Număr record de percheziţii la sălile cu jocuri de noroc

Număr record de percheziţii la sălile cu jocuri de noroc
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Număr record de percheziţii organizate într-o singură zi de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Oamenii legii au în lucru două dosare penale, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, motiv pentru care au făcut nu mai puţin de 313 percheziţii, la sediile şi punctele de lucru a 16 firme şi la locuinţele unor persoane. Descinderile au avut loc în 29 de judeţe, 14 dintre ele desfăşurându-se la Galaţi. Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aparate modificate

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2013, persoanele în cauză ar fi creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc. Astfel, veniturile obţinute din exploatarea jocurilor de noroc în săli deschise pe raza mai multor localităţi din 29 de judeţe din ţară ar fi fost diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor ori sistemelor de contorizare ale aparatelor electronice.

Conform anchetatorilor, principalele modalităţi utilizate de către persoanele cercetate pentru falsificarea mecanismelor/ sistemelor de contorizare ale terminalelor de jocuri de noroc electronice constau în: modificarea parametrilor tehnici ai aparatelor prin resoftarea memoriilor de tip EEPROM, amplasate pe plăcile de bază ale terminalelor de jocuri de noroc, modificarea controlului mecanic de ieşire, metodă ce nu necesită intervenţia fizică în aparat şi scăderea ratei în care se generează posibilitatea de câştig - prin instalarea unor dispozitive artizanale numite „frâne”, care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câştiguri mari (jackpot).

"Împrumuturi" fictive şi bani confiscaţi

Anchetatorii susţin că sumele neînregistrate în evidenţele contabile erau reintroduse ulterior în circuitul economic ca ",împrumut asociat" pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 492.136 de lei, 101.695 de euro, 500 de USD, 2.180 de dolari canadieni, 120 de lire sterline, 596.000 de forinţi şi 320 de kuna croaţi. De asemenea, au fost ridicate un lingou de un kilogram de aur, un lingou de 50 de grame de aur, 75 de monede de aur, 21 de monede de argint, cinci insigne de aur şi au fost indisponibilizate 77 de aparate de joc neautorizate.

Totodată, au fost descoperite 15 locaţii în care se exploatau jocuri de noroc fără licenţă. Anchetatorii urmează să mai facă controale la un număr de 142 de puncte de lucru ale unei societăți având acelaşi obiect de activitate cu cele care fac obiectul percheziţiilor.

În urma administrării probatoriului, opt persoane au fost reţinute, iar faţă de alte 14 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La activităţi au participat şi poliţişti ai Direcţiei de Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R., ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai inspectoratelor de poliţie din toate judeţele în cauză, precum şi jandarmi.

Citit 3654 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.