Gală de operă ANIVERSARĂ | Teatrul Muzical, la 60 de ani

Gală de operă ANIVERSARĂ | Teatrul Muzical, la 60 de ani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În încheierea Festivalului Internaţional "Leonard", duminică, 4 decembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Muzical a fost programată o gală de operă aniversară prin care se va marca împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea scenei lirice gălăţene. În prima parte, spectatorii vor putea urmări un film documentar despre instituţia gălăţeană de cultură, realizat de Victor Mihăilescu.

În partea a doua, pe scenă vor urca artiştii Teatrului Muzical pentru susţinerea concertului aniversar. Au fost invitaţi să participe la eveniment foştii şi actualii artişti şi colaboratori ai Teatrului Muzical "N. Leonard", cărora li se vor decerna, în final, diplome festive.

Puţină istorie

Un prim pas spre înfiinţarea unei instituţii profesioniste de spectacole a fost făcut în anul 1954, când prin Decizia nr. 161 din 12 iunie a Comitetului Executiv al Sfatului Popular Regional Galaţi, ia fiinţă Ansamblul Muzical al Sfatului Popular Regional din Galaţi, sub conducerea compozitorului Aurel Manolache. Un an mai târziu, la 15 septembrie 1955, se înfiinţează Orchestra simfonică de Stat, avându-i ca dirijori pe tinerii absolvenţi de Conservator, Alecu Sfetcu şi Ury Schmidt.

În anul 1956, a fost înfiinţat Teatrul de Operetă şi Estradă Regional, ce va deveni în 1972, la iniţiativa directorului de atunci, regizorul Barbu Dumitrescu, Teatrul Muzical "N. Leonard", denumire ce o poartă şi astăzi.

De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Liricului gălăţean au evoluat trei generaţii de artişti, unii rămânând fideli scenei noastre până la sfârşitul carierei, alţii plecând fie pe alte scene ale ţării fie pe marile scene ale lumii.

"Traviata" - primul spectacol liric la Galaţi

Primul spectacol de operă a văzut luminile rampei la 3 iunie 1957, fiind o montare a celebrei creaţii verdiene, "Traviata", în regia lui Albert D’André (primul director al teatrului), dirijor Emil Fanea, scenografia Claudia Fanea-Livia Filipaşcu, coregrafia Ştefania Ignat. În distribuţie găsim pe Silvia Rota, Nicolae Zaharia, Tiberiu Papp, Ion Inacu, Corneliu Sava, Cornelia Seracim.

Scrisă special pentru Liricul gălăţean, pe al cărui frontispiciu se află numele „Prinţului operetei”, născut la câteva străzi distanţă de sediul teatrului, opereta "Leonard" de Florin Comişel se va prezenta în premieră absolută în ajunul Crăciunului anului 1972, exact în ziua când se împlineau 46 de ani de la dispariţia marelui artist. Memorabilă a fost interpretarea pe care tenorul Ion Frigioiu a dat-o personajului principal, întregul spectacol fiind, de altfel, un succes pentru toţi artiştii din distribuţie.

Prima operă montată în aer liber din România

O zi de excepţie, care a intrat în paginile istoriei instituţiei, a fost data de 25 mai 2002, când, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la premiera operei "Nabucco" de Giuseppe Verdi, a avut loc în Grădina Publică a oraşului, primul spectacol de operă în aer liber din ţară, cu acest titlu, realizat în coproducţie de două teatre: Teatrul Muzical Nae Leonard şi Teatrul de Operă Constanţa. Evenimentul a fost realizat cu peste 400 de artişti şi specialişti în tehnică de scenă, pentru 2.000 de spectatori, superproducţia fiind transmisă în direct, pe internet. Galaţiul a adus astfel, în România, conceptul marilor montări de spectacole de operă în aer liber, existent în occident.

În decursul timpului au fost montate pe scena gălăţeană aproximativ 300 de titluri de opere, operete, spectacole de revistă şi spectacole pentru copii atât din repertoriul universal cât şi românesc.

În plan naţional şi european, Teatrul Muzical Nae Leonard Galaţi ocupă astăzi un loc unic, prin faptul ca prin programul său artistic, instituţia abordează toate genurile spectacolului muzical, de la opera, operetă, concert simfonic pâna la revistă, comedie muzicală, spectacole pentru copii, spectacole de divertisment.

Citit 2826 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2016 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.