IONICA BOLEA, şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie: Oamenii şi-au schimbat mentalitatea privind CORUPȚIA!
Foto: Foto: Marius Negri

IONICA BOLEA, şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie: Oamenii şi-au schimbat mentalitatea privind CORUPȚIA!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

30 mai 2016 este ziua în care Direcţia Generală Anticorupţie, cu ale sale structuri teritoriale, marchează 11 ani de existenţă în grila justiţiei din România. „Colorată” diferenţiat, în funcţie de activitatea concretizată în stârpirea celui mai teribil flagel al societăţii contemporane, paleta activităţii ofiţerilor anticorupţie variază, Galaţiul aflându-se încă pe lista de aşteptate a marilor dosare. Totuşi, politica paşilor mărunţi a funcţionat aici, ne dă asigurări şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi, comisarul şef Ionica Bolea, care defineşte evoluţia structurii pe care o conduce ca fiind pe un trend crescător, atât la capitolul realizări, cât şi la al cel al prevenţiei.

„Sunt tot mai multe cazuri semnalate în ultimii ani, atît din partea populaţiei civile, cât şi din partea lucrătorilor MAI. Oamenii au căpătat încredere în noi, pentru că au început să îşi schimbe mentalitatea. Ei cred că noi putem face ceva, dacă vin cu sesizări pertinente şi susţinute de dovezi, în măsura în care acest lucru este posibil. Este foarte important că sunt cooperanţi, majoritatea, chiar şi atunci când cei reclamaţi sunt poliţişti, situaţii în care încă mai există o reticenţă, pentru că se crede că împotriva acestora nu se soluţionează favorabil sesizările”, ne dezvăluie cms. şef Ionica Bolea, şefa Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi.

Nu întotdeauna cei care reclamă un abuz sau o solicitare de foloase necuvenite ori care pretind că li s-a cerut mită luptă pentru dreptate, dar vor ca cei de la DGA să rezolve rapid reclamaţiile şi, dacă se poate, să îi vadă la fel de curând şi pe vinovaţi după gratii.

„Oamenii care ne sesizează trebuie să fie conştienţi că probele sunt esenţiale, mai ales când vine vorba de fapte de corupţie. Dacă se poate face un flagrant, putem soluţiona un dosar în două-trei săptămâni. La fel de mult ajută existenţa imaginilor sau a înregistrărilor pe care reclamantul ni le poate furniza în măsura în care le are. În practică, există încă reticenţă, pentru că unii cred că, dacă depun un denunţ, e suficient”, completează Ionica Bolea.

Prevenţia, picătura din ocean

Pare mai puţin spectaculos decît o arestare a unui „greu” corupt, dar eradicarea cu adevărat a corupţiei se face prin schimbarea mentalităţii sociale, atât în rîndul celor care iau, cât şi a celor predispuşi să dea. Educarea e mai greu de făcut decât un dosar penal, dar are efect, mai ales în rândul tinerilor, care mai au o speranţă să scape de viciosul „a da”. „Considerăm că activitatea de prevenire reprezintă un pilon important de acţiune în lupta împotriva corupţiei. În acest sens, am derulat mai multe activităţi de informare şi instruire anticorupţie în rândul angajaţilor ministerului, dar şi  cu personalul altor instituţii publice. Şi a început să se vadă, pentru că la Galaţi am avut sesizări privind şi medici şi profesori. Totodată, au fost realizate campanii de conştientizare a societăţii civile cu privire la riscurile şi consecinţele ce decurg din săvârşirea unor fapte de corupţie”, adaugă şefa SJA Galaţi.

Unde găsiţi poliţiştii anticorupţie

Pentru semnalarea unui posibil caz de corupţie, gălăţenii au la îndemână mai multe căi, de la o linie telefonică gratuită, la depunerea fizică a unei sesizări scrise la unul dintre birourile serviciului. Numărul 0800806806 poate fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. O altă variantă o constituie adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau biroul din incinta Prefecturii Galaţi. Programul de audienţă este în fiecare miercuri între orele 12:00-15:00, la sediul Instituţiei Prefecturii Galaţi, corpul principal, camera 121. În prezent, Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi îşi are sediul pe str. Crizantemelor nr.10, tel. 0236/407.000 int. 21223. 

Citit 9003 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.