PROTESTE FULGER, inclusiv la GALAȚI, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind GRAȚIEREA şi ordonanţa de modificare a Codurilor Penale
Foto: Foto ”Viața liberă”, Corina Dobre

PROTESTE FULGER, inclusiv la GALAȚI, după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind GRAȚIEREA şi ordonanţa de modificare a Codurilor Penale
Evaluaţi acest articol
(85 voturi)

UPDATE1 februarie | Protestul de la Galați s-a încheiat în jurul orei 2,00. Vom reveni cu informații în cazul în care se va decide un nouă ieșire în stradă.


UPDATE1 februarieora 0,40 | În acest moment, circulația pe Strada Domnească este blocată. Cei peste 100 de protestatari au ocupat porțiunea cuprinsă între Prefectură - sediul PSD și Teatrul Dramatic.

Sursa video: Facebook

Un reprezentant al Poliției Rutiere deviază circulația pe Strada Eroilor. La fața locului sunt prezente mai multe echipaje ale Poliției și Jandarmeriei gălățene. Oamenii scandează în continuare împotriva Guvernului.

Foto Mihai Angheluță:


UPDATE1 februarieora 0,30 | Aproximativ 100 de persoane protestează în acest moment în fața Prefecturii Galați.


UPDATE, 1 februarie, ora 0,13 | Aproximativ 60 de persoane protestează în acest moment în fața Prefecturii Galați, scandând împotriva Guvernului, fluturând tricolorul și purtând pancarte cu mesaje precum ”Guvernul de borfași”, ”Poporul - puterea numărul 1 în Democrație” sau ”Jos hoții la ceas de seară”.

Strada Domnească răsună de scandări precum ”Hoții”, ”Nu scăpați”, ”PSD - ciuma roșie”, ”Demisia”, ”Jos Guvernul” sau ”Singura soluție - încă o revoluție”. În acest moment, mai multe grupuri de tineri se alătură protestatarilor.

Vom reveni.


UPDATE, marți, 31 ianuarie, ora 23,00 | Guvernul a adoptat, marţi seară, 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, precum şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În Capitală, peste 100 de persoane protestează la această oră în faţa Guvernului, a relatat mediafax.ro. Și la Galați, s-a anunțat un protest la această oră.

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, după ce a fost adoptată OUG privind graţierea: ”Este o zi de doliu pentru statul de drept. De azi, misiunea mea e să îl restabilesc”.

IATĂ mesajul postat pe Facebook al șefului statului, Klaus Iohannis:

”Dragi români,

Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.

Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.

Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.

Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.

Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.

De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, în Piaţa Victoriei erau circa 4.500 de oameni care scandau: "Jos Guvernul mafiot!", "Jos Guvernul bolşevic!", "Aţi votat liber la furat!". A existat şi un incident, în care mai mulţi manifestanţi au tras de gardul care înconjoară sediul Guvernului. Aceştia au renunţat în scurt timp.

Jurnaliştii, închişi în Palatul Victoria la finalul şedinţei de Guvern, au fost evacuaţi de SPP.

Proteste au loc în mai multe oraşe din ţară. Peste o mie de manifestanţi sunt în Piaţa Unirii din Iaşi, cam tot atâţia - în Piaţa Victoriei din Timişoara şi la Cluj-Napoca. Circa 1.500 de oameni protestează în Piaţa Mare din Sibiu, a relatat digi24.ro.


UPDATE 31 ianuarie, ora 18,30 | "Galaţiul cere: fără graţiere" | MÂINE se iese din nou în stradă (FOTO şi VIDEO). Întrucât în presa națională circulă informații pe surse conform cărora Guvernul se pregătește să adopte în ședința de mâine ordonanțele de urgență, gălățenii se alătură cetățenilor din marile orașe și ies, din nou, în stradă chiar mâine. Pe rețelele de socializare, internauții anunță că protestul va avea loc la ora 17,00, în fața Prefecturii.

