acţionat. Apoi s-au ”sucit” la 180 de grade şi au spus toţi că nu sunt autorii faptei. Mai mult, în faţa magistratului de la Curte au afirmat, la indigo, că au recunoscut crima şi jaful doar pentru că ar fi fost bătuţi de poliţişti cu ocazia reconstituirii.

„Cu ocazia audierii lor de către Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi de la Tribunalul Brăila, cu ocazia propunerii de arestare preventivă, aceştia au recunoscut faptele, indicând participarea fiecăruia. Ulterior, cu ocazia prelungirii arestării preventive, nu au mai dat declaraţii, dar în ultimul cuvânt, cu ocazia judecării propunerii de prelungire a arestării preventive, au arătat că nu recunosc săvârşirea faptei şi că nu sunt ei autorii acesteia, neavând niciun mobil în săvârşirea faptei, deoarece se aflau în relaţii bune cu victima”, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea de Apel Galaţi a ridicat măsura arestului preventiv şi i-a pus pe cei patru sub control judiciar. 

Degeaba au arătat procurorii gravitatea faptelor comise şi pericolul social, pentru că jocul de-a dute-vino din declaraţiile inculpaţilor a fost decisiv. Nici faptul că, până la momentul apelului, la dosar nu ar fi apărut nicio declaraţie sau document medico-legal din care să reiasă că suspecţii ar fi reclamat vreo agresiune nu a contat în decizia finală.

„Mărturisirea nu este regina probelor” i-a salvat de la „gafa” de la început şi astfel, cei patru presupuşi criminali au făcut un prim pas spre libertate.

ADN-ul decisiv

Drumul spre casă le-a fost deschis suspecţilor şi de o posibilă eroare procedurală, reprezentată de întârzierea, inexplicabilă, cu care probele care conţin mostre de ADN au plecat spre analiză. Deşi crima a fost comisă pe 23 februarie, reconstituirea a fost realizată trei zile mai târziu, iar administrarea probei a fost dispusă de procuror abia la începutul lunii mai!

„Se constată că această probă a fost dispusă de procuror, prin ordonanţă, abia la data de 08 mai 2015, deşi ele au fost prelevate cu ocazia cercetării locului faptei şi al efectuării autopsiei, fiind ambalate în 8 plicuri sigilate, cu o întârziere nejustificat de mare, raportat la data săvârşirii faptelor şi recoltarea acestor probe biologice”, se mai arată în motivarea Curţii. 

Analiza ADN-ului ar putea redresa situaţia, fiind de fapt singura probă care să stabilească direct agresarea şi respectiv uciderea Marcelei Stoian de către cei patru suspecţi. Până când rezultatele vor ajunge la dosarul cauzei, suspecţii sunt liberi, sub control judiciar, fiind obligaţi să se prezinte periodic la Poliţie, sau la judecătorul de drepturi şi libertăţi, să comunice orice schimbare de domiciliu, să nu plece din Grădiştea, să nu se apropie de magazinul care a aparţinut victimei şi nici de familia acesteia.  

Citit 2987 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2015 07:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.