UPDATE - DN25 rămâne închis. Oameni cazaţi în sălile de sport (FOTO)
Foto: Foto Teodora Miron

UPDATE - DN25 rămâne închis. Oameni cazaţi în sălile de sport (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE ora 23,00. Galaţiul a ieşit, la ora 21,00, de sub avertizarea Cod Roşu de inundaţii. Asta nu înseamnă însă că pericolul a trecut, pentru că în unele localităţi continuă să plouă, judeţul nostru fiind sub Cod Portocaliu de ploi până joi, 13 octombrie, ora 14,00.

La Pechea, una dintre cele mai afectate localităţi, 250 de oameni au fost evacuaţi din case. Mulți au mers la rude pentru a dormi peste noapte. Alţii însă au fost cazaţi în sala de sport din localitate. Aici au primit ceai cald şi mâncare. Mai mult, cei de la Crucea Roşie au venit cu ajutoare constând în lenjerii, pături, saci de dormit, mâncare şi apă. Ajutorul a fost bine-venit, mai ales că oamenii au plecat din case doar cu hainele de pe ei.

“Ne-au scos din pod pompierii. Nu am luat nici haine, nici acte. Ne-au dat oamenii ceva de mâncare şi bani pentru medicamente. Am pierdut toată agoniseala de-o viaţă”, ne-a spus, printre lacrimi, o localnică.

Foto Teodora Miron

Lângă ea stătea o consăteancă, ţinându-și nepotul în braţe. “Familia nostră este formată din cinci membri. Nu mai avem nimic. Mie nu îmi mai trebuie nimic, dar mă gândesc la copii şi la nepot. Am avut norcul că mi-au recuperate medicamentele de hepatită, că altfel nu ştiu ce făceam”, ne-a spus femeia.

Situaţia este însă şi mai gravă la Slobozia Conachi, acolo unde au fost evacuate 60 de persoane, fiind afectate aproximativ 150 de case. Partea tragică aici este faptul că apa bălteşte încă în casele oamenilor şi nu poate fi evacuată. “Am primit  ajutor de la ISU şi de la Prefectură. Au venit şi motopompe de mare capacitate, dar nu le putem folosi deoarece nu avem unde deversa apa”, ne-a declarata Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.

Trebuie precizat faptul că autorităţile au deschis Drumul Național DN24D, dar a rămas închis Drumul Naţional 25, acesta fiind acoperit de apă pe raza localităţii Vameş.


UPDATE Depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din judeţul Galaţi |DN25 s-a închis. Oameni evacuaţi şi sute de case inundate

Ploile fac din ce în ce mai multe probleme în judeţul Galaţi. Cea mai gravă situaţie este la Pechea, unde au fost deja evacuate peste 250 de persoane.

Conform datelor furnizate de Prefectura Galaţi, la Pechea sunt afectate deja de inundaţii aproximativ 100 de case în care apa ajunge la un metru şi jumătate. Aici acţionează deja 40 de pompoeri şi 10 jandarmi pentru evacuarea populaţiei şi pentru a se scoate apele din gospodării. Localitatea Pechea este practic ruptă în două după ce apa a năvălit pe Drumul Judeţean 251. Din cauza apei, localnicii pot trece dintr-o parte în alta a comunei doar cu tractorul, barca sau cu volele. Localnicii sunt supăraţi pe autorităţi şi solicită ajutor cât mai repede, mai ales că s-a anunţat deja Cod Roşu de inundaţii pe răurile Geru şi Suhu, până la ora 21,00.

Probleme grave sunt şi la Slobozia Conachi, unde au fost afectate de inundaţii 150 de case, 28 dintre ele fiind deja evacuate.  Alte 20 de persoane au fost evacuate din localitatea Negrea. Şi la Cuza Vodă au fost deja raportate 100 de locuinţe inundate, aici însă nu sunt încă persoane care să necesite evecuarea. La Cuza Vodă şi Slobozia Conachi intervin, pe lângă pompieri, şi militarii din Garnizoana Galaţi. Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt de la Prefectura Galaţi, ne-a informat că şi în localitatea Suhurlui au fost inundate trei case, iar alte 10 gospodării au fost cuprinse de ape la Costache Negri. Din cauza apei de pe carosabil în localitatea Vameş, Drumul Naţional 25, care face legătura dintre Galaţi şi Tecuci a fost închis. Autorităţile gălăţene vor primi ajutor de la Călăraşi şi Ialomiţa, dar şi motopompe de mare capacitate de la autorităţile din Ciolpani.

 

Judetul Galaţi - 12 octombrie Nicolae Gabriel Buu

Posted by Meteoplus on Wednesday, October 12, 2016

UPDATE ora 13,00. Cod roşu pe râurile Suhu şi Geru. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod roşu de inundaţii în bazinele hidrografice Suhu şi Geru (afluenţi ai Siretului inferior) din judeţul Galaţi. Codul roşu a intrat în vigoare de astăzi de la ora 12:00  şi va fi valabil până la ora 21:00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de peicol. Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de inundaţii şi pericol, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din judeţul Galaţi. La ora 12.00 s-au înregistrat următoarele: pe cursul de apă Zeletin la staţia hidrometrică Gălbeni (+19 cm CI), pe râul Suhu la staţia hidrometrică Pechea (+81 cm CP), pe râul Berheci la staţia hidrometrică Feldioara (+96 CA) şi pe râul Geru la staţia hidrometrică Culdabi (+55 cm CA).


UPDATE ora 12,00. În comuna Pechea a început evacuarea caselor aflate sub ameninţarea viiturii.


UPDATE ora 11,00. Drumul Judeţean 251, care trece prin comuna Pechea, este blocat din cauza apei. Practic, în acest moment, comuna este împărţită în două, jumătate dintre locuitori fiind izolaţi. Vom reveni cu detalii de la echipa "Vieţii libere" aflată la faţa locului.


În cursul nopții de ieri, în spaţiul hidrografic Prut - Bârlad s-au înregistrat precipitaţii însemnate, cu caracter torenţial, cele mai mari valori fiind înregistrate la Pechea, jud. Galaţi (103,7 l/mp), Pogoneşti, jud. Vaslui (86 l/mp), Cotnari, jud. Iaşi (60,8 l/mp) şi la Botoşani, jud. Botoşani (52,8 l/mp). Ca urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad, fiind atinse cotele specifice de apărare şi inundaţii, cele mai mari valori fiind înregistrate pe râurile din jud. Galaţi. Aşadar, la ora 9.00, s-au înregistrat următoarele: pe cursul de apă Zeletin la staţia hidrometrică Gălbeni (+6 cm CI), pe râul Berheci, la staţia hidrometrică Feldioara (+56 cm CA), pe râul Suhu la staţia hidrometrică Pechea (+33 cm CA) şi pe râul Geru la staţia hidrometrică Culdabi (+11 cm CA). ABA Prut-Bârlad a instituit starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad solicită autorităţilor locale să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad

Citit 64716 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.