"Aproape 100.000 de români au spus clar că nu doresc amnistia și grațierea. Tot duminică am transmis un semnal de alarmă pentru CNA și i-am cerut demisia lui Victor Ciorbea din funcția de avocat al poporului. Nu cerem demisia Guvernului. Vrem să își respecte promisiunile pentru care a fost votat, nu să propună legi aberante ai căror beneficiari sa fie prietenii/colegii penali. Am modificat data în acord cu celelalte evenimente din țară pentru a protesta față de Ordonanța Dragnea. Ne vedem mâine!", a scris, pe Facebook, unul dintre internauți.

Jurnaliștii de la Hotnews au anunțat că, potrivit unor surse, modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, care vizează dezincriminarea mascată a abuzului și neglijenței în serviciu, a conflictului de interese și desființarea de facto a instituției denunțătorului se vor face prin ordonanță de urgență și va fi cel mai probabil adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Potrivit surselor citate de Hotnews, a fost eliminată condiția plângerii prealabile a instituției pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracțiune și a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit inițial la 200 de mii de lei. Nu este clar dacă a scăzut sub 100.000 de lei, suma la care se ridică prejudiciul în dosarul lui Dragnea. Pe de altă parte, măsura grațierii va fi propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.


UPDATE 31 ianuarie Internauţii se pregătesc de un nou protest. Duminică, 5 februarie, gălăţenii vor manifesta, începând cu ora 17,00, pe esplanada Prefecturii. Până astăzi, la ora 11,20, peste 70 de persoane au anunţat, pe Facebook, că vor participa la protestul de duminică.


Peste 200 de gălăţeni au ieșit, din nou, în stradă. "Nu vrem legislaţie cu dedicaţie!"

Peste 200 de gălăţeni de toate vârstele au ieşit, în această seară, din nou în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului, nemulţumiţi de decizia Executivului de a adopta cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, criticate virulent de reprezentanţii la vârf ai Justiţiei şi societatea civilă.

Oamenii au manifestat pe platoul din faţa Prefecturii, timp de câteva ore, deşi temperatura a fost scăzută, iar umiditatea aerului îţi pătrundea adânc în oase. Gălăţenii au fluturat tricolorul, au fluierat, au afişat mesaje inscripţionate „Ne-aţi minţit bunicii/ Ne-aţi vândut părinţii/ Ne-aţi amanetat copiii/ Vă iertăm… în puşcărie”, „Vrem sistem de sănătate, nu dosare graţiate”, „Respect pentru statul de drept” sau „Nu legalizaţi hoţia” şi au scandat împotriva politicienilor. „Jos labele de pe Justiţie”, „Dragnea, nu modifica legea în favoarea ta”, „Nu vrem legislaţie cu dedicaţie”, „Dragnea, nu uita, România-i şi a mea” şi „Fără graţiere România cere” sunt câteva dintre mesajele care au răsunat, aseară, pe strada Domnească.

Protestatarii au scandat şi împotriva deputatului Eugen Durbacă, nemulţumiţi că parlamentarul gălăţean şi-a exprimat, în urmă cu doar câteva zile, susţinerea pentru cele două ordonanţe de urgenţă, strigând "Durbacă, nu uita, va veni şi vremea ta".

La protest a fost prezent, discret, ce-i drept, şi medicul chirurg Paul Ichim (senator PNL în perioada 2008-2016), care a ţinut să precizeze că a ieşit în stradă în calitate de simplu cetăţean. La fel şi proaspătul consilier local PNL Paul Găvănescu, deputatul USR Bogdan Rodeanu şi deputatul PMP Cătălin Cristache.

Video Marius Prisacariu

Mulţi dintre tinerii care au manifestat în această seară sunt de părere că ordonanţa Executivului privind graţierea unor fapte nu va face altceva decât să încurajeze faptele antisociale şi să genereze mai multă infracţionalitate, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări care au apelat la această măsură pentru a reduce, teoretic, numărul deţinuţilor în penitenciare, pe fondul supraaglomerării acestora.

Sursa video: YouTube

Mai mult, oamenii cred că Guvernul ar trebui să se preocupe mai degrabă de Sănătate şi Educaţie, domenii care au reală nevoie de susţinere, iar coaliţia de la guvernare să îşi respecte promisiunile şi programul pe care le-au anunţat în campania electorală. Aceştia au subliniat că cele două controversate ordonanţe de urgenţă nu se aflau în programele asumate de PSD şi ALDE.

Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu:

Citit 36091 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2017 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.