Aşii olimpicilor gălăţeni, PREMIAȚI de Primărie

Aşii olimpicilor gălăţeni, PREMIAȚI de Primărie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ioana Bouroş, Iulia Armencea şi Robert Râclea sunt elevii gălăţeni care au câştigat anul acesta medalii la concursuri internaţionale


Primarul Ionuţ Pucheanu i-a premiat, ieri, pe cei trei elevi gălăţeni care au obţinut, în această vară medalii, la olimpiadele şcolare internaţionale. Este vorba de două eleve de la Colegiul Naţional "C. Negri" - Ioana Bouroş şi Iulia Armencea, care au câştigat medalii de argint la internaţionala de Lingvistică, respectiv, la Balcaniada de Geografie. Totodată, şeful de promoţie de anul acesta de la CNVA, Robert Râclea, a adus Galaţiului două medalii, una de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, care s-a desfăşurat în Georgia, la Tbilisi, şi una de argint la Concursul "Mendeleev", care a avut loc la Moscova.

La premiere, unde li s-au înmânat flori, diplome şi câte un plic cu 2.000 de lei, au fost prezenţi doar doi dintre olimpici - Ioana Bouroş şi Robert Râclea. Iulia Armencea a lipsit, deoarece se află în spital, în urma unei operaţii de apendicită. Primarul a promis însă că o va vizita la spital, pentru a o premia.

"Sper să avem în continuare oameni care merită admiraţia şi sprijinul nostru. Ţinem să-i premiem, pentru că, din nefericire, excelenţa la Galaţi este din ce în ce mai rară. De aceea, aceşti copii care muncesc şi fac să se vorbească frumos peste graniţe despre Galaţi merită să fie recunoscuţi la justa lor valoare", a precizat primarul, înainte de a înmâna premiile.

Medaliat internaţional de şapte ori

În afară de cele două distincţii câştigate anul acesta, Robert Râclea a mai adus Galaţiului două medalii de aur, în 2014 şi 2015, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Yakuţia, şi două de argint, una în 2015 la Concursul "Mendeleev" şi una în 2013 la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (Pune, India).

Robert va studia din octombrie la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie - Imperial College. Cum o cercetare abstractă nu s-ar potrivi cu firea sa practică şi generoasă, a ales să meargă la Chimie medicinală. Visează să se numere printre cei ce vor descoperi medicamente miraculoase în industria farmaceutică şi să poată vindeca astfel maladii grave.

După terminarea facultăţii, intenţionează să facă masteratul în Anglia sau SUA. În paralel cu cercetarea, speră că va putea preda chimie la o universitate, ca să poată împărtăşi din descoperirile sale studenţilor pasionaţi de această disciplină.

Ioana Bouroş va avea diplomă de Oxford

Şi Ioana Bouroş va merge din octombrie la una dintre universităţile de legendă din Marea Britanie. Din octombrie, ea va studia Matematică statistică la St. Hilda's College, de la Oxford. A ales statistica pentru că este o ştiinţă a viitorului şi presupune o aplicare practică a matematicii.

Peste zece ani, se vede o femeie de carieră, dar nu exclude posibilitatea de a avea deja întemeiată o familie. Consideră că are puterea de a se adapta oriunde în Europa pentru a munci, aşa că nu-şi face planuri de pe acum în legătură cu locul în care se va stabili după absolvirea studiilor. Ar putea reveni chiar şi în România, dar asta doar dacă se va schimba mentalitatea actuală a compatrioţilor săi.

Iulia Armencea vrea să rămână în România

Chiar dacă nu a fost de faţă la premiere, am discutat recent cu Iulia Armencea, care mi-a mărturisit că vrea să rămână în România. Îndrăgostită de geografie, ea vrea să urmeze o facultate de profil în ţară şi să devină cadru didactic, la fel ca profesoara, dar şi prietena sa, Gina Burghiu.

În clasa a X-a, cât era elevă a Colegiului Economic, s-a calificat la naţionala de geografie, de unde s-a întors cu prima distincţie: menţiune specială. Atunci a cunoscut-o şi pe profesoara Gina Burghiu, care însoţea lotul gălăţean şi care, cu generozitate, i-a ajutat pe toţi membrii, indiferent dacă erau sau nu de la clasele ei. A "citit" în sufletul dăscăliţei de la "C. Negri" că ar putea face o echipă bună împreună şi a luat decizia să se transfere la Colegiul "C. Negri", de dragul de a lucra la clasă cu Gina Burghiu. Medalia pe care a adus-o acasă, în doar un an de pregătire, confirmă că a ales înţelept şi că sunt şanse ca performanţele ei să crească în anul următor.

Citit 4319 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.