Afacere încâlcită şi dubioasă! Jaf de milioane de euro la SNIF Galaţi

Afacere încâlcită şi dubioasă! Jaf de milioane de euro la SNIF Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru o datorie de 177.800 de lei, filiala Galaţi a SNIF a pierdut utilaje şi terenuri de milioane de euro * Cu totul absurd, firma a fost executată chiar de un fost director al său, în contul unor datorii care nici măcar nu-i aparţineau * Falimentarea SNIF face acum obiectul unei anchete penale


Societatatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), filiala Galaţi, avea în perioada de glorie, adică înainte de Revoluţie, peste 5000 de angajaţi. La sfârşitul anului 2009, rămăseseră numai 90 de salariaţi. Cu toate acestea, societatea avea grijă de tot ce însemna aducţiune de apă pentru lucrările agricole, având în admninistrare utilaje de peste un milion de euro. De asemenea, tot SNIF se ocupa de lucrările necesare pentru prevenirea inundaţiilor.

Executare made in Dăbuleni

SNIF Galaţi a fost fărâmată bucată cu bucată în urma unei executări silite cel puţin ciudate. Societatea avea o datorie de 177.800 de lei faţă de o societate din Dăbuleni, SC TCF Dab SRL, firmă care are ca obiect de activitate prestarea de servicii. În timp, acestei datorii i s-au adăugat penalităţi de întârziere de peste 800.000 de lei. Paradoxal, nu SNIF Galaţi era cea care-i datora bani firmei din Dăbuleni, ci sucursala SNIF Craiova. „La acel moment, SNIF primea ordinele de la Bucureşti. Cum SNIF Craiova avea activele blocate de către ANAF, s-a trecut la executarea sucursalei din Galaţi”, a declarat Mihai Ionaşcu, fost director al SNIF în perioada 2011-2012.

După ce s-au adunat suficient de multe penalităţi, firma din Dăbuleni a vândut creanţa către o altă firmă, SC Ultimex Trading SRL Galaţi. Culmea este că această firmă este administrată de către Dan Masgras, nimeni altul decât fostul director al SNIF în perioada 2006-2009, adică un om ce cunoştea perfect situaţia societăţii. „Practic, SNIF Dolj era o subsidiară a SNIF SA Bucureşti. Din acest motiv se putea executa silit absolut orice şurub aparţinea de SNIF de oriunde din ţară”, explică Dan Masgras.

Imediat după ce s-a dispus începerea executării silite, SNIF a început să taie şi să vândă la fier vechi utilajele pe care le avea în dotare. ”La evaluare, s-a considerat că o macara valorează 15 milioane de lei vechi, iar o dragalină grea de 40 de tone numai 40 de milioane”, ne-a declarat un fost angajat al SNIF. „Ei practic au început să taie bunuri care se aflau în procedura de executare silită. De altfel, şi acum am de recuperat bunuri de la ei”, a mai explicat Masgras.

Cum se apără Masgras

Conform celui care a executat silit SNIF-ul, s-a ajuns în această situaţie datorită celor de la Bucureşti. „Dacă în loc să-şi plătească salarii uriaşe, plăteau datoriile, nimeni nu îi mai executa. Eu pur şi simplu am deschis o uşă cu o cheie potrivită. După mine s-ar putea să mai existe foarte mulţi din ţară care vor executa SNIF-ul pentru a-şi recupara creanţele”, a spus acesta. Pe de altă parte, Masgras susţine că vina pentru sumele apărute în evaluare îi aparţine exclusiv conducerii centrale a SNIF. „Nu este vina mea că nu au vrut să îmi permită accesul pe proprietate. Creanţa trebuia recuperată”, a mai spus acesta.

Utilaje pe sume derizorii

Practic, deşi afacerea este perfect legală, sumele derizorii pentru care s-a făcut executarea au rezultat în urma unei evaluări eronate. „Totul a pornit de la Bucureşti. Practic, centrala ne-a spus să nu-i primim pe executorii judecătoreşti, invocând o seamă de motive. Cum executorii nu au putut intra pe teritoriul firmei, aceştia au evaluat utilajele aşa cum au crezut de cuviinţă”, ne-a mai explicat Mihai Ionaşcu. Ca urmare, utilaje ce în mod normal ar fi costat câteva zeci de mii de euro, au ajus să fie evaluate la preţuri de nimic. Miza cea mare însă nu au fost neapărat utilajele. Culmea este că omul care le-a ordonat celor de la Galaţi să nu permită accesul pe proprietatea SNIF, Ion Eugen Vorel, a ajuns ulterior să conducă acestă societate. În 2010, Vorel era directorul general al SNIF, iar apoi a ajuns director la SNIF Brăila, cea care a preluat conducerea SNIF Galaţi.

