Galaţiul, sub asediul viscolului/ Recomandările Primăriei şi Poliţiei Rutiere pentru şoferi

Galaţiul, sub asediul viscolului/ Recomandările Primăriei şi Poliţiei Rutiere pentru şoferi
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Primarul Marius Stan le-a cerut echipelor de intervenţie să acţioneze pentru întreţinerea drumurilor şi deszăpezire imediat cum vremea se înrăutăţeşte

Şoferii sunt rugaţi să nu blocheze căile de acces cu maşini parcate alandala

Vremea se va înrăutăţi sever în acest weekend. Galaţiul este unul dintre cele 11 judeţe pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, atenţionare de cod portocaliu de viscol şi vânt puternic, avertizare valabilă timp de o zi, în intervalul 16 ianuarie, ora 20,00 – 17 ianuarie, ora 20,00. „În judeţele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. În judeţele Tulcea şi Constanţa, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică”, a anunţat ANM.

Primăria aşteaptă reacţie şi operativitate

Primarul Marius Stan le-a cerut forţelor de intervenţie pentru deszăpezire să fie pregătite să acţioneze imediat ce vremea se înrăutăţeşte, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei, care a precizat totodată că peste 140 de utilaje şi aproximativ 250 de oameni sunt pregătiţi să acţioneze pe drumurile din municipiul Galaţi.

„Utilajele de deszăpezire vor interveni, în premieră, de anul acesta, pe zone de competenţă. Potrivit noii strategii municipale de intervenţie în caz de ninsori, Galaţiul a fost împărţit în şase zone operative, fiecărei zone fiindu-i alocat un număr de utilaje şi forţă umană pentru înlăturarea cât mai operativă a efectelor fenomenelor meteorologice. Au fost asigurate stocurile necesare de combustibil şi material antiderapant. Responsabilii cu deszăpezirea au sarcina să intervină din timp pentru prevenirea producerii poleiului şi, în cazul depunerii unui strat consistent de zăpadă, să acţioneze cu prioritate pe căile de acces către spitale, unităţile de utilitate publică, la intrările/ieşirile în/din oraş, pe pante şi rampe, în intersecţii şi în sensurile giratorii. Totodată, echipele de deszăpezire vor interveni cu prioritate pentru curăţarea trotuarelor şi a alveolelor din staţiile destinate transportului în comun, precum şi în dreptul rampelor pentru persoane cu dizabilităţi de la trecerile de pietoni”, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Renunţaţi la maşini şi nu parcaţi neregulamentar

Atât primarul Marius Stan, cât şi conducerea Ecosal au lansat un apel către gălăţeni, pe care îi roagă să nu-şi parcheze maşinile la voia întâmplării, pentru a nu bloca accesul utilajelor de deszăpezire pe străzile oraşului. Totodată reprezentanţii Primăriei îi roagă pe oameni „să renunţe, pe cât posibil, la maşinile personale şi să folosească, pe perioada episodului de vreme severă, mijloacele de transport în comun, pentru a uşura intervenţia utilajelor”. Autorităţile le recomandă gălăţenilor să staţioneze şi să parcheze maşinile „numai în locurile permise de lege, pentru a nu zădărnici eforturile echipajelor de deszăpezire. În contextul în care sunt prognozate intensificări severe ale vântului, posesorii de autovehicule sunt sfătuiţi să parcheze în locuri sigure, departe de copaci, copertine, panouri publicitare, etc”.

Unde puteţi sesiza incidente

În cazul în care sunteţi martorii unor incidente produse din cauza vremii, puteţi apela numărul verde Ecosal 0800800329 sau la dispeceratul Ecosal 0236312282. Totodată, Primăria a anunţat că, pentru situaţii speciale, oamenii pot suna la Poliţia Locală (0236.314.000), Poliţia Municipală (0236.412.222) sau la ofiţerul de serviciu al Primăriei (0236.307700). „Având în vedere fenomenele meteo extreme ce se vor produce în perioada episodului de vreme severă, primarul Marius Stan a cerut forţelor responsabile monitorizarea, ridicarea de pe străzi şi cazarea persoanelor fără adăpost. În acest sens, funcţionează serviciul de permanenţă la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost de pe lângă Primăria municipiului Galaţi”, au anunţat autorităţile.

Recomandări pentru şoferii care pleacă la drum

Poliţia Rutieră le atrage atenţia conducătorilor auto care vor pleca la drum în următoarele ore să manifeste o prudenţă sporită privind rutele alese şi dotarea maşinilor. Iată ce trebuie avut în vedere:

- Să se informeze înainte de plecarea în călătorie asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere;

- Să aibă autovehiculele dotate cu anvelope de iarnă;

- Să aibă combustibil suficient;

- Să se asigure de funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare, semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire;

- Să utilizeze corect luminile de întâlnire, chiar şi în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, atunci când ninge abundent;

- În cazul opririi din cauza formării de coloane, se vor utiliza luminile de avarie;

- Adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile de drum;

- Păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă;

- Evitarea, pe cât posibil, a manevrelor de depăşire;

- Evitarea acţionării bruşte a sistemului de direcţie şi a mecanismului de frânare. (Mariana Constandache)

Citit 11966 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.