COM condamnă atitudinea jignitoare a unui membru al CSM la adresa jurnalistei Ondine Gherguţ
Foto: Gabriel Mistodie - Reuniunea COM - Sinaia, noiembrie 2015

COM condamnă atitudinea jignitoare a unui membru al CSM la adresa jurnalistei Ondine Gherguţ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

26 Noiembrie 2015 - Bucureşti. Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) condamnă atitudinea lipsită de respect a judecătorului Norel Popescu şi cuvintele jignitoare folosite de acesta la adresa jurnalistei Ondine Gherguţ, de la ziarul România Liberă.

Potrivit relatărilor de presă, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 24 noiembrie, judecătorul Norel Popescu a caracterizat-o pe jurnalistă ca fiind ”maidanez” de presă: ”Nu e câine de pază, e maidanez care merge pe burtă căutându-şi stăpân”. Reacţia magistratului faţă de jurnalista de la România Liberă vine în urma unei serii de dezvăluiri de presă ale Ondinei Gherguţ despre legăturile politice ale judecătorului şi beneficiile obţinute din acestea.

Jignirile judecătorului Norel Popescu vin după ce plenul CSM a constatat că investigaţiile publicate de Ondine Gherguţ nu au afectat independenţa magistratului.

Pe de altă parte, sintagma ”Nu e câine de pază, e maidanez...” este jignitoare pentru toată presa.  Este îngrijorător că un judecător, membru al CSM, are astfel de opinii faţă de jurnalişti.

COM îi cere judecătorului Norel Popescu să prezinte scuze publice Ondinei Gherguţ. 

Solicităm  CSM să analizeze dacă atitudinea şi exprimările folosite de judecătorul Norel Popescu sunt în conformitate cu normele de conduită ale magistraţilor şi să ia măsurile necesare, pe care să le comunice public.

Convenţia Organizaţiilor de Media s-a născut în 2002, din dorinţa de a oferi mai multă vizibilitate şi putere de negociere profesioniştilor din mass-media. COM este o coaliţie informală de asociaţii de jurnalişti, de alţi profesionişti din mass-media, sindicate şi organizaţii patronale care au identificat linii de acţiune comune pentru consolidarea sectorului mass-media din România şi promovarea intereselor de grup ale breslei. Coordonarea COM şi secretariatul tehnic au fost asigurate de CJI şi ActiveWatch.

De la înfiinţarea sa, COM a derulat întâlniri sau conferinţe pe teme apropiate de obiectivele sale şi a reacţionat atunci când principiile sale fundamentale au fost în pericol. Cel mai important rezultat al activităţii COM rămâne elaborarea şi adoptarea celor două documente de auto-reglementare, Statutul Jurnalistului şi Codul Deontologic al COM, în iulie 2004. Ulterior (2009) COM a fost factorul motrice în elaborarea şi adoptarea Codului Deontologic unificat[1], care sintetizează prevederile a peste 15 documente de auto-reglementare diferite.

[1] Codul deontologic unificat poate fi consultat aici.

Citit 1224 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 12:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.