Campanie umanitară VL - ”Salvezi un om, salvezi o lume” | ARTIȘTII GĂLĂȚENI vă aşteaptă, pe 19 decembrie, inimă lângă inimă
Foto: În imagine, Elena Arsenie Constantinescu (Foto Simona Andrei)

Campanie umanitară VL - ”Salvezi un om, salvezi o lume” | ARTIȘTII GĂLĂȚENI vă aşteaptă, pe 19 decembrie, inimă lângă inimă
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Asociaţia "Danube Media Center" a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă" vă invită la un spectacol umanitar pentru a lupta pentru viaţa unei învingătoare - Elena Arsenie Constantinescu


Elena a fost acolo. În purgatoriul acela, unde nouă ni se sperie şi gândul să pătrundă. Unde copiii chei stau atârnaţi de tuburi, primind direct în vene elixir de viaţă. Sau otravă. Pentru că altfel nu se explică de ce lichidul acela despre care li se spune că-i va vindeca le face, pe moment, atât de rău. Elena ştie ce înseamnă să te lupţi cu demonii din picăturile acelea. Să te lupţi cu demonii unui sistem de sănătate care nu e apt să aibă grijă de copiii care au nenorocul să le fie scris în destin un cuvânt în stare să-ţi strepezească şi mintea şi sufletul. Elena a simţit prin toţi porii ei această lume în care copiii mor, în mod nedrept, pentru că nu sunt bani. Sau nu există suficientă empatie. Competenţă. Înţelegere. Omenie.

Douăsprezece cure de citostatice a făcut Elena, pentru că şi ea a fost diagnosticată cu...

"Cancer. Nu suport cuvântul acesta, pentru că la noi este perceput ca o condamnare. De obicei, oamenii se sperie când aud că au aşa ceva şi asta le face rău. Nu mai au resurse să lupte cu boala. Nu le spune nimeni că n-a dat sfârşitul lumii peste ei. Dimpotrivă, pe toate canalele sunt speriaţi. Mi-aş dori să se facă ceva, să se ţină nişte conferinţe care să-i liniştească pe oamenii aceştia. M-aş oferi voluntar să le vorbesc despre experienţa mea", spune Elena, uimindu-mă cu tăria pe care o are la cei 17 ani ai ei.

De altfel, cerbicia asta a ajutat-o să treacă peste momentele grele, cu demnitate. Luptând pentru viaţa ei. Dar gândindu-se şi la cei de alături, care trec prin aceeaşi dramă ca şi ea.

Cu acele înfipte în vene, între două şedinţe de chimioterapie, a scris proiecte de voluntariat, şi-a inspirat colegii şi prietenii să facă lucruri frumoase alături de ea. A fost arma pe care a folosit-o ca să se lupte cu boala, şi cu revolta şi cu spaimele pe care nici nu vrea să şi le recunoască. Şi a reuşit.

Şase diagnostice în două săptămâni

Aşa cum vin toate relele, umflătura la gât i-a apărut din senin, chiar în dimineaţa în care mergea să dea proba la limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională. Iniţial nu s-au îngrijorat foarte tare. Dar, cum umflătura continua să crească, după examene a mers la spital pentru analize, neapucând să se bucure prea mult că a intrat la CNVA, acolo unde-şi dorea cel mai mult.

"A fost distractiv. Mi s-au dat şase diagnostice în două săptămâni. În final au decis să mă opereze pentru biopsie. Deşi mama n-a vrut sa-mi spună, când am aflat că trebuie să fac citostatice, mi-am dat seama şi singură ce am. Mi-am zis, asta e, trebuie să trec şi prin asta",  mai povesteşte fata.

Elena Arsenie Constantinescu a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin, tip scleroză nodulară, stadiul IIA.

Cu zâmbetul pe buze, în spatele căruia încearcă să ascundă tot iadul prin care a trecut, Elena îmi  povesteşte că a fost mai îngrijorată de soarta părinţilor ei, decât de ea. Apoi s-a gândit la cei de lângă ea, care suportau mai greu calvarul.

