CUM POŢI AFLA dacă suferi de apnee în somn, cu ajutorul telefonului mobil

CUM POŢI AFLA dacă suferi de apnee în somn, cu ajutorul telefonului mobil
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Persoanele care suferă de tulburări ale somnului (apnee în somn de tip obstructiv - n.r.) sau cele care doresc să se informeze asupra acestora pot utiliza varianta android a "Help! Snoring", aplicaţie disponibilă gratuit, lansată de Societatea Română de Pneumologie, Philips Respironics şi M 2000 Multimedia Systems.

Potrivit Agerpres, "Help! Snoring" este aplicaţia gratuită care în numai câteva minute pre-testează riscul de apnee în somn, oferă informaţii despre boală, despre complicaţiile ei, despre diagnostic şi tratament, trimiţând informaţiile către cel mai apropiat cabinet de somnologie. Aplicaţia se poate descărca gratuit de la: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.helpsnorringg pentru telefoanele care folosesc sistemul de operare Android sau https://appsto.re/ro/B7277.i pentru telefoanele iPhone.

Consecinţele sindromului de apnee în somn pot fi somnolenţa din timpul zilei, sforăitul, somnul neodihnitor, trezirile repetate, depresia, problemele sociale şi familiale, disfuncţiile sexuale, dificultăţile de concentrare, precum şi un număr crescut de accidente rutiere, cauzate de aţipirea la volan, precizează sursa citată.

Cum se manifestă

Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea.

Potrivit comunicatului citat, somnolenţa a fost asociată în 31-41 la sută din accidentele rutiere majore. Conform Directivei 2014/ 85/ UE a Comisiei din 1 iulie 2014 (de modificare a Directivei 2006/ 126/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere), candidaţii sau conducătorii auto trebuie să se supună unei consultaţii medicale de depistare a apneei în somn, arată sursa citată. Directiva nu se aplică încă în România, dar un proiect de lege dezbătut recent ar putea să introducă această regulă.

Citit 4509 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2015 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.