Gaură de 46 de miliarde pentru fiscul gălăţean

Gaură de 46 de miliarde pentru fiscul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Omul de încredere al lui Sergiu Băhăian, Valentin Şlepac, asasin al cerşetorilor băgaţi la înaintare în firme fictive, a lăsat Finanţelor gălăţene o datorie de peste 46 de miliarde de lei vechi, instituţia pierzând o primă rundă a procesului.

După ce Şlepac a murit în puşcărie, răpus de o boală incurabilă, procesul penal de la Judecătoria Galaţi a încetat, rămânând în schimb acţiunea civilă prin care Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi a încercat să scoată datoria de la firma acestuia, Dezmembrări Impex. Judecătoria a respins acţiunea, iar Curtea de Apel a fixat recursul celor de la Finanţe pentru octombrie.

La Galaţi, omul lui Băhăian avea doar acest dosar, al unei evaziuni fiscale de 46.819.746.625 de lei vechi. Ziarul nostru a arătat încă din octombrie 2011 că procesul penal va înceta şi că datoria va fi greu de recuperat, cu atât mai mult cu cât instituţiile abilitate au comunicat instanţei că Şlepac nu are nimic pe numele lui. Aşa cum era firesc, judecătorul a pus punct dosarului penal din cauza morţii inculpatului, dar a disjuns pe latură civilă, dând posibilitatea DGFP Galaţi să-şi recupereze debitul. Judecătoria Galaţi a respins de curând acţiunea civilă a Finanţelor împotriva inculpatului decedat Valentin Şlepac, „ca fiind exercitată împotriva unei persoane lipsite de capacitatea de folosinţă”. Rămâne de văzut dacă magistraţii Curţii de Apel vor avea o altă viziune asupra acestui subiect.

„Viaţa liberă” a prezentat pe larg povestea penală a lui Şlepac, cel care a ucis cu sânge rece patru oameni, în numele lui Sergiu Băhăian. Acesta din urmă era implicat în scandalul unei evaziuni de peste două milioane de euro. Deschidea firme pe numele unor oameni ai străzii, pe care-i asasina ulterior, ca să se asigure de tăcerea lor veşnică. Şlepac a fost condamnat la detenţie pe viaţă, iar Băhăian la 26 de ani de puşcărie. Deciziile au fost date de magistraţii din Ialomiţa.

În Galaţi, firma lui Şlepac, Dezmembrări Impex, a derulat afaceri cu deşeuri metalice. „Născută” în martie 2003, societatea îi avea ca acţionari şi administratori pe Şlepac şi Marian Apostu. În august 2003, Apostu se retrage, rămânând doar Şlepac. În martie 2004, pleacă oficial şi Şlepac şi vine un anume Dorel Ene, iar pe 22 aprilie 2004, Ene se retrage şi apare un anume Kertesz Istvan, dar societatea era deja în faliment, în prezent fiind radiată.

Citit 2650 ori Ultima modificare Vineri, 10 August 2012 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.