Încă o SCĂDERE ALARMANTĂ: Cotele apelor DUNĂRII au ajuns la 83 cm

Încă o SCĂDERE ALARMANTĂ: Cotele apelor DUNĂRII au ajuns la 83 cm
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Chiar dacă vremea din ultimele zile nu a mai fost caniculară, cotele apelor Dunării la Galaţi sunt în continuă scădere. Astfel, astăzi, 24 august, s-a înregistrat o micşorare cu 4 cm a cotelor fluviului în dreptul oraşului nostru, până la 83 cm, motiv de îngrijorare pentru navigatori.

La începutul lunii august, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) emisese un comunicat de presă în care anunţase că „scăderea accentuată a cotelor apelor Dunării ar putea genera efecte negative asupra adâncimilor de navigaţie la punctele critice de pe sectorul Dunării fluviale”. AFDJ anunţase, atunci, că depune eforturi considerabile pentru menţinerea şi asigurarea gabaritelor de navigaţie prin activităţi susţinute de măsurători hidrologice, balizaj şi dragaj.

Dată fiind scăderea continuă a cotelor apelor Dunării, insuliţele de nisip care au provocat uimire printre gălăţeni sunt foarte vizibile şi pot fi, în continuare, vizitate de curioşii care pot face rost de o barcă.

Efectul negativ al scăderii apelor Dunării continuă să fie ocolul de câteva sute de metri pe care trebuie să-l facă navele care asigură transportul cu bacul între Galaţi şi I.C. Brătianu. Cu toate acestea, se fac eforturi pentru ca programul să fie respectat, iar bacurile să treacă la fiecare jumătate de oră pe timpul zilei, dar şi noaptea, la cerere.

Cele mai mici cote pe Dunăre se înregistrează, în continuare, la Cernavodă, -90 cm, la Corabia, -49 cm, la Giurgiu şi la Călăraşi, -45 cm, în timp ce cota maximă se înregistrează la Orşova, 2.530 cm, în creştere cu 5 cm faţă de ziua anterioară.

Citit 2287 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2015 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.