În slujba copiilor de la oncologie

Îmi spune că ar fi vrut să ia cu mâna suferinţa pe care a văzut-o pe unele trupuşoare mici care bântuiau saloanele spitalului unde era şi ea internată. Dar plânsul de milă n-a ajutat niciodată concret. Aşa că, ajutată de prietenul ei cel mai bun, care îi e ca un frate, Andrei Grosu, a scris un proiect pentru a aduce la Galaţi Fundaţia Little People, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer. Dintre cărţile ei favorite, pe lângă Adrian Păunescu şi Cioran, nu lipseşte niciodată şi cea din care a învăţat despre managementul proiectelor. Aşa că nimic mai firesc decât să fie acceptată ca voluntar de cei de la Littlle People, omul de bază de la Galaţi. "Alta ar fi fost situaţia dacă exista deja o secţie de oncologie pediatrică la noi în oraş. Am fi putut câştiga finanţări şi de mii de euro pentru a le face viaţa mai frumoasă copiilor. Parte din proiectul meu va fi şi organizarea unor serii de conferinţe şi acţiuni prin care să pledăm pentru a avea aşa ceva. I-am scuti pe oamenii aceia şi de foarte mulţi bani daţi pe drumuri şi cazări. De călătorii obositoare, când ei şi aşa sunt la pământ. De lipsa de confort de a se simţi în altă parte decât acasă", spune ea cu însufleţire.

"Acesta e drumul meu"

De altfel, voluntariatul şi implicarea în proiecte prin care să transforme în bine comunitatea. "Prima dată am participat la un proiect de voluntariat în clasa a VII-a, la "Singur.Info. Ro". Am câştigat concursul şi am reprezentat România la o conferinţă europeană pe tema aceasta, care s-a desfăşurat în Polonia. Mi-am dat seama că acesta e drumul meu. Doar cei care se implică într-adevăr în proiecte de voluntariat ştiu câte ore de muncă se ascund în spatele fiecărei mici acţiuni, cât trebuie să te lupţi pentru a face ceva, pentru că la noi voluntariatul nu are tradiţie", spune cea care are la activ zeci de acţiuni prin care a încercat să ajute.

"Elena este o fată fantastică. Munceşte pe rupte. Trăieşte intens şi pe mai multe planuri. Are note foarte bune la şcoală, e un copil care încă îşi face probleme dacă ia doar 9,00. Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt prin care s-o caracterizez, acela ar fi a face", ne-a zugrăvit-o în câteva cuvinte fosta sa învăţătoare, Simona Avram, de la Şcoala Nr. 29.

Remiză în jocul cu cancerul

Nu ai cum să n-o îndrăgeşti pe Elena. În preajma ei, ai sentimentul confortabil că umanitatea e pe mâini bune. Că are şi forţa şi dorinţa să schimbe ceva. Şi că deja se antrenează intens la asta, în ciuda viitorului incert.

După cele douăsprezece şedinţe de citostatice, analizele au ieşit contradictorii. Ba că s-ar fi vindecat, ba că trebuie s-o ia de la capăt cu tratamentul oncologic. Acesta este motivul pentru care părinţii, ajutaţi de colegii de la CNVA, de cei de la Şcoala Nr. 29 şi de oameni cu suflet, au reuşit să strângă o sumă destul de mare pentru a o duce la Clinica Anadolu din Turcia, pentru că nu mai aveau încredere în ceea ce le prescriau medicii români. "Analizele finale au arătat că, deşi Elena mai are o tumoare de 4 pe 1,2 centimetri, aceasta nu prezintă, deocamdată, activitate oncologică. Însă recomandarea a fost ca, pe lângă tratamente pentru imunitate, să ne prezentăm  la control timp de cinci ani, pentru a vedea care e evoluţia. În primii doi ani, trebuie să mergem la şase luni, apoi următorii trei, la 12 luni", ne lămureşte tatăl fetei, Andrei Arsenie Constantinescu. Fiecare vizită la clinica respectivă costă în jur de 5.000 de euro, bani pe care familia nu ar avea cum să-i adune fără ajutorul nostru.

