Manifestări memorabile la Cahul, de Ziua Independenţei Republicii Moldova (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Manifestări memorabile la Cahul, de Ziua Independenţei Republicii Moldova (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

UPDATE, marți, 30 august: Manifestările de la Cahul, dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova, au scos în stradă, de la primele ore ale dimineţii, sute de oameni. Pe 27 august, în tot oraşul răsunau vocea Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici şi versurile lui Vieru.

Programul a început, în mod tradiţional, cu depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ulterior, oficialii de la Cahul, Chişinău, dar şi din România i-au felicitat pe cetăţenii Republicii Moldova. Totodată, spectacolul pregătit de organizatori a cuprins momente extraordinare. Ansamblurile de dans popular, parada militară şi cea a portului popular, poeziile patriotice şi „vizita" lui Ştefan cel Mare, călare pe un cal, au fost aplaudate de publicul prezent. La un moment dat, oamenii, alături de actorii care au evoluat pe scenă, s-a reîntors în timp, citind, din răvaşele vechi, promisiuni precum „Nu vom uita niciodată neamul din care venim”.

Atmosfera de sărbătoare de la Cahul, îmbrăcată în straie tricolore, te trimitea cu gândul la anul 1991, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, pe 27 august, sute de mii de oameni îşi trăgeau sufletul după „puciul de la Moscova”. Tot atunci, când Republica Socialistă Sovietică Moldovenească îşi declara independenţa faţă de URSS, pe ambele maluri ale Prutului creşteau speranţe imense. Erau aşteptate reacţiile celor doi preşedinţi, Mircea Snegur şi Ion Iliescu, existând, în acelaşi timp, şi un sentiment de frică faţă de eventualele directive ale Moscovei.

Într-un final, România a fost primul stat care a recunoscut independenţa fostei sale provincii, chiar în ziua în care a fost proclamată. Astfel, de 25 de ani, „dezlegarea” de apusul „imperiu sovietic” este un motiv de sărbătoare în stânga Prutului.


UPDATE, duminică, 28 august: Sărbătoare la Cahul, de Ziua Independenţei Republicii Moldova

Sute de oameni au participat sâmbătă, 27 august, la manifestările de la Cahul, dedicate "Zilei Independeţei Republicii Moldova".

Cei 25 de ani de la proclamarea Declaraţiei de Independenţă au fost marcaţi printr-un program care a conţinut momente solemne şi artistice.

Publicul a admirat un program artistic de excepţie, încărcat cu muzică şi dansuri populare, poezii patriotice şi chiar cu vizite neobişnuite, precum cea a lui Ştefan cel Mare, călare pe un cal.

Totodată, pe lângă oficialii din Repubublica Moldova, la Cahul au fost prezenţi şi reprezentantul Consulatului României la Cahul, Dan Costea, precum şi Cătălin Murea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

"Viaţa liberă" va reveni, în cel mai scurt timp, cu un articol complex despre aceste manifestări, desfăşurate în stânga Prutului, la doar câţiva kilometri de Galaţi.


"Viaţa liberă" este invitată astăzi, 27 august, în oraşul Cahul, la manifestările dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova. Cei 25 de ani de la proclamarea Declaraţiei de Independenţă vor fi marcaţi printr-un program care conţine momente solemne şi artistice.

Astfel, se vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi al lui Grigore Vieru, va avea loc o paradă militară, dar şi una a portului popular.

Totodată, formaţiile folclorice din raionul Cahul vor susţine un spectacol de sărbătoare, iar meşterii populari îşi vor prezenta lucrările. Se vor desfăşura şi activităţi sportive, urmate de un concert de sărbătoare în „Piaţa Horelor” şi un spectacol al focurilor de artificii.

Citit 4218 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2016 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.