Aproape 2.500 de firme gălăţene se află în insolvenţă! Printre ele regăsim numeroase "nume grele"

Aproape 2.500 de firme gălăţene se află în insolvenţă! Printre ele regăsim numeroase "nume grele"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Tribunalul Galaţi în ultimul an şi jumătate s-au înregistrat peste 2.400 de cauze pe legea insolvenţei, ceea ce înseamnă tot atâtea firme care au probleme, una inclusă „la pachet” fiind cea a angajaţilor, care riscă să-şi piardă locurile de muncă.

Cele mai răsunătoare insolvenţe de până acum sunt cele ale Apaterm, societate care stârneşte interesul tuturor gălăţenilor dependenţi de sistemul public de încălzire, şi Clubului de Fotbal Oţelul. Lista este însă mult mai lungă. „Pe rolul Tribunalului, Secţia II Civilă, în perioada 1 ianuarie 2012 - 1 iulie 2013, au fost înregistrate 2.496 de cauze, având ca obiect procedura insolvenţei”, se arată în adresa Tribunalului, trimisă către "Viaţa liberă".

Potrivit tabelului, printre societăţile care se află în această etapă se numără: Drumuri şi Poduri, Zătun, Unicom, Autogara Dumitru, Mehid, Beyler, Galmopan, Prollcef SA Şendreni, Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi etc.

Falimentul personal nu are cadru legal

Precizăm că le-am ales pe cele mai cunoscute şi că pe această listă mai există şi un alt fel de faliment, unul personal. Astfel, o persoană fizică, Harabagiu Marcel, a dorit să i se recunoască insolvenţa, dar magistraţii i-au respins cererea ca inadmisibilă, asta pentru că nu există un cadru legal pentru aşa ceva.

De asemenea, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 46 din 2013, şi unităţile administrativ-teritoriale îşi pot recunoaşte insolvenţa, dar deocamdată la Galaţi nu s-a înregistrat nicio cerere de acest gen.

Trebuie spus, însă, că există o „scară” pe care toate aceste societăţi sunt nevoite să o coboare, odată recunoscută insolvenţa. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi, judecătorul Cosmin Răzvan Mihăilă, ne-a făcut cunoscut că insolvenţa se pecetluieşte de către un magistrat fie la cererea firmei care nu mai are lichidităţi pentru a-şi onora datoriile care-i bat la uşă, fie la cererea altor persoane interesate în a-şi recupera debitele mai mari de 45.000 de lei, neonorate timp de 90 de zile. Acestea se adresează instanţei cu o cerere de intrare în insolvenţă a societăţii respective, pentru a-şi putea astfel recupera banii.

Jumătate din insolvenţe se soldează cu radiere

Este posibil ca prin decizie judecătorească firma să intre în procedură simplificată de faliment sau simplificată de insolvenţă, când i se stabileşte o „perioadă de observare”, dar oricum este doar un pas spre faliment. Există situaţii când societăţile sunt trimise în procedura generală a insolvenţei, când se face un plan de reorganizare, menit să aducă firma respectivă pe linia de plutire. De regulă, planul trebuie să prevadă modul cum se vor plăti datoriile către toţi cei care se înscriu în tabel. Totul se face cu acordul instanţei şi este de durată.

„Peste 50 la sută din dosarele de insolvenţă se finalizează cu radierea firmelor respective”, ne-a declarat judecătorul Cosmin Răzvan Mihăilă.

Interesant este că, pe toată perioada insolvenţei, societăţile respective sunt scutite de taxă de timbru, nu mai curg penalităţile şi dobânzile la ceea ce au de dat, se suspendă toate executările silite în ceea ce le priveşte. La momentul în care s-a pecetluit falimentul se vând activele, se achită datoriile, se radiază firma, cu alte cuvinte aceasta încetează să mai existe, şi, dacă este cazul, în baza unei verificări a actelor din contabilitate, pe ultimii trei ani, se poate antrena şi răspunderea patrimonială a celui sau celor care au fost găsiţi vinovaţi de producerea falimentului

PRECIZARE: În lista firmelor aflate în insolvenţă, furnizată de Tribunal, apărea iniţial şi Prutul SA Galaţi. Ulterior s-a dovedit că menţiunea era eronată, firma amintită nefiind într-o astfel de situaţie. A existat, întradevăr, o cerere de intrare în insolvenţă în cursul anului trecut, însă aceasta a fost soluţionată în favoarea Prutul SA, în luna noiembrie 2012.

Citit 7330 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2013 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.