Noi detalii în cazul celor două asistente arestate pentru dare de mită

Noi detalii în cazul celor două asistente arestate pentru dare de mită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arestarea celor două asistente medicale din Galaţi scoate la iveală o afacere în care sunt implicate mai multe cadre medicale din Spitalul Judeţean, cercetate în dosarul care acum a fost preluat de DNA Bucureşti. Este vorba despre faptul că se luau pensii de invaliditate în baza unor dosare întocmite cu acte false

După ce „Viaţa Liberă” a scris despre cazul celor două asistente medicale arestate de Tribunalul Bucureşti, cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea noastră, au confirmat existenţa dosarului, vorbind despre cercetarea mai multor cadre medicale din Spitalul Judeţean Galaţi. Ancheta asupra acestora se făcea la Galaţi pentru că au fost întocmite mai multe dosare false, în baza cărora s-au luat pensii de invaliditate. De asemenea, Greta Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP), ne-a făcut cunoscut faptul că, dintre cele două, doar Luminiţa Gabriela Tirim a fost angajata Casei Judeţene de Pensii.

„În septembrie, pe 15 sau 16, noi, cei de la Casa de Pensii am făcut o plângere penală ca urmare a deficienţelor pe care le-am găsit la cabinetul medical în ceea ce priveşte modul în care s-au acordat decizii de încadrare în grad de invaliditate. Mai exact este vorba de acele pensii de invaliditate asupra cărora ne-am sesizat. S-a făcut o cercetare disciplinară care a arătat că se impune formularea unei plângeri penale şi ca urmare angajatei i s-a suspendat contractul de muncă”, ne-a spus Greta Ioniţă.

2.200 de dosare sunt verificate de cei de la Pensii

Tot aceasta ne-a declarat că, în septembrie, când a fost demarată verificarea la cabinetul medical au fost găsite patru cazuri în care nu fuseseră respectate procedurile de acordare a pensiilor de invaliditate. De asemenea, purtătorul de cuvânt al CJP Galaţi a vorbit despre faptul că verificările continuă asupra a nu mai puţin de 2.200 de astfel de dosare, nu pentru că în toate ar fi deficienţe, ci pentru a se vedea câte dintre acestea au fost date cu respectarea procedurilor.

Greta Ioniţă a estimat că verificarea ar putea fi gata undeva în februarie 2012, dar rezultatele vor pleca spre cei care fac ancheta penală în acest dosar.

De ce Bucureştiul?

Flagrantul a fost confirmat şi de cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, acolo unde Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim au avut acest dosar penal, cel puţin până la 1 decembrie când a fost făcut flagrantul. Noi am întrebat la Bucureşti de ce ancheta a fost preluată de procurorii DNA ai structurii centrale, iar Gabriela Balaban, purtătorul de cuvânt ne-a spus că sunt lucruri obişnuite şi că nu este o noutate faptul că unele dosare sunt luate de bucureşteni. Din informaţiile de la Galaţi am aflat că procurorul de caz şi-ar fi motivat preluarea prin faptul că mita ar fi fost mai mare de 10.000 de euro. Gabriela Balaban ne-a spus că asta poate fi un motiv de preluare.

Mita este mai mare de 10.000 de euro

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, procurorul Alfredo Simionescu, ne-a declarat că la unitate a existat un dosar în care cele două erau cercetate pentru dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu contra  intereselor publice. „Pe 1 decembrie a fost organizat un flagrant de dare de mită, cele două ar fi oferit o mită de 60.000 de euro unui lucrător de poliţie, iar dosarul a fost declinat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), structura centrală. Procurorul de caz şi-a motivat declinarea prin faptul că mita este mai mare de 10.000 de euro şi ar fi de competenţa structurii centrale. Alte amănunte din dosar nu vă putem oferi”, ne-a declarat procurorul Alfredo Simionescu.

Au fost dispuse să dea jumătate de miliard

Potrivit comunicatului celor de la DNA, Adriana Ionescu şi Luminiţa Gabriela Tirim sunt cercetate pentru dare de mită. Prima era asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi, cealaltă la Casa de Pensii. Procurorii Anticorupţie arată că în perioada 23 noiembrie – 1 decembrie 2012, inculpatele Tirim şi Ionescu au promis 50.000 de lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care are şi calitatea de denunţător. Scopul lor era ca acesta să le soluţioneze favorabil un dosar în care se efectuau cercetări „faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate”. În dosarul de la Galaţi cele două aveau calitatea de învinuite. „La data de 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, inculpata Ionescu Adriana a dat denunţătorului suma de 10.000 lei. De asemenea, la data de 1 decembrie 2011, inculpatele Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa Gabriela au dat denunţătorului suma de 6.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante” se arată în comunicatul celor de la DNA.

Citeşte şi:

Asistente medicale din Galaţi arestate pentru dare de mită

Citit 5891 ori Ultima modificare Luni, 05 Decembrie 2011 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.