Violul de la Gohor la judecata Curţii

Violul de la Gohor la judecata Curţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Curtea de Apel a început procesul celor zece inculpaţi acuzaţi de săvârşirea violului de la Gohor, care au primit pedepse ce însumează 100 de ani. În continuare, nouă dintre aceştia sunt după gratii şi numai unul se bucură de o libertate relativă, având în vedere că are o pedeapsă de patru ani cu suspendare. La sfârşitul săptămânii trecute, unii inculpaţi, rudele lor, dar şi victima au fost prezenţi în sala de judecata, mai puţin unul dintre cei arestaţi, care a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, din cauza unei urgenţe medicale. Acesta a fost şi motivul pentru care procesul s-a amânat pentru 21 decembrie, spre mâhnirea celor aflaţi în sala de judecată, care au realizat cât de aproape de sărbătorile de iarnă este acest termen. Magistratul le-a explicat însă că este singura şedinţă de judecată la care-i poate programa şi a stabilit şi o oră la care toţi cei interesaţi se pot prezenta.

Prinşi într-un cerc vicios

Reamintim că anul acesta, în martie, s-a vorbit foarte mult pe marginea cutremurătoarei fapte petrecute în Gohor, unde o fată 14 ani a fost violată de zece indivizi. Printre cei acuzaţi se numără şi o tânără, care este tot minoră. După câteva luni, cei zece au fost trimişi în judecată, iar procesul lor s-a desfăşurat cu uşile închise. Totuşi, lunar, după ce li se prelungeau mandatele de arestare la Tribunal, la Curte se judecau în şedinţă publică recursurile lor. Aşa s-a putut auzi şi varianta inculpaţilor. Tânăra, care ar avea şi un dosar pentru prostituţie la Poliţia din Tecuci, ar fi mers de bunăvoie cu tinerii acuzaţi acum de viol. Acolo însă lucrurile au scăpat de sub control, degenerând într-un lucru oribil care i-a adus pe toţi unde sunt acum. Cert este că „distracţia” din martie i-a costat scump pe toţi. Pe de o parte este victima, care se află într-o postură deloc uşoară. Silită să treacă printr-un proces extrem de dur, fata trebuie să dea piept cu avocaţii, care-şi centrează pledoariile pe reputaţia ei. Pe de altă parte, sunt inculpaţii aflaţi în postura de a încasa pedepse foarte mari, care-i silesc să-şi petreacă tinereţile după gratii şi care nu pot scăpa cu una cu două de nişte acuzaţii grave: viol, tentativă la viol sau lipsire de libertate.

Au împreună peste 100 de ani de detenţie

Iată pedepsele, aşa cum au fost date de Tribunal. Ştefan Andrei Zănoagă – 15 ani de puşcărie, fata (Z. G. A.), care este minoră, a primit 10 ani de detenţie, Cristian Noni Titire – 14 ani de închisoare, Adrian Lupu – 14 ani, Gheorghe Benedic – 9 ani de stat după gratii, Daniel Penghiş – 12 ani, Alexandru Sîrghie – 12 ani, Gheorghe Crânganu – 9 ani, George Cătălin Ciobotaru – 9 ani şi 6 luni, CMC, minor şi singurul judecat în stare de libertate, a primit 4 ani cu suspendare, având un termen de încercare de 5 ani, adică perioada în care nu trebuie să mai comită o altă faptă penală, iar dacă o va face, va merge la puşcărie. Acum judecata s-a mutat la Curtea de Apel, unde cei trei magistraţi vor trebui să cântărească toate probele care au stat la baza luării primei hotărâri. Ei sunt cei care vor decide dacă soluţia dată de Tribunal stă sau nu în picioare.

 

Citit 4141 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2011 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.