Bani falşi în 6 judeţe

Bani falşi în 6 judeţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Franco nu e numele dictatorului iberic, ci al unuia care a reuşit să constituie un grup infracţional organizat. E, de fapt, gălăţeanul Petrea Iulian Franco care  a ţinut morţiş să facă bani din bani. Cum adică? Aşa bine, fabricând, falsificând bancnote de hârtie.

Din martie 2010, acesta a purces la treaba pe care şi-o pusese-n cap împreună cu Stoian Bebi, zis „Cearcea” şi cu Lefter Marius, zis „Palin”. Ca proptele în grup au mai apărut Dănilă Florin (”Chelos”, „Chiorul”) şi Preda Alin Ştefan.

Cum spuneam, din martie până în  iunie a.c., au reuşit să falsifice bancnote de 50 şi de 100 de lei, încât, la un moment dat, li s-a părut că totu-i sublim, nici plin cap nu le-a trecut că banu-i ochiu’ dracului.

Franco, cel care era administrator la Termoizo Construct SRL, n-a mai avut front de lucru - conform obiectului de activitate – în construcţii şi amenajări, trebuia să se apuce de ceva; mai ales că deja intrase în incapacitate de plată.

Ce era să facă? S-a apucat de ceva. În februarie 2010,  a apelat la un oarecare B.V., căruia i-a cerut să-i procure un program de calculator ca să poată face cu el niscaiva bancnote din alea cu însemne specifice emisiei româneşti în circulaţie.

Se gândea la cupiura de 100 de lei, că era mai bucălată. N-a reuşit, pentru că B.V. când a auzit ce vroia Franco să facă s-a speriat şi dus a fost.

Dotări, muncă, rateuri, dar şi izbânzi

Franco, bine determinat, a făcut rost de un laptop Apple, model „Mac Book”, de un scanner Canon şi de o imprimantă Epson Stylus SX 115, precum şi de cuttere, şabloane şi un spray pentru „vopsit” bancnotele ce urmau a fi produse.

A fabricat 30 de bancnote de 100 de lei, dar n-a fost mulţumit de calitatea prestaţiei şi le-a ars. A mai făcut patru bancnote care i s-au părut a fi mai aproape de adevăr, pe care, le-a oferit în loc de simbrie angajaţilor săi de la firma falimentară.

E vorba de Preda Alin Ştefan şi Sorin S., care, întrucât nu-şi mai luaseră salariul de când hăul, au pus mâna pe banii aceia contrafăcuţi. Numai că, la o primă încercare, la o consignaţie, au fost refuzaţi. Na belea!

Totuşi, perseverent, Preda Alin Ştefan a reuşit să cumpere un pachet de ţigări cu o asemenea bancnotă, după care, la Bordei Verde, în judeţul Brăila, a mai reuşit să folosească o bancnotă.

Apoi, în zona cazinoului Five of King, încă două bancnote au putut fi plasate corespunzător. Era, deja, un succes de casă care le dădea aripi întreprinzătorilor. Cine-a zis că banii îs greu de făcut?…

Au mai dat o lovitură pe strada Furnaliştilor şi, văzând cum decurg lucrurile, au hotărât că e musai să aducă forţe proaspete, să se organizeze mai bine. Tocmai din cauza asta, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi şi-au permis să-i acuze mai târziu că au comis fapta penală de constituire a unui grup infracţional organizat.

Banii au zburat în alte 5 judeţe

La începutul lunii martie, grupul era gata organizat şi, aşa cum s-a constatat ulterior, peste 400 de bancnote de 100 de lei au zburat (au fost puse în circulaţie) pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Bacău şi Vaslui.

Da, dar când te-ntinzi, te mai şi rupi! Băieţii falsificatori de monedă naţională au fost descoperiţi. Mai întâi au păţit-o din cauza isprăvilor din judeţul Bacău, procurorii DIICOT dispunând reţinerea a patru persoane din cvintetul amintit la început.

În a doua parte a lunii mai, Lefter Marius, mai mult lefter decât bogat, a plecat în Spania, dar nu era nici asta o idee infailibilă.

Fără happy-end

Ulterior, anchetatorii au făcut rost de autorizaţii legale de percheziţie, au făcut o percheziţie informatică asupra laptopului, precum şi asupra mediilor de stocare, în urma percheziţiei domiciliare făcute în fieful lui Franco.

În plus, bancnotele puse în circulaţiei au fost expertizate la direcţia Emisiune, Tezaur, Casierie-Serviciul Emisiune al Băncii Naţionale a României. Ce mai, toate datele infracţiunii fuseseră adunate, căpătând şi calitatea de probe incontestabile.

Zilele acestea, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat dosarul cauzei în care au fost cercetaţi cei cinci. Aceştia au şi fost trimişi în judecată; unii în stare de libertate, pentru că şi-au luat picioarele la spinare şi au dispărut, alţii – în stare de arest preventiv.

Acuzaţiile ce li se aduc? Constituire de grup infracţional organizat în scopul obţinerii de foloase materiale prin falsificarea de monedă de hârtie, falsificare de monedă sau de alte valori în formă continuată, instigare la falsificare de monede de hârtie care au fost deţinute şi puse în circulaţie, aderare la un grup infracţional organizat.

Citit 4711 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.