FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”, la final/ Iată care sunt ULTIMELE REPREZENTAŢII, programate în acest weekend

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”, la final/ Iată care sunt ULTIMELE REPREZENTAŢII, programate în acest weekend
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Gălăţenii au de ales între seară de balet, producţie a unei companii particulare de dans din Cluj Napoca şi opera "Bărbierul din Sevilla"


Festivalul Internaţional "Leonard" a intrat pe ultima sută de metri, cu ultimele două reprezentaţii programate în acest weekend. Sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 18,00, sunteţi invitaţi la "Dance Emotion", un spectacol de balet susţinut de Compania Mario Dance Atelier, din Cluj Napoca, al cărei coordonator este Mario Grosu. Născut la data de 22 iulie 1966, artistul şi-a început activitatea ca balerin profesionist la Teatrul „N. Leonard” din Galaţi, cu repertoriu de operetă, cabaret şi estradă. După o perioadă în care a lucrat ca balerin în Cipru şi Grecia, s-a alăturat companiei de Jazz-Balet „Metro Show” din Varşovia. Apoi a mers la Belgrad, unde a fost şef de program şi coregraf la „Cabaret Luna”. Îşi fondează propriile şcoli de balet în Muntenegru şi Macedonia, apoi lucrează ca dansator în mai multe cazinouri din Turcia şi Liban. Se profesionalizează continuu, făcând cursuri de aerobic cu un maestru internaţional de fitness, dar şi de Tai-Chi. Revenind în ţară, a realizat în calitate de regizor şi coregraf, spectacolul musical „Inimă de ţigan” cu aproximativ 150 de artişti (dansatori şi muzicanţi) care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti. Compania Mario Dance Atelier a fost fondată în aprilie 2011.

"Bărbierul din Sevilla" cu invitaţi din Canada, Bucureşti şi Cluj Napoca

Duminică, 29 noiembrie, tot de la ora 18,00, gălăţenii sunt invitaţi la opera bufă "Bărbierul din Sevilla", de Gioacchino Rossini, cu un libret de Cesare Sterbini, după piesa cu acelaşi titlu de P. C.Beaumarchais. Regia artistică aparţine Cristinei Cotescu, iar scenografia, lui Gheorghe Andreescu.

În rolul principal - Figaro - a fost distribuit Jean Kristof Bouton, născut în 1986 în Canada.  A început să ia cursuri de canto de la vârsta de 13 ani.  A studiat la Liceul de Muzică "Vincent d’Indy" din Montreal, a participat la masterclassuri în Franţa și Republica Cehă, unde l-a cunoscut pe regizorul de operă Cristian Mihăilescu care i-a propus să studieze în România, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Astfel, şi-a început studiile sub îndrumarea profesoarei Eleonora Enăchescu. În vara anului 2012 a absolvit şi masterul sub îndrumarea aceleiaşi profesoare. A cântat în mai multe spectacole montate în România de o companie particulară. 

În rolul Rosinei a fost distribuită soprana Teatrului "N. Leonard - Adelina Diaconu, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de canto Silvia Voinea. De-a lungul timpului s-a remarcat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, printre care „Leyla Gencer Voice Competition” Istanbul, 2010 (s-a clasat printre cei 9 finalişti), „Franz Schubert Competition” Ruse, 2009 (Premiul al II-lea) şi Concursul Naţional de Lied „Ionel Perlea” Slobozia, 2012 (Marele Premiu). Almaviva va fi interpretat de Tiberius Simu din Cluj Napoca. El a debutat în 2003 pe scena Operei din Cluj în dublă ipostază, de regizor al spectacolului „La Traviata” de G. Verdi, susţinându-şi cu această ocazie examenul de licenţă în Artele Spectacolului, cât şi de protagonist în rolul lui Alfredo, acest rol fiind cel care va marca şi debutul internaţional al artistului la Opera din Leizpig. Laureat al concursurilor de canto „Traian Grozăvescu” de la Lugoj şi „Haricleea Darclee” de la Brăila, Tiberius Simu câştigă în 2005 o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, având posibilitatea de a-şi continua studiile sub îndrumarea unor artişti de marcă ai scenei lirice mondiale. De la debut, Tiberius Simu a adăugat numeroase roluri repertoriului său, interpretate în teatre de operă de prestigiu din Europa.

Basul Mihnea Lamatic (Bucureşti) a fost distribuit în rolul lui Bartolo. El a absolvit Conservatorul din Bucureşti, în primii ani ai carierei, debutând pe scena Teatrului Muzical din Galaţi. Din 1990 şi până în prezent este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi al Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian”. A efectuat turnee în Spania, Japonia, Coreea de Sud, China, Germania, Olanda, Marea Britanie, Elveţia, Grecia. Repertoriul său cuprinde cele mai dificile roluri de gen

Pentru Basilio a fost ales basul Iustinian Zetea din Bucureşti. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (studii de licenţă şi master, în prezent fiind doctorand) şi a devenit colaborator al Operei Naţionale Bucureşti din stagiunea 2011/2012. Tânărul bas a susţinut deja numeroase recitaluri la Bucureşti, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia, Cluj-Napoca, Braşov. Este laureat a numeroase concursuri naţionale. În alte roluri au fost distribuiţi artişti ai Teatrului Muzical Emilia Frigioiu, Dominic Cristea şi Ovidiu Ghioc.

Unul dintre cei mai titraţi dirijori

Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorală a lui Cristian Sandu - unul dintre cei mai importanţi dirijori români, format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei precum: Victor Dumănescu, Petre Sbârcea şi Leonid Korchmar. Cristian Sandu îmbină în egală măsură repertoriul de operă cu cel sacru, simfonic sau concertant. Absolvirea cursurilor din cadrul International Academy of Advaced Conducting after Ilia Musin din Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov. Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca, lector universitar doctor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Cel mai recent succes al său a fost marcat la Opera Naţională Bucureşti, unde a dirijat premiera şi şirul primelor reprezentaţii ale noii producţii a operei "Rigoletto".

Colaborează constant cu instituţiile de concerte şi spectacole din România: filarmonicile din Cluj-Napoca, Sibiu, Satu Mare, Bacău, Oradea, Botoşani, Râmnicu-Vâlcea, Târgovişte, Piteşti, dar şi Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română Timişoara, Opera din Braşov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Teatrul Muzical "N. Leonard", Opera Maghiară Cluj.

În străinătate a dirijat Orchestra Naţională a Ucrainei (Kiev, 2005), Orchestra Simfonică Radio din Kiev, Festivalul Internaţional de Operă din Daegu, (Coreea de Sud, 2006), Orchestra de Stat Klassika (Sankt-Petersburg, 2009), Orchestra Operei din Daegu, Coreea de Sud (Columbia, 2009), Orchestra Simfonica Bruno Maderna (Forli, 2010), Orchestra Sinfolario din Lecco (Bologna, 2011), Orchestra Filarmonică din Dnepropetrovsk (2011), Mediteranea Chamber Orchestra (Festivalul Internaţional Palermo Classica 2011).

Citit 1536 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.