ANIVERSARE/ Ilie Tănăsache - 85
Foto: Foto, de Ion Cucu

ANIVERSARE/ Ilie Tănăsache - 85
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe 29 aprilie, scriitorul şi publicistul Ilie Tănăsache împlineşte 85 de ani. S-a născut în comuna Independenţa, a urmat o şcoală profesională, Liceul "Vasile Alecsandri" şi Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic din Galaţi, pentru a-şi desăvârşi studiile în Bucureşti, prin frecventarea Facultăţii de Ziaristică.

Cel sărbătorit a lucrat în gazetărie, încă din anii '50, la vechiul cotidian al Galaţiului, "Viaţa nouă", unde a fost redactor, şef de secţie şi redactor-şef adjunct. După un intermezzo de un an, când a funcţionat ca secretar literar la Teatrul Dramatic, şi-a continuat împlinirea destinului de gazetar şi scriitor, prin prezenţa ca publicist comentator în redacţiile ziarelor „Scânteia” şi „Adevărul” sau la săptămânalele „Parlamentul” şi „Actualitatea Medicală”.

A mai activat ca redactor-şef al Editurii „Doris”. În 1967, Ilie Tănăsache a fost primit în rândurile Uniunii Scriitorilor din România. Are 30 de cărţi, cea dintâi, de schiţe ("Prin parbriz râdea o fată"), apărându-i în anul 1962, la ESPLA. A scris proză (14 romane şi numeroase volume de povestiri, publicistică, memorialistică), scenarii de film, precum şi o monografie-unicat, „Metroul românesc şi metrourile Terrei”, tipărită în două ediţii. Un roman, „Mâine, cu mare dragoste”, i-a fost tradus, în 1979, în limba slovacă. A primit premii pentru proză, publicistică şi film.

Ilie Tănăsache reprezintă un reper pentru generaţia de jurnalişti şi scriitori, produsă de Galaţi în anii de dinainte de 1989, mai ales în cazul tinerilor gazetari, parte din redacţia fostului cotidian în anii '60-'70. În numele lor şi al tuturor cititorilor şi iubitorilor scrisului său, îi dorim, acum, la împlinirea a opt decenii şi jumătate de viaţă, "La mulţi ani!".

Citit 1896 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2016 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.