ION ILIESCU, INCULPAT pentru infracțiuni contra umanității în DOSARUL MINERIADEI. Spune că nu are ce să-şi reproşeze

ION ILIESCU, INCULPAT pentru infracțiuni contra umanității în DOSARUL MINERIADEI. Spune că nu are ce să-şi reproşeze
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

UPDATE Ion Iliescu este inculpat oficial pentru infracțiuni contra umanității. Fostul președinte a primit vestea astăzi din partea procurorilor militari, a informat PRO TV. Anchetatorii îi reproșează organizarea evenimentelor sângeroase din Piața Universității în urma cărora cei care protestatau împotriva regimului lui au fost bătuți cumplit de minerii conduși de Miron Cozma.

..............................................................................

Ion Iliescu a fost audiat, luni dimineaţă, 16 ianuarie, la Parchetul General în Dosarul Mineriadei, în care este acuzat de procurorii militari de crime împotriva umanităţii. Întrebat, în mod repetat, de jurnaliştii prezenţi dacă se consideră vinovat şi dacă are ceva să-şi reproşeze, potrivit Hotnews, Iliescu a răspuns doar "nu", fără a face altă declaraţie înainte de întâlnirea cu procurorii. Iliescu nu a făcut declaraţii despre dosar nici la ieşirea din Parchetul General. Reamintim că procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie, că dosarul este în fază finală şi în primele luni ale acestui an va fi dată o soluţie. La Parchetul General au fost, în ultima perioadă, mai multe persoane, audiate ca martori sau ca inculpaţi în "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

Parchetul Militar a anunţat, pe 23 decembrie, punerea în mişcare a acţiunii penale în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanităţii împotriva lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma şi Adrian Sârbu, relatează Hotnews. 

Potrivit procurorilor, în perioada 11 - 15 iunie, inculpaţii "au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti".  

În acest atac, afirmă procurorii militari, au fost implicate forţe armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. În urma acestui "atac", patru persoane au fost împuşcate mortal şi aproape 1.300 vătămate fizic sau psihic.

 

Citit 2760 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2017 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.