Marea Britanie şi UE au declanşat OFICIAL Brexitul

Marea Britanie şi UE au declanşat OFICIAL Brexitul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri, 29 martie, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexitului. Scrisoarea a fost înmânată la sediul Consiliului European din Bruxelles.

Şefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

„Acum este timpul să strângem rândurile şi să fim uniţi în această cameră (din parlament - n.r.) şi în această ţară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putinţă pentru Marea Britanie şi pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toţi”, a declarat premierul May, în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieşirea din blocul comunitar.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat primirea notificării oficiale din partea Marii Britanii şi a precizat că va transmite scrisoarea tuturor statelor membre. De asemenea, în următoarele zile vor fi prezentate propunerile Consiliului pentru principalele linii de negociere. În următoarele săptămâni, experţi din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfecţiona, până la summitul de la sfârşitul lunii aprilie.

În cazul României, potrivit declaraţiilor premierului Sorin Grindeanu, unul dintre principalele obiective în cadrul negocierilor va fi păstrarea dreptului la liberă circulaţie şi a dreptului de muncă al cetăţenilor români în Marea Britanie.

În cadrul Brexitului, din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis şi secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. În tabăra UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier şi de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucrează în Consiliul European.

După doi ani de negocieri, un acord pentru Brexit va trebui să fie aprobat de majoritatea calificată a statelor membre. Nu este nevoie de un vot în unanimitate. Pe de altă parte, Parlamentul European are dreptul să blocheze acordul, dacă nu este de acord cu prevederile sale. În Marea Britanie, Theresa May a promis să acorde Parlamentului dreptul de a vota termenii acordului final, dar rezultatul votului este doar consultativ.

Citit 839 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2017 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.