INTERVIU cu preşedinte executiv ALDE, Cristian Dima: ”Domnul Durbacă a uitat ce le-a promis liberalilor”

INTERVIU cu preşedinte executiv ALDE, Cristian Dima: ”Domnul Durbacă a uitat ce le-a promis liberalilor”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

- Domnule Cristian Dima, la constituirea Consiliului Judeţean şi, respectiv a Consiliului Local, doi dintre aleşii ALDE, proveniţi din fostul PLR, şi-au pierdut mandatele prin retragerea sprijinului politic. Ce demersuri aţi întreprins pentru a-i repune în drepturi?

- Am cerut către conducerea ALDE România să se respecte statutul şi principiile care au dus la înfiinţarea partidului. Nu au fost respectate, pentru că doi consilieri proveniţi din latura liberală au aflat, din documente remise de fosta organizaţie PC, Consiliului Local, respectiv, Consiliului Judeţean, că nu mai sunt membri ALDE. Fiind liberali, au înţeles să nu facă un spectacol urât în şedinţe, pentru că ei nu aveau cunoştinţă că n-ar fi membri ALDE. Amândoi au atacat în instanţă deciziile. În opinia mea, este o tentativă de excludere nestatutară. Cetăţenii i-au validat prin vot direct.

- Practic, în Consiliul Judeţean nu mai există nici un reprezentant al fostului PLR după ce dumneavoastră aţi ales să fiţi consilier local.

- Domnul Ion Garofă, provenit din fostul PLR, trebuia să intre în locul meu în Consiliul Judeţean. Am făcut o adresă în acest sens, i-am transmis-o dlui Durbacă care, din nu ştiu ce motive, încă nu a transmis-o Consiliului Judeţean. Că ALDE funcţionează cu un consilier judeţean mai puţin, probabil că asta este interesul lui Durbacă. Dacă aveam cât respect are dl. Durbacă faţă de statut, puteam să fac această adresă singur şi să o transmit către CJ. N-am făcut-o, pentru că înţeleg să respect statutul şi organizarea partidului.

- În timpul campaniei electorale aţi fost mereu alături de senatorul Eugen Durbacă. Care este relaţia cu domnia sa în acest moment?

- Eu sunt membru fondator ALDE România, sunt vicepreşedinte la nivel naţional, ca şi dl Durbacă, dar nu ştiu dacă şi domnia sa este membru fondator. Am fost în Mexic, reprezentând partidul în înscrierea în Liberala Internaţională. M-am zbătut să menţin zona liberală nu pentru a încerca cineva să o confişte în ţară sau în Galaţi. Relaţia mea personală cu dl Durbacă nu poate fi discutată atât timp cât eu am 49 de ani abia împliniţi, domnia sa are 73 de ani. Dacă ne salutăm sau nu este un amănunt neimportant. Este o relaţie strict politică. Eu m-am bazat pe cuvântul domniei sale, care, în toate şedinţele, a prezentat faptul că are o vârstă şi vrea să-şi lase numele pe o poziţie frumoasă legată de liberalism. M-am bazat pe cuvântul domniei sale când a spus că va încerca să transfere din experienţa pe care o are urmaşilor din zona liberală.

În prima zi de după alegeri, se pare că a avut o amnezie bruscă, şi a uitat tot ce a promis liberalilor. Când am constatat că atentează la cei care provin din zona liberală, am luat poziţie. Partea PLR îşi ţine şedinţele cu organizarea pe care o are şi îşi atrage membrii liberali. Eu nu am vrut să particip la acele şedinţe organizate de dumnealui până când Durbacă Eugen nu-şi va revizui poziţia faţă de colegii liberali, nu faţă de mine.

- Practic funcţionaţi ca două partide sub acelaşi nume…

- Situaţia nu va trena foarte mult. Se va lămuri de la Centru, cum va trebui să funcţioneze organizaţia Galaţi. ALDE funcţionează pe două organizaţii din care au provenit fiecare, nu e nimic interzis.

Potrivit statutului ALDE, conducerea este asigurată de un reprezentant al fostului PLR şi un reprezentant al fostului PC. Că la Galaţi mai există încă un preşedinte executiv este o minişmecherie pe care a făcut-o dl Durbacă: fiind doi parlamentari, l-a pus şi pe dl Bogdan Ciucă preşedinte executiv. Din punctul meu de vedere, din partea PC pot fi şase preşedinţi executivi, nu mă deranjează, dă greutate partidului.

- De ce n-a mai fost Eugen Durbacă locomotiva partidului în alegerile locale? Există suspiciuni că membrii PLR nu l-au votat pe la Primărie. Este adevărat?

- În urma analizei făcute pe fiecare secţie de votare administrată de foştii PLR-işti, rezultatul nu reliefează că ar fi vreun dezechilibru între votul politic pe consilii şi votul la primar. Cred că explicaţia pentru voturile mai puţine trebuie să şi-o da domnia sa, să o transmită la Bucureşti: încrâncenarea de a fi veşnic candidat ne-a penalizat foarte grav. Noi aveam un target de opt consilieri locali şi am obţinut patru. Jumătate! Un rezultat pe care orice om cu demnitate trebuie să şi-l asume şi să facă un pas lateral.

- Consideraţi că actualii parlamentari ALDE trebuie susţinuţi pentru un nou mandat?

- Prin vocea lui Eugen Durbacă, dl Bogdan Ciucă a spus că nu-şi mai doreşte un nou mandat. Eu nu am avut o discuţie personală cu el să-l întreb dacă aşa este. Senatorul Eugen Durbacă îşi doreşte un nou mandat, altfel n-ar fi renunţat la mandatele de consilier. Eu consider că votul dat de cetăţeni este penalizator! Dar decizia este a partidului: dacă vrem să continuăm să fim penalizaţi, putem merge pe aceeaşi variantă, dacă nu, trebuie să mergem pe ceea ce cere societatea civilă. Trebuie ales cu grijă între experienţa celor care au mai avut mandate şi cei care pot veni cu un suflu nou.

- Vă doriţi un mandat de parlamentar?

- Sigur că îmi doresc să reprezint Galaţiul de pe poziţia de parlamentar pentru a face posibil un lucru pentru care ne luptăm de 20 de ani, zona metropolitană Galaţi-Brăila.

Citit 5508 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.