Legea PLAGIATULUI este neconstituțională
Foto: Sursa foto: mediafax.ro

Legea PLAGIATULUI este neconstituțională
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Judecătorii CCR au decis că Legea plagiatului nu este constituțională, a relatat digi24.ro. Actul normativ a fost contestat de către Guvern, nemulţumit că rolul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost redus considerabil.

Legea plagiatului, care ia din atribuţii Consiliului ce decide autenticitatea lucrărilor de diplomă, nu respectă Constituţia. Anunţul a venit de la Curtea Constituţională, admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului.

Senatul a respins la începutul lunii cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele ce vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Executivul spune că legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor.

Modificările aduse în Senat schimbă radical modul de analiză a tezelor de doctorat. În acest moment, constatarea unui plagiat se face de către CNATDCU, organism care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei. Astfel, o sesizare privind un eventual plagiat merge la Ministerul Educației, care o transmite la rândul său către CNATDCU. Reprezentanţii Consiliului iau decizia finală, iar ministrul nu face decât să semneze un ordin, adică să îndeplinească o formalitate.

Prin modificările aduse de senatori, universităţile ar urma să fie cele care oferă şi retrag titlul de doctor.

Citit 1321 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.