Capul afacerii cu ţigări fabricate ilegal la Tirighina a primit mandat de arestare în lipsă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii gălăţeni au emis luni mandate de arestare în lipsă pe numele Eugen Ciobotaru, bănuit că ar fi şeful fabricii ilegale de ţigări de la Tirighina, şi Bogdan Mihalcea, implicat şi el în fabricarea ţigărilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Certat cu legea încă din 1998

După ce într-o ediţie precedentă v-am oferit informaţii legate de afacerile lui Eugen Ciobotaru, astăzi vă prezentăm detalii despre dosarul în care acesta a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni în anul 2003.  Ciobotaru a fost acuzat, în 2011, că a dat mită, a făcut fals în înscrisuri, a favorizat infractorul şi a făcut evaziune fiscală. Acuzaţii grele, care i-au adus gălăţeanului o pedeapsă de doi ani de închisoare. Iniţial, pedeapsă a fost dată cu suspendare, dar Curtea Supremă a decis, în 2003, că locul omului de afaceri este după gratii. Ulterior, la scurt timp după decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul preşedinte Ion Iliescu a semnat o graţiere individuală pe numele lui Eugen Ciobotaru. Aşa că dosarul s-a închis şi toată lumea a trecut mai departe. Dar, să vedem de ce a ajuns omul de afaceri după gratii.

Prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi

Conform rechizitoriului parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, întocmit în 1998, Eugen Ciobotaru deţinea o firmă care avea ca obiect principal de activitate achiziţionarea, desfacerea şi reciclarea metalelor şi nemetalelor refolosibile. Alături de Gabriel Ene, un alt administrator de firmă, Ciobotaru cumpăra fier vechi de la diferite persoane fizice, pe bază de chitanţă. Marfa era revândută la societăţi din Iaşi, după care revenea la Galaţi la Sidex. Procurorii spun că Ciobotaru se folosea de o angajată de pe platforma siderurgică, care se ocupa cu cântărirea fierului vechi, pentru a obţine venituri mai mari.

Angajata Sidex trecea în acte cantităţi de fier mai mari decât erau în realitate aduse. În perioada martie – iunie 1998, Ciobotaru a trecut cantităţi mai mari pentru 11 vagoane (patru dintre ele fiind ale lui Gabriel Ene) de fier vechi, omul de afaceri achitând angajatei SIDEX aproximativ 700.000 de lei vechi pentru sprijinul acordat. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cele şapte vagoane aparţinând lui Ciobotaru s-a constatat o diferenţă de 252 de tone de fier vechi. Cu ajutorul unei subalterne, gălăţeanul a întocmit 500 de adeverinţe false pentru a justifica achiziţionarea a 1024 de tone fier vechi, în valoare de 256 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au găsit, în registrul de casă al firmei, plăţi în valoare de 18 milioane de lei vechi, iar în urma cercetărilor au constatat că statul a fost prejudiciat cu 924.158.912 lei vechi.   

Cei doi oameni de afaceri gălăţeni au folosit aceeaşi metodă şi pentru achiziţionarea şi vânzarea de fier beton. În afacere au fost implicate atât persoane din Sidex, cât şi angajaţi ai societăţilor comerciale conduse de Ciobotaru şi Ene, salariaţi care au primit diferite sume de bani pentru servicii ilegale făcute.

Graţiere semnată de Ion Iliescu

După ce procurorii au terminat de instrumentat cazul, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor. După aproape doi ani, Ciobotaru s-a ales cu o sentinţă prin care a primit mai multe pedepse: opt luni închisoare pentru dare de mită,  şase luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şase luni pentru favorizarea infractorului şi opt luni pentru evaziune fiscală. La finalul procesului, magistraţii au decis contopirea pedepselor şi au stabilit că Eugen Ciobotaru trebuie să execute pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare. Aceiaşi judecători au trecut însă în sentinţă şi faptul că pedeapsa este cu suspendare.

Procurorii au atacat sentinţa, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a hotărât ca Ciobotaru să stea efectiv după gratii pe o perioadă de doi ani. Decizia Curţii Supreme a fost dată pe 13 noiembrie 2003. Din motive neştiute, în 2004, Eugen Ciobotaru a beneficiat de o graţiere individuală semnată de Ion Iliescu.

Imediat după graţiere însă, numele omului de afaceri apare într-un lat dosar legat de data această, de furturile din combinat, celebrul dosar intitulat de presă „Cazul Ghimpu”. În acest dosar, după ce a fost iniţial condamnat la o pedeapsă de patru ani închisoare, Ciobotaru a fost achitat în final pe baza mărturiei şoferului său.

Două dosare, nicio problemă majoră pentru omul de afaceri gălăţean. Acum însă numele său dă o rezonanţă mult mai mare cazului legat de fabrica ilegală de ţigări de la Tirighina. Ce se va întâmpla în acest dosar, dacă va ajunge Ciobotaru să fie condamnat şi dus după gratii  rămâne de văzut. Până atunci însă, omul de afaceri a devenit o ţintă, el fiind căutat acum pentru punerea în executare a mandatului de arestare preventivă.

Citit 3953 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.