Sunteți așteptați la Teatrul Dramatic

Pentru că ne-am simţit nemaipomenit anul trecut când am reuşit să adunăm gălăţenii inimă lângă inimă, pentru a-l ajuta pe Nony Borşan, ne-am gândit să facem o tradiţie din spectacolul de final de an, prin care să ne bucurăm pe noi înşine, dar şi pe cei cărora soarta le-a surâs mai puţin într-un anumit moment. Anul trecut am reuşit cu toţii să facem un miracol: Nony Borşan poate să urce din nou pe scenă, să cânte, să compună, să ducă mai departe darul primit de la noi. A fost primul care a răspuns iniţiativei Asociaţiei "Danube Media Center" a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă" de a organiza un alt spectacol umanitar. De data aceasta ne dorim să fim parte din aventura unei tinere de toată isprava - Elena Arsenie Constantinescu. Vă aşteptăm în număr cât mai mare pe 19 decembrie, de la ora 18,30, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" la spectacolul umanitar "Salvezi un om, salvezi o lume".

Alături de Nony Borşan, va urca pe scenă un alt artist gălăţean de valoare, pe care ni l-a "furat" Bucureştiul - Adrian Nour, cel care ne-a încântat cu vocea şi expresivitatea şi prezenţa scenică inconfundabilă la una dintre ediţiile "Vocea României". Deşi au un program foarte încărcat, ni s-au alăturat şi băieţii de la trupa Over, dar şi Claudiu Rusu, un alt gălăţean care a făcut senzaţie la "Vocea României", alături de band-ul său Mad Grooves. Abia venită din China, Maria Magdalena Dănăilă ne va bucura cu una dintre cele mai frumoase voci pe care le-a dat vreodată Galaţiul. Susţinere am primit şi din partea colegei noastre Iasmina Stoianovici, care va cânta acompaniată la pian de Dudu Mic. Oamenii care chiar vor să se implice vin şi-şi oferă de bunăvoie sprijinul. Profesor dr. Eugen Dan Drăgoi va veghea ca spectacolul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii de sonorizare, dar ne va aduce şi bucuria sărbătorilor apropiate cu câteva colinde interpretate de corul Facultăţii de Arte şi Camerata Juventus. Momente de ritm şi expresivitate în mişcare vor fi oferite de multipremiatele trupe de dans de la Casa de Cultură a Studenţilor - Majestic şi The Jerks. Vă vor fi gazde şi prezentatori ai spectacolului Florin Chiriac (Hippie), Maria Drăgoi şi Corina Lungu Taraş.

Invitaţiile vor putea fi achiziţionate începând de luni, 5 decembrie, contra unei donaţii de 50 de lei, de la secretariatul "Vieţii libere", telefon 0236.460.620. De asemenea, puteţi suna la 0756.483.669, persoană de contact Roxana Artene Penciu.

Donaţii se pot face direct în conturile deschise pe numele Elenei Arsenie Constantinescu la filiala din Galaţi a Băncii Transilvania, unul în lei - RO63BTRLRONCRT0352988701 şi altul în euro - RO13BTRLEURCRT0352988701.

De asemenea, puteţi contacta familia la telefonul 0743.006.268.

Pentru firmele care vor să doneze sume în limita celor 20 la sută de procente din impozitul pe profit există contul Asociaţiei "Danube Media Center" deschis la BCR Galaţi, RO90RNCB0141149234180001.

În foto, Nony Borşan, Adrian Nour, băieţii de la trupa Over, Claudiu Rusu, Maria Magdalena Dănăilă, Iasmina Stoianovici, Camerata Juventus, Majesti, Florin Chiriac

Citit 18316 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 12:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.