Mină de aur imobiliară

Deşi utilajele au o valoare foarte mare, adevărata miză este reprezentată de terenurile care au fost în proprietatea SNIF Galaţi. „S-a acţionat la sigur, practic. Activele SNIF erau puse sub sechestru de către ANAF. Numai că activele SNIF Galaţi nu erau înregistrate la OCPI (n.r. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară). Ca urmare, SC Ultimex Trading SRL a putut să execute silit SNIF Galaţi. De-abia după aceea ANAF s-a trezit şi a putut să ceară câte ceva, însă a fost mult prea târziu”, a mai povestit Mihai Ionaşcu.

Conform acestuia, la nivelul judeţului Galaţi, SNIF ar fi avut în proprietate peste 2.000 de hectare de teren. Cele mai importante erau în oraşul Galaţi, pe strada Traian, numărul 454, dar şi alte 27 de clădiri situate în centrul principalelor comune din judeţ, precum şi numeroase terenuri în extravilan.

Pe de altă parte, omul care a executat silit SNIF-ul, Dan Masgras, spune că este vorba de mult mai puţin. „Este vorba de aproximativ trei hectare şi jumătate de teren, provenind din patru proprietăţi, mai exact pe strada Traian, la numărul 454, tot pe strada Traian, la numărul 391, la Gara 8, şi pe strada Sulfinei, la numărul 1”.

La o evaluare simplă, valoarea acestui teren se ridică la aproximativ două milioane de euro. Culmea este că în acest moment nu este clar cine este proprietarul de drept al respectivului teren. La modul pur teoretic, Primăria Galaţi ar fi trebuit să reintre în posesia acestuia după intrarea în insolvenţă a SNIF. Pe de altă parte, conform legii, executorul, SC Ultimex SRL, foloseşte terenul în aceleaşi condiţii ca şi SNIF. De-abia la sfârşitul acestui an, pe 3 decembrie, se va hotărî care este situaţia exactă a respectivului teren.

Dan Masgras a părut de-a dreptul iritat în momentul în care am insistat asupra importanţei imobiliare a terenului care i-ar reveni. „Mai lăsaţi-mă cu interesul imobiliar! De când am preluat SNIF, nu fac altceva decât să repar ce este pe-acolo. Toată lumea, de la Galaţi la Arad, îşi face case. Eu vreau să fac producţie”, susţine acesta.

Oameni ajunşi pe drumuri

În afară de aspectul pur financiar al afacerii există şi o latură umană. În urma executării silite, 45 de oameni au rămas pe drumuri. Este vorba atât de munictori necalificaţi, dar şi de specialişti în îmbunătăţiri funciare. „Din păcate, nu am reuşit să ne adunăm ca sindicat. Am fost disponibilizaţi fără să primim nicio compensaţie, nimic. Datoriile SNIF sunt enorme. De-abia pe data de 3 decembrie vom şti cu exactitate ce vom face, pentru că atunci am fost chemaţi cu toţii la Tribunal”, ne-a spus George Niculiţă, liderul de sindicat al angajaţilor de la SNIF.

Crimă cu premeditare

Distrugerea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare a început în anul 2004, atunci când Guvernul a dispus despărţirea activităţii de îmbunătăţiri funciare în două ramuri. Prima era ANIF, adică Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea care urma să se ocupe cu furnizarea de servicii privind irigaţiile şi apărarea contra inundaţiilor, iar cea de-a doua era SNIF, societatea ce urma să se ocupe cu executarea efectivă a lucrărilor, având în patrimoniu atât utilajele, cât şi halele pentru reparaţii. „Practic, ANIF a ieşit pe piaţa liberă şi ar fi trebuit să facă licitaţii pentru orice lucrare publică. SNIF nu avea cum să participe la aceste licitaţii nici măcar ca subcontractor, pentru că avea datorii foarte mari către bugetul de stat. Se găsise cumva o soluţie ca SNIF să facă lucrările pe care alţii le refuzau”, a mai explicat Mihai Ionaşcu. Practic, această decizie a dus la asasinarea de facto a SNIF încă din faşă. În acest moment, ANIF nu poate face altceva decât să apeleze la privaţi pentru a efectua lucrări de importanţă strategică. Dacă agricultura a fost lăsată de izbelişte în ultimii 22 de ani, acelaşi lucru se poate spune şi despre apărarea oamenilor împotriva furiei naturii. „În caz de inundaţii, ANIF trebuie să organizeze licitaţii. Ori în caz de calamităţi naturale, acest lucru se dovedeşte dezastruos. De altfel, ultimele inundaţii puternice au şi demonstrat-o”, a mai spus Mihai Ionaşcu.


Incompetenţă penală. Distrugerea SNIF, motiv de anchetă

Printr-un ordin al prefectului din 5.09.2011, s-a dispus constituirea unei echipe de verificare a modului de administrare şi gestionare a mijloacelor fixe şi respectarea reglementărilor financiar-contabile de către SNIF Galaţi, urmărindu-se inventarul mijloacelor fixe, activ-pasiv şi situaţia contractelor de achiziţii, vânzare-cumpărare, închiriere etc. În urma verificărilor s-a constatat o gestionare deficientă a patrimoniului şi un management defectuos, care a adus, direct sau indirect, prejudicii statului român. La această dată, situaţia face obiectul cercetării penale.

Citit 5891 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2012 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.