Astăzi, marcăm ZIUA LIMBII ROMÂNE. Iată cum sărbătoresc românii, la doar câţiva kilometri de Galaţi
Foto: Foto Marius Negri

Astăzi, marcăm ZIUA LIMBII ROMÂNE. Iată cum sărbătoresc românii, la doar câţiva kilometri de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe data de 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Limbii Române. Cu acest prilej, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni desfăşoară evenimente care marchează Ziua Limbii Român” în comunităţile istorice din jurul României, în perioada 30 august - 4 septembrie. Anul acesta, proiectele se adresează românilor din Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova. Astfel, la doar câţiva kilometri de Galaţi, astăzi va răsuna muzica de sărbătoare.

La Cahul, Ziua Limbii Române este marcată printr-o serie de evenimente culturale. Potrivit programului, vor fi depuse flori la bustul lui Grigore Vieru, actorii Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul vor prezenta momente artistice, Ansamblul Coral „Voci Transilvănene” din Cluj va încânta publicul cu un recital, iar Alexandra Ungureanu şi trupa „dAdA” vor încheia seara cu un concert, în Piaţa Horelor.

Alexandra Ungureanu şi-a exprimat dorinţa de a concerta alături de un violonist local şi trupa „dAdA”, începând cu ora 19,00. Alături de trupa „dAdA”, Alexandra Ungureanu cântă de un an şi jumătate şi şi-a propus să dea startul unei serii de concerte acustice, prin care să ajungă la inimile altor iubitori de muzică bună, legaţi prin limba română - liantul românilor de pe cele două maluri ale Prutului şi al românilor de pretutindeni.

Ansamblul Coral „Voci Transilvănene” din Cluj îşi va continua tradiţia de cântare corală, iniţiată în capitala culturală a Transilvaniei de dr. Augustin Bena, primul rector al Academiei de Muzică din Cluj.

Evenimentul este organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Primăria oraşului Cahul şi Consulatul General al României la Cahul.

Şi în sudul Basarabiei, la o distnaţă de aproximativ 90 de kilometri de Galaţi, românii din regiunea Odesa, Ucraina, vor marca Ziua Limbii Române, printr-un concert organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor. Aşadar, la Ismail, începând cu ora 19,00, pe scena Palatului de Cultură „Taras Şevcenko” vor urca Veta Biriş şi taraful său. Repertoriul Vetei Biriş cuprinde o paletă largă de folclor, de la dramatismul şi sobrietatea doinelor de jale, cătănie sau înstrăinare, până la vioiciunea şi dinamismul melodiilor de pe Valea Târnavelor, multe dintre cântece fiind culese chiar de interpretă din satul natal şi din localităţile din jur.

Tot astăzi, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe va oferi 200 de exemplare din volumul „Albinuţa” de Grigore Vieru şi manuale elevilor a 16 şcoli din regiunea Odesa, în special celor din clasele primare cu predare în limba română.

Citit 1978 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.