Gălăţenii îşi pierd casele în contul datoriilor la întreţinere

Gălăţenii îşi pierd casele în contul datoriilor la întreţinere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datornicii gălăţeni ajung în faţa instanţei de judecată şi riscă să îşi piardă casele * Peste 2.000 de procese între asociaţiile de proprietari şi locatari sau Apaterm se află pe rolul Judecătoriei


Asociaţiile de proprietari care nu au reuşit să îşi recupereze banii de la locatarii rău-platnici au apelat la instanţa de judecată. La fel a procedat şi Apaterm, care are de recuperat bani de la asociaţiile de proprietari. Pe rolul Judecătoriei Galaţi sunt 2.329 de cauze în care una dintre părţi este o asociaţie de proprietari. „Nu se poate face o statistică din care să reiasă câte procese sunt deschide de Apaterm sau de asociaţiile de locatari, dosarele fiind înregistrate pentru pretenţii”, ne-a explicat Gabriela Chihaia, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Galaţi.

Procesele se finalizează şi, de cele mai multe ori, locatarii rău-platnici sunt obligaţi de instanţa de judecată să îşi achite datoriile. Dacă nu îşi plătesc datoriile, asociaţiile de proprietari sau Apaterm apelează la un executor judecătoresc pentru a-şi recupera creanţele prin executare silită. „Pe rolul Judecătoriei Galaţi sunt înregistrate 880 de dosare privind încuviinţarea executării silite, dosare în care una dintre părţi este o asociaţie de proprietari. Mai sunt încă nouă dosare în care una dintre părţi este o asociaţie de locatari. Nici în acest caz nu putem spune diferenţiat câte persoane fizice sau câte asociaţii sunt executate silit”, ne-a declarat Gabriela Chihaia.

După ce se obţine încuviinţarea executării silite, apartamentele sunt scoase la licitaţie.

Am sperat că la Camera Executorilor Judecătoreşti există o evidenţă clară în acest sens. Din păcate însă nu am reuşit să facem rost de aceste informaţii. „Nu sunt date publice şi nu vă pot spune câte astfel de executări există. Cereţi evidenţa la Judecătorie”, ne-a declarat telefonic Dănuţ Coţac, şeful Camerei Executorilor Judecătoreşti.

Exemple de executare

Pe site-ul Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi sunt publicate toate executările silite şi, implicit, anunţurile pentru licitaţii. Am aflat, astfel, că restanţierii la plata întreţinerii vor rămâne fără casă pentru sume ce încep de la 2.500 de lei.

Un exemplu concret este cel al lui Laurenţiu Bontaş, care datorează Asociaţiei de Proprietari nr. 830 suma de 2.542,80 de lei (sumă care include şi executarea silită). Pentru această datorie, apartamentul gălăţeanului a fost scos la licitaţie, la cererea asociaţiei de proprietari, pentru suma de 64.100 de lei.

În unele cazuri, gălăţenii ajung să fie executaţi silit chiar de Apaterm. Este cazul lui Viorel Lefter, care are o datorie de 21.023,42 de lei. Apartamentul lui Viorel Lefter a fost scos la licitaţie având preţul de pornire de 109.805 lei.

Acestea sunt doar două exemple din cele 889 de cazuri ajunse în faza de executare silită. Cam acesta este practic şi numărul apartamentelor scoase la licitaţie pentru neplata datoriilor către asociaţiile de proprietari şi, implicit, către furnizorii de servicii. Lista însă se va mări pe măsură ce magistraţii Judecătoriei Galaţi vor finaliza judecata în celelalte peste 2.000 de dosare aflate pe rol.

Citit 8890 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.