S-a "revărsat" Bălăşeştiul la Tribunal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

S-a "revărsat" Bălăşeştiul la Tribunal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de săteni din Bălăşeşti au venit ieri la instanţă pentru a vedea ce se întâmplă cu procesele lor. „Viaţa Liberă” a scris pe larg despre ce s-a întâmplat în localitate, acesta fiind motivul pentru care azi vom prezenta doar ce s-a petrecut ieri la Tribunal. Oamenii erau supăraţi că nu pot intra pe pământurile lor din cauza unor arendaşi. „Să ne dea pământurile”, „Mergem până la capăt”, „Nu putem intra pe pământurile noastre din cauză că au pus badigarzii pe noi. L-au bătut pe un tractorist. Acum s-a asociat şi cu unul Prună, ne-au furat pământurile”, au strigat cei din Bălăşeşti, care ieri s-au adunat pe treptele Palatului Justiţiei.

Patru dosare, acelaşi scop

Ei au avut pământurile date în arendă la societatea Tonitza, care în urmă cu şase ani aparţinea primarului, Marian Toniţă, iar acum este a fiului acestuia. Între timp, când o altă firmă, Ice Blink Consulting, a dovedit că poate să le dea o cantitate mult mai mare de grâu şi ulei, faţă de ce primeau de la Toniza, şi-au schimbat opţiunea. Numai că deşi sunt proprietari nu sunt lăsaţi să dispună de pământurile lor aşa cum doresc deşi nu mai există contracte între ei şi Tonitza SRL. De la avocatul care-i reprezintă pe săteni am aflat că au fost patru dosare pe rolul instanţelor gălăţene. „Din cauză că aveam 245 de persoane, instanţa i-a împărţit în patru dosare, le-am câştigat pe toate. Firma Tonitza nu a făcut recurs, aşa că deciziile sunt definitive şi irevocabile, în schimb la două ne-am trezit cu un recurs şi o revizuire, ambele promovate de Consiliul Local Bălăşeşti, localitate unde primar este domnul Tonitza”, ne-a spus avocatul Tincuţa Tercu.

S-a încercat o amânare a proceselor

Sătenii au asistat ieri la cele două procese care s-au judecat la Tribunal. Sala a fost arhiplină, iar judecătorul care, iniţial, a dorit să facă prezenţa, s-a lăsat păgubaş din cauză că oamenii răspundeau în locul celor care rămăseseră acasă din cauza bolilor sau a bătrâneţii. Cum toţi erau apăraţi de avocat s-a ajuns la concluzia că e mai bine să se treacă la judecată. Iniţial avocatul Consiliului Local (CL) Bălăşeşti a încercat să obţină o amânare. A spus că cel de-al doilea apărător din acest dosar este în comă la spital, din cauza unor probleme cardiace, şi „clientul” ar dori şi prezenţa acestuia. Magistraţii însă au decis că în dosar sunt doi avocaţi pentru CL Bălăşeşti, astfel că apărarea este asigurată.

Consiliul Local Bălăşeşti nu vrea să înregitreze contractele

A fost mai întâi recursul declarat de Consiliul Local Bălăşeşti. Mai exact „forul legislativ” al comunei se îndoieşte de faptul că ar putea să le înregistreze contractele cu noua firmă aşa cum a dispus instanţa. În cel de-al doilea, avocatul care reprezintă CL Bălăşeşti a realizat după trei termene de judecată că de fapt se dorea revizuirea unei alte sentinţe decât cea care era ieri pe rolul instanţei. În ambele cazuri, avocatul sătenilor a cerut respingerea, iar  magistraţii urmează să dea o decizie.

 

 

 

 

 

Citit 1914 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2011 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.