”Un senior autentic al politicii româneşti”, preşedintele fondator al PNL a încetat din viaţă
Foto: S-a stins din viață RADU CÂMPEANU, primul preşedinte al PNL după reînfiinţarea partidului în 1990 | Radu Câmpeanu avea 94 de ani (Sursa foto: antena3.ro)

”Un senior autentic al politicii româneşti”, preşedintele fondator al PNL a încetat din viaţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Radu Câmpeanu, primul preşedinte al PNL după Revoluţie, care a contribuit la refondarea partidului după ce România a fost eliberată de comunism, a spus adio vieţii pe pământ.

„Anunţăm cu mâhnire în suflet că seniorul liberal Radu Câmpeanu a încetat astăzi (miercuri n.r.) din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată", este mesajul publicat, miercuri seara, 19 octombrie, pe Facebook, de Partidul Naţional Liberal.

Liberalul Radu Câmpeanu, fost senator al României şi candidat la funcţia de preşedinte al ţării din partea PNL, în anul 1990, s-a născut pe 28 februarie 1922, în Bucureşti. Provenea dintr-o familie de vechi proprietari în judeţul Dâmboviţa. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmboviţa. Preşedintele PNL după 1989 a absolvit Facultatea de Drept (specializat în drept constituţional) şi Ştiinţe Economice din Bucureşti (1945). A fost preşedintele Tineretului Universitar Naţional Liberal şi conducătorul comitetului studenţesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 - iniţiată şi condusă de studenţi. În perioada 1947-1956 a fost deţinut politic. După eliberarea din detenţie a lucrat în construcţii, la Drumuri şi Poduri Bucureşti. Prin demersurile familiei sale din Franţa şi Elveţia, s-a exilat la Paris, unde a obţinut azil politic, la 30 iulie 1973. A fost fondator şi preşedinte, la Paris, al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (1978), vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale "Solidaritatea europeană" - formată din reprezentanţi ai exilaţilor politici din ţările comuniste din Europa. Este unul dintre fondatorii Consiliului Naţional Român (1978, Paris).

Întors în ţară, la 5 ianuarie 1990, a reînfiinţat Partidul Naţional Liberal (PNL), a doua zi, şi a fost ales secretar general al acestei formaţiuni politice.

„Reconstrucţia Partidului Naţional Liberal şi renaşterea unei vieţi democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în exil despre o Românie liberă şi despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în ţară. Odată cu dispariţia sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii româneşti. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, preşedintele României, Klaus Iohannis, fost membru al PNL.

Citit 3065 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.