Poliţist atacat cu SABIA, în timpul unei misiuni

Poliţist atacat cu SABIA, în timpul unei misiuni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta într-un dosar în care a fost cercetat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, Ionel Iacome, în vârstă de 65 de ani, din satul Umbrăreşti. Bărbatul, cunoscut în localitate ca fiind reclacitrant şi violent, era cercetat pentru lovire şi alte violenţe, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Lieşti.

Judecătorii au emis, în două rânduri, mandate de aducere pentru Ionel Iacome, acesta refuzând să se prezinte în instanţă pentru a fi audiat. Bărbatul a ignorat cele două solicitări, motiv pentru care judecătorii au emis un al treilea mandat de aducere, care le-a fost trimis spre executare poliţiştilor Secţiei 3 Rurale Lieşti. "În vederea punerii în aplicare a acestuia, conducerea unităţii de poliţie în cauză a dispus, în baza unui plan de acţiune anterior întocmit şi aprobat, desemnarea agentului-şef principal de poliţie I. I., a agentului-şef adjunct D. B., a agentului-şef principal I. S. şi a agentului principal V. M., toţi din cadrul Postului de poliţie al comunei Umbrăreşti, pentru a se deplasa, în dimineaţa zilei de 21.04.2015, la locuinţa inculpatului Iacome Ionel şi a lua măsurilor legale necesare asigurării prezenţei acestuia la sediul instanţei, în vederea efectuării actelor procesuale ce îl priveau", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Solicitări rămase fără răspuns

Astfel, cei patru agenţi de poliţie au mers, la primele ore ale dimineţii, la locuinţa lui Ionel Iacome, pe care l-au rugat să iasă la poartă, pentru a-i comunica motivul prezenţei lor acolo. Cum solicitarea oamenilor legii a rămas fără răspuns, unul dintre poliţişti a sărit gardul locuinţei şi a deschis poarta, astfel încât să poată intra în curte şi colegii săi. „Procedând din nou la strigarea inculpatului şi la executarea mai multor bătăi în una din uşile de acces în locuinţă, agenţii de poliţie l-au observat pe acesta apropiindu-se, aprinzând becul exterior şi uitându-se pe una din ferestre, pentru a observa persoanele care îl apelau. Deşi a recunoscut persoanele care se aflau în curtea sa, constatând că aceştia erau agenţii de la postul comunal de poliţie (îmbrăcaţi în uniforma specifică instituţiei) şi a luat act de cererea lor de a le deschide uşa locuinţei şi de a-i însoţi, întrucât aveau de executat un mandat de aducere emis de Judecătoria Lieşti, inculpatul le-a ignorat cererile, solicitându-le să plece şi comunicându-le că ar fi trebuit să-l viziteze cu o seară înainte pentru a-i vorbi de necesitatea prezenţei sale la instanţă în cursul zilei următoare", mai precizează procurorii, în rechizitoriu.

Mai mult, bărbatul le-a spus poliţiştilor că va ieşi din casă doar în prezenţa presei. Oamenii legii l-au informat pe bărbat că vor fi nevoiţi să forţeze intrarea în locuinţă, moment în care Ionel Iacome şi-a asigurat uşa cu un zăvor. În aceste condiţii, unul dintre poliţişti a spart un geam al uşii pentru a putea, ulterior, să deschidă uşa. Imediat după acest moment, agentul-şef principal de poliţie I. I. şi agentul-şef adjunct D. B. au intrat în casă bărbatului, ceilalţi doi poliţişti asigurând perimetrul, astfel încât Ionel Iacome să nu poată fugi pe o altă ieşire. Oamenii legii au încercat, din nou, să-l convingă pe Iacome să iasă de bunăvoie din camera în care se ascunsese, însă fără succes. "Întrucât Iacome Ionel nu reacţiona în sensul în care îi fusese solicitat să o facă, persoana vătămată a pătruns în camera unde inculpatul se refugiase şi încerca să se ascundă, folosind drept paravan un cuier.

Intenţia de violenţă parată cu spray lacrimogen

În momentul în care s-a apropiat de cuier şi a tras de acesta, cu intenţia de a-l determina pe inculpat să părăsească locul unde se afla, persoana vătămată a observat că Iacome Ionel era înarmat cu o sabie, lungă de aproximativ 50 cm, confecţionată artizanal", au mai precizat anchetatorii.

Imediat după ce a observat că bărbatul este înarmat, poliţistul şi-a avertizat colegul, care a folosit un spray lacrimogen pentru a descuraja orice reacţie violentă. "În aceste împrejurări, fără nicio reţinere, inculpatul Iacome Ionel l-a atacat în mod direct şi violent pe I. I., agent de poliţie aflat în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu, ridicând sabia cu care era înarmat şi încercând să-i aplice o lovitură puternică ce viza direct zona capului", se arată în rechizitoriu.

Poliţistul a parat lovitura cu mâna, ceea ce a determinat expunerea degetelor şi palmei contactului direct cu tăişul sabiei folosite împotriva lui. "Deşi constatase efectele imediate ale loviturii pe care i-o aplicase agentului de poliţie, inculpatul a intenţionat să-l mai lovească o dată, folosindu-se de acelaşi obiect, intenţie pe care nu a mai putut să o concretizeze întrucât persoana vătămată a răsturnat cuierul care îi separa, blocându-i astfel atacul şi posibilitatea de a-l mai răni", mai reţin anchetatorii.

S-a predat înainte de sosirea echipei de intervenţie

Rănit şi plin de sânge, poliţistul a reuşit să îşi avertizeze colegii de cele întâmplate, unul dintre ei sunând la 112, pentru a cere ajutor medical. Poliţistul rănit a fost preluat şi dus la spital, colegii săi încercând din nou să intre în casa lui Ionel Iacome. Cum acesta manifesta în continuare un comportament violent, poliţiştii din Umbrăreşti au solicitat ajutorul unei echipe de intervenţie, dar, până la sosirea acesteia, Ionel Iacome s-a predat.

Poliţistul rănit a fost suspus unei expertize, medicii constatând că viaţa nu i-a fost pusă în pericol, dar că aceasta ar putea rămâne cu sechele.

Audiat în cauză, Ionel Iacome, care şi-a schimbat declaraţia în mai multe rânduri, a recunoscut cele întâmplate, susţinând totuşi că nu l-a lovit cu sabia pe poliţist, ci cuierul cu care baricadase uşa.

După ce au stabilit firul întâmplării şi au audiat toate persoanele implicate, procurorii gălăţeni au decis să îl trimită în judecată pe Ionel Iacome, sub acuzaţia de ultraj. Acesta a fost cercetat sub control judiciar, după ce a stat 30 de zile şi în arest preventiv. Procurorii au mai reţinut şi faptul că Ionel Iacome "este cunoscut în evidenţa organelor judiciare ca autor al unor infracţiuni contra libertăţii persoanei şi împotriva integrităţii corporale şi sănătăţii, pentru a căror comitere a fost sancţionat administrativ sau chiar condamnat".

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Lieşti, acolo unde bărbatul mai avea un dosar pe rol, magistraţii de aici urmând să dea o sentinţă şi în această cauză.

Citit 3594 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2015 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.