UPDATE/ Doar bun-platnicii au primit CĂLDURĂ. Asociaţiile BLINDATE rămân ÎN FRIG. Primăria CERE datornicilor ACHITAREA RESTANŢELOR

UPDATE/ Doar bun-platnicii au primit CĂLDURĂ. Asociaţiile BLINDATE rămân ÎN FRIG. Primăria CERE datornicilor ACHITAREA RESTANŢELOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ În urma unor discuţii aprinse ce au avut loc luni seară, municipalitatea a găsit o soluţie temporară pentru a furniza căldură şi apă caldă asociaţiilor de proprietari bun-platnice.

"Nu vor primi nici apă caldă, nici căldură asociațiile care sunt blindate din cauza datoriilor foarte mari", se arată în comunicatul remis de Primăria Galaţi.

"Primarul municipiului Galați, Marius Stan, reia apelul către populație să își plătească lunar  factura la termoficare, astfel încât sistemul centralizat de încălzire să poată fi menținut în funcțiune fără sincope și la parametri optimi. Totodată, primarul Marius Stan le cere președinților și administratorilor de asociații de proprietari să își extindă programul de încasări în această perioadă, pentru a putea colecta cât mai mulți bani de la populație.În contextul crizei căldurii  care afectează Galațiul, primarul Marius Stan își rezervă dreptul de a sesiza organele abilitate, în cazul în care se va dovedi că parametrii agentului termic furnizat de CET au fost diminuați artificial, fără ca Romgaz să fi redus debitul de gaz metan destinat încălzirii municipiului Galați", mai notează Biroul de Comunicare al Municipalităţii.


Toţi gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au rămas în frig. Inclusiv şcolile şi grădiniţele se află în această situaţie. Începând de luni dimineaţă, de la ora 9,00,  Electrocentrale livrează abur către Apaterm la următorii parametri: agentul  termic primar pe tur la 70 de grade Celsius şi debitul agentului termic primar la limita CET la 1.550 mc/h. Debitul necesar pentru funcţionarea în condiţii oprime a sistemului de termoficare din Galaţi este de 3.200 metri cubi/oră, la o temperatură pe tur de 88 de grade Celsius. Potrivit specialiştilor Apaterm, aceşti parametri permit doar păstrarea în funcţiune a reţelei, nicidecum încălzirea instituţiilor sociale.

Mai mult, Electrocentrale ne-a prezentat şi facturile potrivit cărora  Apaterm ar avea de plătit către furnizorul de abur peste 12 milioane de lei. Pe de altă parte, în mai multe rânduri, Apaterm susţinut că aceste facturi au fost plătite. În acest război, cei care au de pierdut sunt gălăţenii condamnaţi să petreacă Sărbătorile în frig.

Cei direct afectaţi, respectiv gălăţenii bun-platnici se arată revoltaţi de măsurile luate de cele două societăţi. La redacţie s-au primit nenumărate telefoane în cursul zilei de ieri pe această temă. De exemplu, administratorul asociaţiei de proprietari 715 ne-a transmis: "Eu ce să le spun oamenilor când vor veni miercuri să-şi plătească întreţinerea? Am făcut nenumărate eforturi pentru a fi la zi cu datoriile. În aceste condiţii voi încasa doar banii pentru utilităţi, nicidecum cei pentru căldură. Mi se pare inadmisibil ce se întâmplă!", ne-a transmis acesta.

Oficialii municipalităţii, dar şi cei ai Apaterm şi Electrocentrale s-au întâlnit în cursul zilei de ieri pentru a încerca să găsească o soluţie la problema încălzirii oraşului. Potrivit celor prezenţi la această întâlnire, în următoarea perioadă se va semna o convenţie de plată între Primărie şi Electrocentrale, aceasta din urmă urmând să primească un milion de lei din fonduri locale. Aceeaşi sursă a precizat că banii promişi nu vor ajunge însă pentru mai mult de trei zile cu caloriferele calde, aceste zile urmând să fie stabilite după semnarea acordului.

Punctul de vedere al Primăriei

Municipalitatea a transmis un punct de vedere privind situaţia creată, pe care îl redăm în integralitate.

Primăria municipiului Galați a făcut și face eforturi susținute pentru a asigura apa caldă și căldura pentru cetățenii abonați la sistemul centralizat de termoficare.

"Anul acesta, de la bugetul local s-au plătit 18 milioane de lei pentru susținerea sistemului de termoficare, la care se adaugă 9 milioane de lei, bani alocați de Guvern, în urma demersurilor făcute de primarul municipiului Galați, Marius Stan. În plus, tot Guvernul a plătit anul acesta peste 5 milioane de lei, ajutoare de căldură pentru gălățenii cu venituri mici. Deci, în total, consumul populației de energie termică pe 2014 a fost susținut de la buget (local și de stat) cu aproximativ 32 de milioane de lei.

Măsurile de sprijinire a populației pentru plata facturilor de termoficare au continuat cu creșterea subvenției la energie termică, ceea ce a însemnat ieftinirea gigacaloriei de la 247,73 lei la 200 lei, începând cu 1 noiembrie 2014.

”Primăria și Consiliul Local Galați au făcut tot ce era legal și omenește posibil pentru a sprijini populația să își plătească facturile de termoficare. În schimb, am cerut ca abonații să își achite lună de lună facturile la întreținere. Am fost mai mult decât înțelegători și, de la 1 noiembrie, am furnizat căldură tuturor asociațiilor de proprietari din Galați, chiar și celor rău-platnice, în speranța că oamenii vor înțelege și vor începe să plătească. Ce am primit în schimb? Încasări mult sub așteptări, astfel încât nu putem menține în stare de funcționare sistemul centralizat de încălzire fără sincope și la parametri de calitate. Nu este posibil ca, de la peste 60.000 de abonați, să fie plătiți către Apaterm doar 30.000 lei pe zi. La fel cum nu este normal ca o singură asociație din Galați să aibă datorii totale mai mari decât întreg orașul în lunile de vară. Vreau să fiu foarte bine înțeles: Primăria și Consiliul Local Galați au susținut acest sistem cu 32 de milioane de lei, bani cu care se putea contribui la dezvoltarea orașului, nu pentru a achita datoriile celor care consumă și nu înțeleg să și plătească”, a declarat primarul Marius Stan.

Primăria municipiului Galați le cere președinților și administratorilor asociațiilor de proprietari să își achite de urgență facturile curente către Apaterm și să își extindă programul de încasări până la Crăciun și Anul Nou, astfel încât să colecteze cât mai mulți bani de la populație pentru plata facturilor de încălzire. Fără o plată susținută a facturilor în avans, Romgaz nu furnizează gazul metan necesar producției de agent termic pentru termoficarea orașului."

Citeşte şi: O gălăţeancă a fost găsită MOARTĂ ÎN CASĂ/ Vecinii spun că femeia A DECEDAT DIN CAUZA FRIGULUI

Citit 13823 ori Ultima modificare Marți, 16 Decembrie 2014 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.